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Ref. No.: 12-0188 

Dear Mr. Custer: 

JAN 2 2 2013 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, D.C. 20590 

This responds to your August 14, 20121etter requesting clarification of the Hazardous 
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to truck- or trailer­
mounted oilfield water heating units with integral burners fueled by propane gas. The 
propane gas is transported in MC 331 specification tanks constructed in accordance with 
the American Society of Mechanical Engineers Boiler and Pressure Vessel Code (ASME. 
Code). The tanks are mounted to the same trailer as the heating units. You ask whether the 
water heating units you describe in your letter are subject to the HMR and, if not, if you 
can voluntarily communicate the hazards posed by transporting such units on a public 
highway without being penalized for not complying with additional requirements in the 
HMR. 

As defined in 49 CFR § 171.8, a fuel tank means "a tank, other than a cargo tankl used to 
transport flammable or combustible liquid, or compressed gas for the purpose of supplying 
fuel for propulsion of the transport vehicle to which it is attached, or for the operation of 
other equipment on the transport vehicle." Fuel systems that meet the requirements under 
49 CFR §§ 393.65 and 393.67 of the Federal Motor Carrier Safety Regulations (FMCSRs) 
and are not used as packaging for hazardous materials are subject only to the FMCSRs. As 
prescribed in 49 CFR § 393.69(a), a fuel system that uses liquefied petroleum gas as a fuel 
for the operation of a motor vehicle or for the operation of auxiliary equipment installed on, 
or used in connection with, a motor vehicle must conform to the "Standards for the Storage 
and Handling of Liquefied Petroleum Gases" of the National Fire Protection Association 
(NFPA), Battery March Park, Quincy, MA 02269. 

It should be noted that, while MC 331 specification tanks may be used to package a 
material not subject to the HMR, no person may represent or offer a packaging as meeting 
the requirements of the HMR unless the packaging is maintained, marked, and retested in 
accordance with the applicable requirements of the HMR. These requirements are 
applicable whether or not the packaging is used for the transportation of a hazardous 
material. Therefore, if the tank is not maintained in accordance with the HMR, we 
recommend you securely cover any identifying marks or specification plates representing it 
as such. 



With respect to your question regarding placarding, the HMR do not prohibit placarding, 
provided you meet the requirements in § 172.502. However, you should be aware that 
placarding a package or fuel tank that does not otherwise comply with the HMR may 
frustrate your shipment. 

I hope this information is helpful. If you have further questions, please do not hesitate to 
contact this office. 

V2 
Delmer Billings 
Senior Regulatory Advisor 
Standards and Rulemaking Division 

--------·-~--~--- ~------------- ----
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Acidizing • Hot Oiling • Water Hauling • Frac Heating 

August 14, 2012 

Office of Hazardous Materials Safety 
Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration 
U.S. Department of Transportation 
1200 New Jersey Avenue, SE 
East Building, 2nd Floor 
Washington, DC 20590 

To whom it may concern: 

The purpose of this letter is to resolve an issue we have as to placarding our frac water heating units. 

These units are truck mounted or trailer mounted oilfield water heating units with burners being fueled 

with propane. These ASME constructed MC-331 LPG tanks range in size from 2400 gallons to 2800 

gallons and are used exclusively to fuel burners on the units which are used to heat water. As a general 

rule the tanks are almost empty in transit from one location to another and are re-fueled on location. 

Our concerns are with the Port of Entry's and roadside inspections interpreting regulations in the CFR 

49 that these fuel tanks may not apply to the definition of "Fuel Tanks" and feel we are required to 

placard these vehicles. Fuel Tank, as defined in CFR 49 Part 171.8, is u for the operation of other 

equipment on the transport vehicle". Also, the definition of "Hazardous Material" states that the 

material to hazardous when 11transported in commerce", which is clearly not applicable in our case 

because the fuel used is strictly used in our own units. We feel that we fit the CFR 49 Part 171.8 criteria 

and thus not required to placard these vehicles. 

We would like a clarification ruling on our frac heaters. We would like to stay compliant in all DOT and 

HAZMAT issues, but without having to comply with other regulations in the CFR 49 such as shipping 

papers, markings, and other applicable regulations that we not subject to, such as CFR 49 Part 171.8. 



We also understand the issues for First Responders and Law Enforcement responding to emergencies 

and would like to help in that respect, but without being held accountable for any non-applicable 

regulations. 

We would respectfully request that you respond, in writing, with your recommendations in this 

matter so we may be able to discuss and review your clarification with our operators and managers as 

well as all applicable FMCSA Enforcement personnel that this may concern. If you would like to see 

pictures of our equipment, they are available on our website: ::.::.;. .. :...::.:~-"'-'--"=-'-=o·-"'--==~· 

Thank you, 

Don Custer 

Safety and Compliance Coordinator 

Enservco 

501 S. Cherry Suite 320 

Denver, Co 80246 


