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DEC 1 3 2012 

Mr. Norm Stollberg 
WRGrace 
7500 Grace Drive 
Columbia, MD 21044 

Ref. No. 12-0168 

Dear Mr. Stollberg: 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, D.C. 20590 

This responds to your letter requesting clarification of the Hazardous Materials Regulations 
(HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to the use ofportable tanks. You ask whether a 
substance, under the description "UN3396, Organometallic substance, solid, water-reactive, 
flammable, 4.3, I" may be offered for transportation and transported in a Department of 
Transportation (DOT) Specification 51 portable tank without having to apply for a special 
permit. 

The answer is yes. As prescribed in§ 173.242(c), a DOT Specification 51 portable tank is 
authorized for the solid substance you intend to package. Additionally,§ 173.32(c)(2) 
authorizes the continued use of a DOT Specification 51 portable tank provided it is 
maintained and requalified in accordance with the inspection and tests prescribed in Subpart 
G of Part 180 of the HMR. Further, it is the portable tank owner's responsibility to ensure 
that compliance, maintenance, and requalification of the portable tank is in accordance with 
the HMR prior to offering it for transportation in commerce. 

I trust this satisfies your inquiry. Please contact us if we can be of further assistance. 

Sincerely, 

T. Glenn Foster 
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch 
Standards and Rulemaking Division 



Norm Stollberg 
WR Grace 
7500 Grace Drive 
Columbia~ MD 21044 

Mr. Charles E. Betts 
Director, Standards and Rulemaking Division 
U.S. DOT/PHMSA (PHH-10) 
1200 New Jersey Avenue, SE East Building, 2nd Floor 
Washington, DC 20590 

July 31, 2011 

Dear Mr. Bettis, 
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My company has a fleet of DOT 51 I IMO Type I Portable Tanks. We are trying to ship UN3396, 
Organometallic substance, solid, water-reactive, n.o.s., PG I in these containers. 

When you look at the Hazardous Materials List (HML) in 172.101 under the Proper Shipping Name and 
UN Number UN3396, PG 1: Organometallic substance, solid, water-reactive, n.o.s. and refer to Column 7 
(Special Provisions) for tanks T9 is given. 

When I looked in 172,101 (Special Provisions)(7)T Codes there are 2 T codes for T9. One states for 
bottom outlets Prohibited) the other T9 Code for bottom outlets states (Prohibited for liquids, See 
178.275 (d) (2). 

When you look in the HMR under 178.275 (d,) (2, it states: Bottom openings. Bottom discharge outlets 
for portable tanks carrying certain solid, crystallizable or highly viscous hazardous materials must be 
equipped with at least two serially fitted and mutually independent shut-off devices. Use of only two 
shut-off devices is only authorized when this paragraph is referenced in the applicable T Code indicated 
for each hazardous material in the 172.101 Table of this subchapter. 

The design of the equipment must be to the satisfaction of the approval agency and must include: 

(i) An external stop-valve fitted as close to the shell as reasonably practicable; and 
(ii) A liquid tight closure at the end of the discharge pipe, which may be a bolted blank flange or a screw 

cap. 
(3) Except as provided in paragraph (d)(2) ofthis section, every bottom discharge outlet must be 

equipped with three serially fitted and mutually independent shut-off devices. The design of the 
equipment must include: 
(i) A self-closing internal stop-valve, which is a stop-valve within the shell or within a welded flange or 
its companion flange, such that: 
(A) The control devices for the operation of the valve are designed to prevent any unintended opening 

through impact or other inadvertent act; 
(B) The valve is operable from above or below; 
(C) If possible, the setting of the valve (open or closed) must be capable of being verified from the 

ground; 



(D) Except for portable tanks having a capacity less than 1,000 liters (264.2 gallons), it must be possible 
to close the valve from an accessible position on the portable tank that is remote from the valve itself 
within 30 seconds of actuation; and 
(E) The valve must continue to be effective in the event of damage to the external device for controlling 

the operation of the valve; .. 
(ii) An external stop-valve fitted as close to the shell as reasonably practicable; 
(iii) A liquid tight closure at the end ofthe discharge pipe, which may be a bolted blank flange or a screw 
cap; and 
(iv) For UN portable tanks, with bottom outlets, used for the transportation of liquid hazardous 
materials that are Class 3, PG I or 11, or PG Ill with a flash point of less than 100 oF (38 oq; Division 5.1, PG 
I or II; or Division 6.1, PG I or II, the remote means of closure must be capable of thermal activation. The 
thermal means of activation must activate at a temperature of not more than 250 oF (121 °C). 

My questions are: 

1. Who approves the design? PHMSA 
2. Can the material be shipped in DOT 51 I IMO Type I Tanks without a special permit if it meets the 
requirements of 178.275 (d), (2)? 

Note: I have found a similar type of material that is a solid PG I (Special Permit Number SP14751 with an 
issue date of 1 July 2011). 

race 
Senior Global Dangerous Goods Transportation Specialist I CHMM I DGSA 


