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his responds to your September 28, 2012 request for clarification of placarding requirements 
nder the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). Specifically, you 
sk for clarification on visibility and display requirements for placards specified in § 172.516. 
n your letter, you provide photographs of your placarded transport tanks and descriptions of 
lacarding violations you have been issued by law enforcement. Your questions are paraphrased 
nd answered as follows: 

Q 1. What are the definitions of the terms "motor vehicle" and "transport vehicle" as 
referenced in § 172.516? 

A 1. A "motor vehicle" as defined in § 171.8 and referenced in § 172.516, includes a 
vehicle, machine, tractor, trailer, or semitrailer, or any combination thereof, propelled or 
drawn by mechanical power and used upon the highways in the transportation of 
passengers or property. It does not include a vehicle, locomotive, or car operated 
exclusively on a rail or rails, or a trolley bus operated by electric power derived from a 
fixed overhead wire, furnishing local passenger transportation similar to street railway 
service. 

Motor vehicle cargo carrying components are considered transport vehicles. As defined· 
in § 171.8 and referenced in § 172.516, a "transport vehicle" is a cargo carrying vehicle, 
such as an automobile, van, tractor, truck, semi-trailer, tank car, rail car used for the 
transportation of cargo by any mode. Each cargo carrying body (trailer, rail car, etc.) is a 
separate transport vehicle. 

Q2. Section 172.516 states that each placard on a motor vehicle must be clearly visible 
from the direction it faces, except from the direction of another transport vehicle to which 
the motor vehicle or rail car is couple,d. What does the language "Except from the 
direction of another transport vehicle used in § 172.516(a) mean? You consider the 
language "except from the direction of another transport vehicle" to mean the view 
looking straight at the truck and trailer while being attached together. 



A2. The language "[ e ]xcept from the direction of another transport vehicle" used in 
§ 172.516(a) means a placard is not required on a truck tractor/semi-trailer configuration 
if the front of the truck tractor (motorized unit) of the semi-trailer (tank) is placarded on 
each side and each end. In your example, your understanding is correct, a placard is not 
required on the front of the truck tractor if the tank is placarded on each side and each 
end, even if the placard on the front of the tank is not visible. 

Q3. What does PHMSA consider the front of the tank vehicle or transport vehicle as 
referenced in § 172.516? It is your understanding that the front or rear of a tank to be 
anywhere on the tank head or tank tail. 

A3. PHMSA does not define the term "front" with regard to tank or transport vehicles. 
!-!()wever,PHtviSJ\. C<)llsiders a forwardor rear facing placard,_ mounted so thatits plane is 
substantially perpendicular to the longitudinal axis of the vehicle, is considered to be 
visibly mounted on the end (i.e. front or back) of the transport vehicle. Additionally, 
when the front of a transport vehicle is blocked by another transport vehicle (e.g., the 
truck tractor blocks the front of the semi-trailer), it is our opinion that mounting a placard 
on the front of the truck tractor in accordance with § 172.516(b ), although not the only 
permissive method, is the most effective means of satisfying the visibility requirements in 
§ 172.516(a). 

Q4. Is a placard required to be placed on the front of a trailer/tanker if it is hooked to a 
tractor? 

A4. Sections 172.504 and 172.516 requires each transport vehicle to be placarded on 
each side and each end, and, each placard on a motor vehicle must be dearly visible from 
the direction it faces, except from the direction of another transport vehicle (e.g. a tractor) 
to which the motor vehicle is coupled. The required placarding of the front of a motor 
vehicle may be on the front of a truck tractor (motorized unit) instead of OR in addition 
to the placarding on the front of the cargo body (tank) to which a truck tractor is attached. 

hope this answers your inquiry. If you need additional assistance, please contact this office at 
202) 366-8553. 

incerely, 

obert Benedict 
hief, Standards Development Branch 
tandards and Rulemaking Division 
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Attachments: GT-51 PT-33 1075 PLACARD.jpg; LNG 1972 PLACARDS.jpg; PT-7 1075 PLACARD.jpg; 
How to UNZIP.html; SecureZIP Attachments.zip 

Caro yn, 

We ceived the following request for a formal letter of interpretation. 

- -Fro 1: Aaron--Dills [mailto:aaron:dills@goochtrucking.com] 
Sen : Friday, September 28, 2012 2:47 PM 
To: I FOCNTR (PHMSA) 
Subj ct: Fw: Fw: Fw: 172.516 INTERPRETATION/YES or NO? 

-- ~- ---_""'::. _ __ --:_- . -~ 

time I read this I arrive at another question as you can tell please read and decipher all that you 
can ... 

1. ello, this is a request for an interpretation of not only 172.516 but any reg. that has to do with 
plac · rding of a hazmat load. 

2. T e first attached is the info from Ref. No. 08-0098 which is somewhat helpful but did not directly answer 
my q estion. 

second is PT -7 107 5 placard, a picture of my trailer that received the placard violation. 

third is PT -7 violation warning. 

fourth is GT-51 PT-33 1075 placard view similar to most of my trailers. 

fifth is LNG 1972 placard view similar to most of our trailers. 

172.5 6 Visibility and display of placards. 

(a) E ch placard on a motor vehicle and each placard on a rail car must be clearly visible from the direction it 
faces except from the direction of another transport vehicle or rail car to which the motor vehicle or rail car is 
coupl d. This requirement may be met by the placards displayed on the freight containers or portable tanks 
loade on a motor vehicle or rail car. Does this mean if I have a 500 gallon LPG tank loaded on my 48 foot 
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flat ed with a headboard on the trailer that it will be legal to put all the placards on the tank itself and not get a 
tick t? However they will not be visible from the front ofthe truck or trailer.???????? 

Q stion 1. In this section what exactly is a motor vehicle (just a truck)? Except from the direction of another 
tran port vehicle? I consider this to be looking straight at the truck and trailer while being attached together. Is 
that orrect.? 

(b) he required placarding of the front of a motor vehicle may be on the front of a truck-tractor 
inst ad of or in addition to the placarding on the front of the cargo body to which a truck-tractor is 
atta hed. 

Q 2 Now after reading (b) I consider a motor vehicle to be a truck and trailer. Which would have 
bee much easier said. As you can see in my pictures all our tanks have the placards on the front. 
Wh re is the front? The MC 331 has a half circle welded on. MC 338 is a semi half circle. There is a 
disti ct weld line between tank shell and tank head. All these years i have considered the front or rear 
to b anywhere on the tank head or tank tail. What is the direct yes or know answer as to where the 
fran or rear is located? 

this (b) it says MAY be on the front of a truck-tractor instead of or in addition to the placarding on 
ront of the cargo body. I know there are placards on the front of all my trailers that are viewable 
the front while sitting on my yard that have all passed hundreds of inspections over the years. 
there is a officer that says it is not visible from the front left. It was moved as you can see in the 

pict re only because another DOT rep. wrote a warning because the sticker was behind the air lines 
and it was obstruction the view. 

If he placard was on the truck instead of on the trailer there is gonna be another DOT rep. write a 
tick t because its not on the trailer. Someone should draw a straight line to all these questions that 
mys If and other people have but instead it is left up to DOT discretion. That is an awful way to get a 
rep I from a DOT officer. Does the trailer need the placard if the truck has it on the front? Does the 
true need the placard if the trailer has it on all4 sides? Yes or No? 

Whe placarding is required by 172.504(a) of the HMR, a transport vehicle must be placarded on each side and 
each nd. This says yes all 4 sides. If you cant see it from the front whats the point?The HMR require a placard 
to be clearly visible from the direction it faces, except from the direction of another transport vehicle to which it 
is co pled (coupled trailer to a tractor?) (see 172.516(a)) and 516 is not clear to most people there is to much 
roo for different opinions. For purposes of the HMR, a "transport vehicle" is a cargo-carrying vehicle, such as 
a va , tractor, trailer, semi-trailer,(TANKER?), tank car, or rail car used for the transportation of cargo by any 
mod . The truck carries the trailer the trailer carries the load ... Each cargo-carrying body is a separate transport 
vehi e. In accordance with 171.8, a transport vehicle with no intermediate form of containment meets the 
defin tion of a bulk packaging. 

Ref. No. 08-0098 

Ther fore, this letter clarifies that in the truck-tractor trailer configuration that you describe, a forward or rear 
facin placard, mounted so that its plane is substantially perpendicular to the longitudinal axis of the vehicle, 
may must?) be on the fender as long as it is visibly mounted on the end of the transport vehicle.( This does not 
appl to my question we do not put placards on any fender. However if they were on a fender and not visible 
from he front of the truck we will arrive at the same problem again or in my situation the officer would have 
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sai he couldn't see it from the left front if it was on the front right fender??) .... You should also note, when the 
fro of a transport vehicle (Tanker?) is blocked by another transport vehicle( Truck/tractor?) (e.g., the truck 
trac or blocks the front of the semitrailer(Tanker?) it is our opinion (There should only be laws not opinions this 
lea to a DOT discretion/opinion) that mounting a placard on the front of the truck-tractor in accordance with 
172 516(b) is the most effective means of 

sati fying the visibility requirements in 172. 516( a). In the top of this paragraph you just stated that it may 
(mu t?) be on the fender as long as it is visibly mounted on the end of the transport vehicle .... 
Q 3 Why will no one answer a direct question with a direct answer. I have spoke to 6 six different 
opi ionated people about this and 3 were at the http://phmsa.dot.gov/regulations 2 of them agreed to 
dis gree and the 3rd told me to ask for an interpretation. I assume the way you will arrive at an exact 

er is to take a vote to see how many different agreeable opinions that is thrown out there. 

8 ttom line is, where is the front and does the placard have to be on the front of trailer/tanker if it is 
hoo ed to a tractor? 

Aar n Dills 
Blai sville GA. 30512 
Cell 706-897-3505 
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