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Dysol & MagChem 
2901 Shamrock A venue 
Fort Worth, TX 76107 

Ref. No.: 12-0179 

Dear Mr. Gehlhausen: 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, D.C. 20590 

This responds to your initial August 13, 2012 email, and subsequent follow-up email 
correspondence on August 29,2012 with a member of my staff~ seeking clarification ofthe 
Hazardous Materials Regulations (HMR: 49 CFR Pmis 171-180) relating to the packaging 
requirements for a material that you are classifying as "UN 1796, Nitrating acid mixtures," 
containing approximately 20 percent Nitric acid and 40 percent Sulfuric acid. Your 
questions are paraphrased and answered below. 

Ql. Does§ 173.158(a), which restricts Nitric acid exceeding 40 percent 
concentration from being packaged with any other material, infer that materials that 
contain less than 40 percent Nitric acid concentration do not have to comply with the 
packaging requirements listed in§ 173.158(b) through§ 173.158(h)? 

A 1. The answer is no. Nitric acid mixtures that contain less than 40 percent Nitric 
acid concentration must comply with the packaging requirements listed in 
§ 173.158(b) through§ 173.158(h), as appropriate. Paragraph (a) of§ 173.158 is a 
specific requirement for Nitric acid exceeding 40 percent and does not provide any 
exception for materials that contain less than 40 percent Nitric acid concentration. 

Q2. Is § 173.1 58(f)(l) the correct paragraph to find the requirements for packaging 
containing "UN 1796, Nitrating acid mixtures'' with approximately 20 percent Nitric 
acid and 40 percent Sulfuric acid in 5-gallon packagings? 

A2. The answer is yes. Section 173.1 58(f)(l) authorizes Nitric acid of 70 percent or 
less concentration, when offered for transportation or transported by rail, highway, or 
water, to be packaged in composite packagings 6P A 1, 6P A2, 6PB 1, 6PB2, 6PC, 
6PD 1, 6PH 1, or 6PH2, as well as 6HH 1 and 6HA 1 composite packaging with plastic 
inner receptacles meeting the compatibility requirements § 173 .24( e) (e.g .. PF A 
Tei1on). Section 173.158(t)(l) does not restrict the capacity ofthe packagings. 

It should be noted that § 173 .158(f)( 1) is not the only authorized packaging 
configuration for Nitric acid of 70 percent or less concentration. As specified in 



§§ 173.158(±)(2) and 173.158(±)(3,) other configurations of composite packagings are 
permitted provided the requirements of these sections are met and the required inner 
packagings do not exceed 2.5 Leach. 

I hope this information is helpful. If you have further questions, please do not hesitate to 
contact this office. 

Sincerely, 

Robert Benedict 
Chief, Standards Development 
Standards and Rulemaking Division 



Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

From: 
Sent: 
To: 
Subject: 

Carolyn, 

INFOCNTR (PHMSA) 
Tuesday, August 14, 2012 3:33PM 
Drakeford, Carolyn (PHMSA) 
FW: Request for Formal Letter of Interpretation 

We received the following request for a formal letter of interpretation. 

Thanks, 
Victoria 

From: Danny Gehlhausen .,~.,'~'""·'"'''"''-''"""·'e' .. C,,i_:.:"~""~'-'"-·-'·:,;:cc"'-'-'''''"'-'""~-.. :.c.:,). 

Sent: Monday, August 13, 2012 10:41 AM 
To: INFOCNTR (PHMSA) 
Subject: Request for Formal Letter of Interpretation 

l1-DJ19 

We !ike to an of instruction 1 Does this 
paragraph mean that materials that contain less than 40% Nitric Acid concentration and are not held to the 
requirements listed in 173.158(b) -173.158(h). 

Specifically we have a contains 20% Nitric Acid and 40% Acid. If we are to 
a 5-gallon container of this mixture would we have to use one of the packages listed in 173.158(f)(1) or does the 

fact that it contains less than 40% Nitric allow us to ship in other types of packaging such as plastic? 
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