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218 North Charles Street 
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Baltimore, MD 21201 

Dear Ms. Lambert: 

1200 New Jersey Ave, S.E. 
Washington, D.C. 20590 

In a letter to the Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration (PHMSA) dated 
May 26, 2011, you asked for guidance regarding the reporting requirements in the Federal 
pipeline safety regulations ( 49 CFR Parts 190-199). You stated that you represent a pipeline 
operator who currently transports a petroleum-based product by pipeline, but that the company is 
considering changing the type of petroleum-based product it transports. You would like 
guidance on the applicable reporting requirements for product change that are administered by 
PHMSA. 

With certain exceptions, the reporting requirements in Subpart B of Part 195 apply to the 
transportation of petroleum or petroleum products by pipeline. 1 That includes "crude oil, 
condensate, natural gasoline, natural gas liquids, and liquefied natural petroleum gas," as well as 
any "flammable, toxic, or corrosive products obtained from the distilling and processing of crude 
oil, unfinished oils, natural gas liquids, blend stocks and other miscellaneous hydrocarbon 
compounds. "2 

A pipeline operator can change the kind of petroleum or petroleum product transported without 
affecting its obligations under Subpart B of Part 195. In other words, the reporting requirements 
for pipeline facilities used in the transportation of hazardous liquids or carbon dioxide 
remain the same as long as the pipeline operator continues to transport any form of hazardous 
liquids as defined in § 195.2. 

1 49 CFR §§ 195.0-195.1, 195.48. 

2 49 CFR § 195.2. 
The Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration, Office of Pipeline Safety provides written clarifications of the Regulations (49 CFR 
Parts 190-199) in the form of interpretation letters. These letters reflect the agency's current application of the regulations to the specific facts 
presented by the person requesting the clarification. Interpretations do not create legally-enforceable rights or obligations and are provided to 
help the public understand how to comply with the regulations. 



I hope that this information is helpful to you. If I can be of further assistance, please contact me 
at 202-366-4046. 

S:~ere~~ 
( ___ (···&~ 

Director, Office of Standards 
and Rulemaking 

The Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration, Office of Pipeline Safety provides written clarifications of the Regulations 
(49 CFR Parts 190-199) in the form of interpretation letters. These letters reflect the agency's current application of the regulations to the 
specific facts presented by the person requesting the clarification. Interpretations do not create legally-enforceable rights or obligations and 
are provided to help the public understand how to comply with the regulations. 
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May 26,2011 

Director, Office of Standards and Rulemaking 
U.S. Department of Transportation 
Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration 
East Building, 2nd Floor 
Mail Stop: E-24 - 455 
1200 New Jersey Avenue, S.E. 
Washington, D.C. 20590 

RE: Request for Written Interpretation 

Dear Mr. Gale: 

ALISON LAMBERT 

alambert@gejlaw.com 

direct dial: 410347 1348 

fax: 4104682786 

This finn represents an energy company with operations in multiple states, including the 
State of Maryland (the "Corporation"). The Corporation operates certain underground pipelines 
in the City of Baltimore, Maryland (the "Pipelines"). Currently, the Corporation transports a 
petroleum-based product through the Pipelines, but it is considering changing the type of 
petroleum-based product it transports. 

The Corporation would like your guidance regarding the reporting requirements in the 
Pipeline Safety Regulations (49 CFR Parts 190-199) that would apply if it were to change the 
kind of petroleum-based product it transports through the Pipelines. To the extent that the change 
in product affects other regulated aspects of pipeline transportation, such as the risk assessment 
process, we understand that the Corporation would be responsible for making the necessary 
adjustments to that process internally. We also understand that federal and state agencies other 
than yours may regulate the reporting requirements for changing products, and that these 
requirements may go beyond those of the Pipeline and Hazardous Materials Safety 
Administration. However, the Corporation specifically requests your guidance on the applicable 
reporting requirements that are administered by your office. 

Thank you in advance for your prompt attention to this matter. 

# 421396 
013026-0001 

218 North Charles Street, Suite 400 Baltimore MD 21201 

Sincerely, 

tlkmrP~f-
Alison S. F. Lambert 

TEL: 410 727 7702 FAX 410468 2786 WEB: www.gejlaw.com 
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