
U.S. Department 
of Transportation 

Pipeline and Hazardous 
Materials Safety 
Administration 

Mr. Davy Hicks 
Resistacap Energy Products 
1154 7 South Memorial Parkway 
P.O. Box 14069 
Huntsville, AL 35815 

Ref. No.: 12-0251 

Dear Mr. Hicks: 

JAN 2 2 2011 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, D.C. 20590 

This is in response to your November 5, 2012 email concerning requirements under the 
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) for design-type testing of 
lithium-ion batteries. The specific requirements you address are contained in Section 38.3.2.1 
of the United Nations (UN) Manual of Tests and Criteria and are implemented through the 
provisions of 49 CFR 173.185. Specifically you ask if the attachment of a tab to a lithium ion 
battery would require the battery design to be retested in accordance with the UN Manual of 
Tests and Criteria. 

The criteria by which a lithium battery design is considered to be a new type of battery and 
require retesting are found in§ 38.3.2.1 of the UN Manual of Tests and Criteria. One of the 
criteria that requires testing is when a cell or battery differs from the type tested by "a change 
that would lead to a failure of any of the tests." The type of change that might be considered to 
differ from a tested type, such that it might lead to failure of any of the test results, may 
include, but is not limited to: 1) a change in the material of the anode, cathode, the separator or 
electrolyte; 2) a change of protective devices, including hardware and software; 3) a change of 
safety design in cells or batteries, such as a venting valve; 4) a change in the number of 
component cells; or 5) a change in connecting mode of component cells. A manufacturer of 
lithium batteries should take these types of changes into account when determining whether or 
not a cell or battery is a new type and requires retesting. 

I hope this information is helpful. If you have further questions, please do not hesitate to 
contact this office. 

Sincerely, 

~~~ 
Senior Regulatory Advisor 
Standards and Rulemaking Division 

---------------~---------- -- ------------------ --- ------- -- ------------------------------ -------------~ 



Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

From: INFOCNTR (PHMSA) 
Sent: 
To: 

Monday, November 05, 2012 3:50PM 
Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

Subject: FW: Request for formal interpretation 

Hi Carolyn, 

We received the following request for a formal letter of interpretation. 

Thanks, 
Victoria 

From: Davy Hicks [mailto:Davy@resistacap.com] 
Sent: Monday, November OS, 2012 3:44PM 
To: INFOCNTR (PHMSA) 
Subject: Request for formal interpretation 

Request for a formal interpretation on a Lithium lon battery, 

We are a modification center for batteries and we have a question. 

All we are wanting to do is put a tab on a Lithium lon battery in which this does not add any lithium content or change 
mechanically. The question is can this be shipped normally and with no un testing required? 

I was told over the phone that you guys have talked about this and you have a consensus for this. If you would please 
send the other parts of this also. 

Davy Hicks 
Manufacturing Engineer 
Phone 256-382-9531 
Fax 256-382-1921 
www.resistacap.com 
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