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Ref. No. 12-0204 

Dear Mr. Robison: 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, D.C. 20590 

This responds to your September 9, 2012 request for clarification and telephone 
conversation with a member of our staff on package reuse prm isions under the Hazardous 
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 1 71-180). In your incoming letter, you describe 
the following scenario: 

Steel UN lA 1 reconditioned drums are received by production staff from an outside 
drum vendor. These drums are accompc.nied by required shipping papers. 
Hazardous material is then filled into each 55-rrallon reconditioned drum. The filled 
drums hazardous material products are shipped via a commercial carrier as a 
dedicated load to an internal downstream plant. The hazardous material is then 
utilized at the internal plant and the drums are emptied, leaving small amounts of 
residue in each. The drums are then sent back to the original filler, where the 
intention is to refill the drums with the same hazardous material (finished product) 
and ship again to the same internal plant tor reuse. 

You ask if these steel UN 1 A 1 reconditioned drums are 2uthorized fol' reuse without being 
leakproofness tested with air as specified in§ 178.604? 

Notwithstanding the provisions of§ 173 .28(b )(2), a p<!ckaging otherwise authorized for 
reuse may be reused without being leakproofness tested 'Nith air provided the packaging: ( 1) 

. is refilled with a material that is compatible with the previous h.tding; (2) is refilled and 
ofTered for transportation by the original filler; (3) is t,mnsported in a transport vehicle or 
freight container under the exclusive use of the refiller of the packaging; and ( 4) is 
constructed in accordance with one of the methoos described m § 1 73 .28(b )(7)(iv). Based 
on your letter and telephone conversation, your shipmem is refilled and offered for 
transportation and transported in a transport vehicle under exclusive use ofthe refiller of the 
packaging. These steel TJN 1A1 reconditioned d.m,!:;: ~1re atithorized for reuse without being 

- ---~---~--·-·-.. . --.. ----·-·---·~~-



leakproofness tested with air, as specified in§ 178.604, only if they are constructed of 
stainless steel meeting the requirements of§ 173.28(b)(7)(iv)(A) and meet all other 
applicable requirements of§ 173.28. 

I hope this answers your inquiry. If you need additional assistance, please contact this office 
at (202) 366-8553. 

Sincerely, 

;(~Z.!J.e-
Robeli Benedict 
Chief~ Standards Development 
Standards and Rulemaking Division 



September 9, 2012 

United States Department of Transportation 

1200 New Jersey Avenue, SE 

Washington, DC 

20590 

13co+h~ 
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RE: Letter of Interpretation for 49 CFR 173.28(b){7), 173.28(b)(7)(iii) and 173.28(b)(7}(iv)(C) 

Dear sir or madam, 

We do hereby request a Letter of Interpretation for the following production scenario: 

Reconditioned drums are received by production staff from an outside drum vendor. The drums are 

accompanied by required certifying documentation. Finished product is filled into each 55-gallon steel 

UN1A1 DOT reconditioned drum. The drummed hazardous material products are shipped via a 

commercial carrier configured as a dedicated load to an internal downstream plant 3 Yz hours away. The 

hazardous material is then utilized at the internal plant and the drums are emptied, leaving miniscule 

amounts of residue in each. The drums are then sent back to the original filler, where the intention is to 

refill the drums with the same hazardous material (finished product) and ship again to the same internal 

plant for reuse. Once reused, the drums are sent back once again to the original filler under the same 

DOT empty drum exemption. 

The question, are these steel drums otherwise authorized for reuse without being leakproofness tested 

with air as specified in 49 CFR 178.604? 

An expeditious response is greatly appreciated. 

Regards, 

Chip Robison- Environmental Engineer 

Newell Rubbermaid Division of Sanford LP 

831 Volunteer Parkway 

Manchester, TN 37355 


