
U.S. Department 
of Transportation 

Pipeline and Hazardous 
Materials Safety 
Administration 

DEC 1 8 2012 

Mr. Stefan Frey 
Head of Service and Systems Management 
Dynetek Industries Ltd. 
4410 46 Avenue SE 
Calgary, AB T2B 3N7 
Canada 

Ref. No.: 12-0236 

Dear Mr. Frey: 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, D.C. 20590 

This is in response to your October 23, 2012 email requesting clarification of the 
requirements for filling DOT specification cylinders under the Hazardous Materials 
Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). Specifically you asked if a cylinder may be 
filled in excess of the marked service pressure. 

A cylinder may be filled to a pressure in excess of the marked service pressure (1) in 
accordance with§ 173.302a(b); or (2) to compensate for certain factors, such as heat of 

. compression, high ambient temperature, or changes in elevation, provided the pressure in 
the cylinder at 21 oc (70 °F) does not exceed the marked service pressure. Except as 
otherwise provided in§ 173.301a(d), the pressure in a cylinder may not exceed 5/4 times 
the service pressure at 55 °C (131 °F). 

I hope this information is helpful. If you have further questions, please do not hesitate to 
contact this office. 

Delmer Billings 
Senior Regulatory Advisor 
Standards and Rulemaking Division 



Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

From: Leary, Kevin (PHMSA) 
Sent: 
To: 

Tuesday, October 23, 2012 11:10 AM 
Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

Subject: FW: Clarification on 49 CFR 

Carolyn, 

Please use this email as a request for a letter of interpretation. 

Thanks, 

Kevin 

From: Stefan Frey [mailto:stefan.frey@dynetek.com] 
Sent: Tuesday, October 23, 2012 10:58 AM 
To: Leary, Kevin (PHMSA) 
Subject: RE: Clarification on 49 CFR 

Hello Kevin, 

Thank you for your feedback. I would very much appreciate if you could draft a letter addressing our items of discussion for 
our records. 

Thank you. 

Best regards, 
Stefan 

Stefan Frey, P.Eng. 
Head of Service and Systems Management 

Dynetek Industries Ltd. 
4410 46 Avenue SE 
Calgary, AS T28 3N7 
Canada 

Phone: 403 720 0262 
Cell: 403 617 6182 
Fax: 403 720 0263 

From: Kevin.Learv@dot.gov [mailto:Kevin.Leary@dot.gov] 
Sent: Monday, October 22, 2012 1:54PM 
To: Stefan Frey 
Subject: RE: Clarification on 49 CFR 

Mr. Frey, 

We do not respond to such requests for guidance via email. I am sure you understand there is a need to ensure that we 
provide consistent guidance and make that guidance available to others who have the same question. 
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If you require a written statement from PHMSA for your records I would be happy to draft a letter that responds to your 
questions (similar to the letter I previously em ailed to you via attachment). 

Kevin 

From: Stefan Frey [mailto:stefan.frey@dynetek.com] 
Sent: Monday, October 22, 2012 11:59 AM 
To: Stefan Frey; Lynch, Tom (PHMSA); Leary, Kevin (PHMSA); Betts, Charles (PHMSA) 
Subject: RE: Clarification on 49 CFR 

Hello Kevin, 

Would you be able to respond to the question below in writing so that I can document this for our records. 

Thank you. 

Best regards, 
Stefan 

Stefan Frey, P.Eng. 
Head of Service and Systems Management 

Dynetek Industries Ltd. 
4410 46 Avenue SE 
Calgary, AB T2B 3N7 
Canada 

Phone: 403 720 0262 
Cell: 403 617 6182 
Fax: 403 720 0263 

From: Stefan Frey 
Sent: Friday, October 12, 2012 9:57AM 
To: Stefan Frey; 'Tom.Lynch@dot.gov'; 'Kevin.Leary@dot.gov'; 'charles.betts@dot.gov' 
Subject: RE: Clarification on 49 CFR 

Hello Kevin, 

Thank you for your voice mail message. Your statement makes absolutely sense and is in line with many other pressure 
vessel standards we apply for gas storage. I would like to file that comment in my records for future reference. Could you 
therefore please send a brief confirmation to this email to confirm the following: 

- The pressure vessel can be offered for transport as long as the settled pressure at 21 C is smaller or equal to the 
specified service pressure of the cylinder. 

The filling conditions are clearly outlined in your previous attachment and in 49 CFR. 

Thank you for your prompt responses, it is much appreciated. 

Best regards, 
Stefan 
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Stefan Frey, P.Eng. 
Head of Service and Systems Management 

Dynetek Industries Ltd. 
4410 46 Avenue SE 
Calgary, AB T28 3N7 
Canada 

Phone: 403 720 0262 
Cell: 403 617 6182 
Fax: 403 720 0263 

From: Stefan Frey 
Sent: Thursday, October 11, 2012 12:27 PM 
To: 'Tom.Lynch@dot.gov'; Kevin.Leary@dot.gov; charles.betts@dot.gov 
Subject: RE: Clarification on 49 CFR 

Hello Kevin, 

Thank you for your statement. 

I am taking out of the letter, that as long as the pressure in the tank would settle to the specified service pressure at 21 C 
the tank is within its operating range. That means that on a day at temperatures below 21 C the pressure would have to be 
below the service pressure so that when the temperature rises to 21 C the service pressure would not be exceeded. 

The statement in paragraph 4, last sentence is not clearly defined in this case; When ambient temperatures are above 21C 
the cylinder pressure would be above the marked service pressure if filled according to the third paragraph. Therefore I 
would think that the cylinder can be offered for transportation. 

Please advice. 

Best regards, 
Stefan 

Stefan Frey, P.Eng. 
Head of Service and Systems Management 

Dynetek Industries Ltd. 
4410 46 Avenue SE 
Calgary, AB T2B 3N7 
Canada 

Phone: 403 720 0262 
Cell: 403 617 6182 
Fax: 403 720 0263 

From: Tom.Lynch@dot.gov fmailto:Tom.Lynch@dot.gov] 
Sent: Thursday, October 11, 2012 11:07 AM 
To: Kevin.Leary@dot.gov; charles.betts@dot.gov; Stefan Frey 
Subject: RE: Clarification on 49 CFR 
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Thanks for finding the letter of clarification 

From: Leary, Kevin (PHMSA) 
Sent: Thursday, October 11, 2012 9:40AM 
To: Betts, Charles (PHMSA); Lynch, Tom (PHMSA); Stefan Frey 
Cc: Leary, Kevin (PHMSA) 
Subject: RE: Clarification on 49 CFR 

Mr. Frey, 

I believe the attached letter adequately answers your questions. If you still have questions, please feel free to contact me. 

Kevin Leary 
202-366-2944 

From: Betts, Charles (PHMSA) 
Sent: Thursday, October 11, 2012 9:04 AM 
To: Lynch, Tom (PHMSA); Stefan Frey 
Cc: Leary, Kevin (PHMSA) 
Subject: RE: Clarification on 49 CFR 
Importance: High 

Ok thanks. Kevin Leary is looking into this. 

From: Lynch, Tom (PHMSA) 
Sent: Thursday, October 11, 2012 9:03 AM 
To: Betts, Charles (PHMSA); Stefan Frey 
Subject: RE: Clarification on 49 CFR 

I think he ment DOT-SP 13173 

From: Betts, Charles (PHMSA) 
Sent: Wednesday, October 10, 2012 3:43 PM 
To: Stefan Frey 
Cc: Lynch, Tom (PHMSA) 
Subject: RE: Clarification on 49 CFR 

Mr. Frey-

Thank you for your inquiry. We will get back to you as soon as possible with a response. 

Regards, 
Charles 

From: Stefan Frey [mailto:stefan.frey@dynetek.com] 
Sent: Wednesday, October 10, 2012 4:34 PM 
To: Betts, Charles (PHMSA) 
Cc: Lynch, Tom (PHMSA) 
Subject: Clarification on 49 CFR 

Dear Mr. Betts, 

This question is related to SP 17173 Dynetek Industries Ltd. And to 49CFR $173.301a. 
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During a fill, the pressure vessel gas temperature increases due to the heat of compression. 173.301c: the pressure in a 
cylinder at 21C may not exceed the service pressure for which the cylinder is marked. 173.301d the pressure of a 
hazardous material at 55C may not exceed 5/4 of the service pressure of the cylinder. 

Can these statements be implied to allow a pressure vessel during fill to exceed the service pressure (223 bar in case of 
our V260 model) as long as it meets the following criteria: 

Pressure does not exceed 5/4 x service pressure at 55C 
After a fill or in operation at temperatures above 21C the pressure settles to the service pressure or smaller 
pressure at the specified 21C. This could mean that the tank pressure while on a hot day (>21C) could have a 
pressure of >223 bar and is not considered to be overfilled. 

Does the design qualification testing to CFFC would have any saying into this? 

Your comments on this would be greatly appreciated. 

Sincerely, 

Stefan Frey, P.Eng. 
Head of Service and Systems Management 

Dynetek Industries Ltd. 
4410 46 Avenue SE 
Calgary, AB T2B 3N7 
Canada 

Phone: 403 720 0262 
Cell: 403 617 6182 
Fax: 403 720 0263 
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