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Ref. No. 12-0128 

Dear Mr. Thompson: 

SEP 2 6 2012 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, D.C. 20590 

This responds to your June 4, 2012 letter requesting clarification of the small quantity 
exceptions under§ 173.4 ofthe Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 
171-180). Your understanding is that petroleum crude oil (UN1267) may be shipped under 
the conditions outlined in § 173.4. Additionally, in your letter, you describe plans to 
package an article (i.e., a pyncnometer) consisting of a metal cylinder that has a capacity of 
10 mL and will be used to transport the crude oil for research analysis. You request 
clarification ofthe meaning of"prototype testing" as used in§ 173.4(a)(6). Specifically, 
you ask whether the packaging must be independently tested using your inner receptacles 
or whether you can use a commercially produced outer packaging already tested for loads 
greater than 64 pounds. 

Your understanding of the eligibility of crude oil for the small quantity exceptions is 
correct. Class 3 (flammable liquid) material such as petroleum crude oil (UN 1267) may be 
transported under the conditions of§ 173.4. The phrase "prototype testing" is not defined 
in the HMR. Its common meaning refers to an original model on which something is 
patterned; or a first full-scale and usually functional form of a new type or design of a 
construction. Finally, the completed package (as prepared for transportation) must be 
capable of sustaining the testing in§ 173.4(a)(6). A successfully tested commercially 
available packaging similar to your intended completed package that differs only in minor 
respects may be used without undergoing further testing provided this difference would not 
affect its performance under requirements specified in§ l73.4(a)(6). For example, you 
could switch out the inner metal receptacles of a successfully tested packaging with your 
pyncnometers. 

I hope this information is helpful. If you have further questions, please contact this o±1ice. 

Sincerely, 

~0~ 
Robert Benedict 
Chiet~ Standards Development Branch 
Standards and Rulemaking Division 



U.S. DOT 
PHMSA Office of Hazardous Materials Standards 
Attn: PHH-10 
East Building 
1200 New Jersey Avenue, SE. 
Washington, DC 20590-0001 

Dear Sir/Madame: 

I\; f 

My company performs analytical testing on crude petroleum and petroleum products. My division 
specializes in analysis on upstream material, specifically crude oil that has been taken directly from a 
platform/wellhead, or from a research experiment that simulates those types of conditions. 

We have developed a specialized pyncnometer that for our analytical use that is a metal cylinder 
containing a floating piston with valves rated for 15,000 psi on each end. The volume of the cylinder is a 
nominallO mls, and the exact volume (to the nearest 0.001 ml) for each cylinder/valve assembly has been 
determined/calibrated for our analytical use. I have attached some drawings for your review. 

We believe that the limited capacity of the cylinder allows us to take advantage of the small quantity 
exception described in 49CFR173.4. The principal products transported in this cylinder/pyncnometer will 
be crude oil or reconstituted crude oil with similar physical and chemical properties (Vapor pressure, 
density, flammability). Crude Petroleum is defined in the Hazardous Materials Table as a Class 3 
material, UN 1267. It is our understanding that crude petroleum can be shipped under the conditions 
described in 49CFR173.4 Can you confirm that our interpretation is correct? 

It is our intention to provide inner packaging for the cylinder/pyncnometer consisting of either a plastic or 
metal container filled with enough absorbent to contain the expected 10 mls of crude petroleum contained 
in the cylinder/pyncnometer. Multiple inner packaging units can be placed in strong outside packaging. 
Paragraph (a)(6) describes the physical tests that the strong outer packaging must pass. Can you define 
"prototype testing" as mentioned in (a)(6)? Will we have to have the packaging independently tested 
using our inner containers or may we use commercial outer packaging that already has been tested for 
loads of 64 pounds or higher? 

Thank you for your time and attention to this matter. 

Terry M. Thompson 

SGS North America 

8701 New Trails Drive Suite 175 

The Woodlands, TX 773 81 

832-584-0325 




