
U.S. Department 
of Transportation 

Pipeline and Hazardous 
Materials Safety 
Administration 

Mr. Timothy S. Dillon 

DEC 1 3 2012 

Environmental Health and Safety Manager 
Valencia Advanced Technology Center 
Pacific Scientific Energetic Materials Company 
24908 A venue Kearny 
Valencia, CA 91355 

Reference No. 12-0198 

Dear Mr. Dillon: 

1200 New Jersey Avenue SE 
Washmgton. DC 20590 

This is in response to your September 5, 2012letter requesting clarification of the 
requirements for explosive testing "by analogy" under the Hazardous Materials 
Regulations (HMR; 49 CPR Parts 171-180). In your letter, you state the explosive articles 
for which you request this relief are in three categories: 1) they have the same part but 
different part numbers on two or more articles in the device due to customer requirements, 
such as a dash number or letter designation; 2) they have similar parts with the same 
energetic material and article function, including a mechanical change from the first article, 
such as a change in thread size or a different connector; or 3) they have similar parts with 
similar functions but the upper level assemblies of the devices are different, e.g., airplane 
versus helicopter/missile versus rocket, with the same or less net explosive weight and 
different part number. 

You ask if your clients may use test laboratories other than the original laboratory that 
performed the test when: 1) the original laboratory is unable to meet the delivery schedule 
established by your company and your customer, or 2) the original laboratory is unable to 
meet the quality and supply chain requirements as a vendor approved by your company's 
Department of Defense customers. 

The answer is no. The Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration (PHMSA) 
permits an explosive to be classified "by analogy" only by the laboratory that performed 
the original classification tests on the material. PHMSA does not permit another 
laboratory to review test work it did not perform on an explosive material and draw 
classification analogies for this material after the explosive or the device in which it is 
placed have been altered. 

I hope this satisfies your request. 

Sincerely, 

T. Glenn Foster 
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch 
Standards and Rulemaking Division 



!i!acrFsc: 
SCIEnTIFIC 

ENERGETIC MATERIALS CO. 

5 September 2012 

Pipeline Hazardous Materials Safety Administration 
East Building, 1200 New Jersey Avenue, Southeast 
Washington D.C. 20590 
ATTN: Charles Betts, Director 
Rulemaking and Standards, PHH-10 

SUBJECT: Request alternative test laboratory concerning "by analogy'' classification on articles or substances. 

Reference: 49CFR§ 173.56 New Explosives-definition and procedures for classification and approval. 

Mr. Betts, 

Pacific Scientific EMC requests the opportunity to utilize alternative PHMSA approved test laboratories for by 
analogy classification. 

Pacific Scientific's by analogy articles fall into three categories: 

a) Same part but different part numbers on two or more articles due to customer requirements (i.e. dash number 
or letter designation). · 

b) Similar parts, with the same energetic material and article function. A mechanical change from the first 
article (i.e. change in thread size or different connector). 

c) Similar parts with similar function but upper level assemblies are different (airplane vs. helicopter/missile vs. 
rocket) with the same or less net explosive weight (N.E.W.) and a different part number. 

PHMSA policy requires when a by analogy article or substance is classified, the original test laboratory will examine 
the by analogy article. Pacific Scientific requests the opportunity to choose any PHMSA approved laboratory for the 
following reasons: 

1. The original laboratory is unable to meet the delivery schedule contractually established by Pacific Scientific and 
our Customer. 

2. The original laboratory is unable to meet the quality requirements and supply chain management requirements as an 
approved vendor established by Pacific Scientific Department of Defense customers. (Defense Federal Acquisition 
Regulation (DF AR). 

Pacific Scientific would also request that section a. be considered a marketing requirement. If prior test results and EX 
(letter of approval is provided to DOT/PHMSA, an evaluation by a laboratory is not required. 

\ 

-~~~~ 
Timothy S. Dillon, 
Environmental Health and Safety Manager 
Valencia Advanced Technology Center 
Pacific Scientific 

Cc: Eileen Edmonson 

24908 Avenue Kearny • Valencia, CA 91355 
Telephone (661) 600-1100 • Fax (661) 600-1101 


