
U.S. Department 
of Transportation 

Pipeline and Hazardous 
Materials Safety 
Administration 

Danny Shelton 
HazMat Resources Inc. 
124 Rainbow Drive# 2471 
Livingston, TX 77399 

Reference No.: 12-0145 

Dear Mr. Shelton: 

NOV 1 9 2012 

1200 New Jersey Avenue SE 
Washmgton DC 20590 

This is in response to your July 02, 2012 email requesting guidance regarding the proper 
method for cargo tank manufacturers to use to restrict an MC331 cargo tank from 
transporting certain products under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR 
Parts 171-180). Specifically you ask for help determining proper methods for cargo tank 
manufacturers to use in order to restrict an MC331 cargo tank from transporting certain 
products and if the current practice of noting these restrictions in the remarks section of an 
American Society of Mechanical Engineers (ASME) U1A form is an acceptable way of 
conveying these restrictions to cargo tank purchasers. 

The HMR does not indicate a way to note manufacturer imposed, or buyer requested 
restrictions on what commodities can be carried in a MC331 cargo tank. Generally 
speaking, if a tank manufacturer designs, constructs, certifies, and stamps an MC331 cargo 
tank to ASME Section VIII standards, the cargo tank is appropriate to transport all 
materials authorized for that specification unless limited by special provisions. Nothing 
prohibits cargo tank manufactures from indicating commodity carriage restrictions on an 
ASME U1A form, but no reference is made to such notation in the HMR or in Section VIII 
of the ASME Code. Please note that it remains the responsibility of the person offering the 
hazardous material to ensure compatibility with the packaging that is being used. 

I trust this satisfies your inquiry. Please contact us if we can be of further assistance. 

s{lt?Ji :- .. 
Delmer Billings ~ 
Senior Regulatory Advisor 
Standards and Rulemaking Division 



ARTICLE S-3 
REPORT FORMS AND MAINTENANCE 

OF RECORDS 

AS-300 MANUFACTURER'S DATA REPORTS 

A Data Report shall be filled out (Form A-1) by 
the Manufacturer and the Inspector for each pressure 
vessel to be marked with the Code symbol. For sample 
Report Forms and guidance in preparing Data Re­
ports, see Appendix I. 

AS-300.1 Units of Measurement. The units of mea­
surement shall be in accordance with AG-151. 

AS-301 Distribution and Filing of Reports 

(a) The Manufacturer shall: 
(I) furnish a copy of the Manufacturer's Data 

Report to the user and, upon request, to the Inspector; 
(2) submit a copy of the Manufacturer's Data 

Report to the appropriate enforcement authority in the 
jurisdiction in which the vessel is to be installed where 
required by law; 

(3) keep a copy of the Manufacturer's Data Re­
port on file in a safe repository for at least 10 years or 
for the intended life of the vessel, whichever is greater. 

(b) In lieu of (2) and (3) above, the vessel may be 
registered and the Data Reports filed with the National 
Board of Boilers and Pressure Vessel Inspectors, 1055 
Crupper Ave., Columbus, Ohio 43229. 

AS-310 PARTIAL DATA REPORTS 

The parts manufacturer shall indicate under "Re­
marks" whether or not he has performed any or all of 
the design functions. For guidance in preparing Partial 
Data Reports, see Appendix I. 

(a) Data Reports for pressure vessel parts requiring 
inspection under this Division, which are furnished by 
other than the shop of the Manufacturer responsible 
for the completed vessel, shall be executed by the parts 
manufacturer and his Inspector in accordance with the 
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requirements of this Division and shall be forwarded, 
in duplicate, to the Manufacturer of the finished vessel 
(see AG-302). These Partial Data Reports, together 
with his own inspection, shall be the final Inspector's 
authority to approve and witness the application of a 
Code symbol to the vessel (see AS-110). When Form 
A-2 is used, it shall be attached to the associated Form 
A-I by the Manufacturer of the finished vessel. 

(b) Data Reports for those parts of a pressure vessel 
which are furnished by a parts manufacturer to the 
user of an existing Code vessel, as replacement or repair 
parts, shall be executed on Form A-2 by the parts 
manufacturer and his Inspector in accordance with the 
requirements of this Division. A copy of the parts 
manufacturer's Partial Data Report shall be furnished 
to the user or his designated agent and a copy shall 
be maintained in accordance with AS-311. 

AS-311 MAINTENANCE OF RECORDS 

In addition to the requirements of AS-301, the Man­
ufacturer shall maintain other records as follows. 

(a) Contents of File. The Manufacturer of the vessel 
or part shall maintain the complete file for all material 
certification and/or Partial Data Reports, examina­
tion, testing, heat treatment and manufacturing pro­
cedures, specifications, and drawings used. All records 
shall be fully identified by pertinent material or item 
identification numbers. The record shall include all 
data on repaired material, items, and assemblies. 

(b) Maintenance and Access to Reports. Records 
specified above shall be filed and maintain'ed in a man­
ner which will allow access by the Inspector to specific 
information contained therein within a period not in 
excess of 24 hr at any time during the period of vessel 
manufacture. The Manufacturer shall take such steps 
as may be required to provide suitable protection of 
all records from deterioration or damage. 



Drakeford, Carol n (PHMSA) 

From: 
Sent: 
To: 
Subject: 
Attachments: 

Importance: 

Carolyn-

Betts, Charles (PHMSA) 
Monday, July 02, 2012 7:55AM 
Drakeford, Carolyn (PHMSA) 
FW: Contiuation 
Danny Shelton.vcf 

High 

Please log and assign the attached request for response. 

Thanks, 
Charles 

-----Original Message-----
From: Danny Shelton [mailto:shelton10104@gmail.com] 
Sent: Saturday, June 30, 2012 10:15 AM 
To: Betts, Charles (PHMSA) 
Cc: Staniszewski, Stanley (PHMSA) 
Subject: FW: Contiuation 

tz. -Dt15 

Good morning Mr. Betts, please see the following information regarding the continued practice today (Note the original 
communication was 8 years ago) of cargo tank manufactures noting restrictions in the remarks section of the U-1A 
which restrict the type of products that may be transported. Everyone in the e-mail chain agrees and Mr. Phil Olson, 
God rest his soul, makes the most valid point of all. Phil, I know you are looking down on us laughing at how we do 
business. Anyway, can your office provide guidance regarding the proper methods to use to restrict an MC 331 cargo 
tank from transporting certain products and to convey the comments in the remarks section of a UlA regarding (Non­
Corrosive) to the tank. 

Mr. Betts, you can always contact me if you need additional information or you can discuss with Stan, he is well versed 
on this topic. 

Regards 

-----Original Message----­
From: Olson, Philip <RSPA> 

. Sent: Monday, August 23, 2004 11:57 AM 
To: Shelton, Danny; Olson, Philip <RSPA>; Staniszewski, Stanley <RSPA>; Hochman, Charles <RSPA> 
Subject: RE: Contiuation 

My comments. 
I believe the ASME Code is written around the concept that a tank owner 
(purchaser) decides what the specifications are for a tank he desires to own. Thus the Owner specifies the materials to 
be put into the tank and the uses for the tank and then places an order for the tank to be designed and manufactured. 

In the case where a manufacture just builds tanks for sale and wants to market them as DOT Specification tanks, his 
marking of a DOT Specification must be based on the tank being able to transport all materials authorized 
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for that DOT Specification. I do not think a tank manufacturer can be 
allowed to market a DOT Spec tank, unless that tank is appropriate to transport all materials (other than those limited by 
B note Special 

Provisions) authorized for that Specification. The limitation of materials for certain materials is accomplished by special 
provisions that are material specific. 
Phil 
-----Original Message-----
From: Shelton, Danny [mailto:Danny.Shelton@fmcsa.dot.gov] 
Sent: Monday, August 23, 2004 11:40 AM 
To: Olson, Philip <RSPA>; Staniszewski, Stanley <RSPA>; Hochman, Charles <RSPA> 
Subject: FW: Contiuation 

Here is Bill's comment. I agree with him but how do we communicate that restriction so that it is on the tank vs on a 
sheet of paper 1,000 miles away? 

From: Quade, William 
Sent: Monday, August 23, 2004 11:37 AM 
To: Shelton, Danny 
Subject: RE: Contiuation 

For the record, I believe we need to provide manufacturers an avenue for restricting the use of their tanks. If the 
manufacturer doesn't think it should be used for another material, who are we to argue with him? 

Thanks, 
BQ 

-----Original Message----­
From: Shelto~, Danny 
Sent: Sunday, August 22, 2004 7:03 PM 
To: Olson, Philip <RSPA>; Staniszewski, Stanley <RSPA>; Hochman, Charles <RSPA> 
Cc: Bill Quade 
Subject: FW: Contiuation 

Folks, this is the issue that we discussed about a month ago. Please see the attached U-1A with the notation that 
it is for LP only- non corrosive service in the remarks section. The only markings required to be on the cargo tank are 
the ASME Plate and the Spec Plate, plus some marking requirements required by 172.300 but no where on either one of 
these plates is there place to note that this MC331 cargo tank is only authorized to transport propane. 

I am of the opinion that if you mark the tank as an MC331 cargo tank then you cannot restrict the tank to only 
transporting propane by noti!'1g on the U-1A. Roadside enforcement officials must have the information on the tank to 
determine if the tank is authorized for the material being transported. 

What do you think. 
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From: PROTANK@aol.com [mailto:PROTANK@aol.com] 
Sent: Thursday, July 15, 2004 9:04AM 
To: Shelton, Danny 
Subject: Contiuation 

Sorry about email it launched automatically 
Look at UG-25 (a) ofthe ASME Code ... ibid SEC 8 DIV 1. 

I am attatching UIA to this email. 
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