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Dear Ms. Eberle: 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, D.C. 20590 

This is in response to your May 31, 2012letter and subsequent June 14, 2012 telephone 
conversation and email correspondence with a member of my staff requesting clarification 
of the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). You state that your 
company, Veolia ES Technical Solutions, L.L.C. (Veolia) ships hazardous materials that 
require a Competent Authority (CA) approval prior to shipment. The examples you provide 
are approvals that assign a proper shipping name and hazard class to Division 4.1 self­
reactive materials, per§ 173.124(a)(2)(iii)(D) and Division 5.2 organic peroxides per 
§ 173 .128( d). The approvals are issued by PHMSA to the original manufacturer or 
distributor, which contract with Veolia to ship unused and outdated supplies of the same 
hazardous material in the original packaging as waste to a disposal facility. Your questions 
are paraphrased and answered below. 

Ql. Is it a violation of the HMR for Veolia or another environmental services company to 
transport a hazardous material with an approval issued to another entity, such as the 
manufacturer or a distributor? 

Al. No, provided you have not made any changes to the material and you comply with all 
of the requirements detailed in the approval, it is not a violation of the HMR. While most 
approvals apply specifically to the holder of the approval, such as those issued to 
certification agencies or cylinder retesters, classification approvals that assign a proper 
shipping name and hazard class, apply to the specific hazardous material being offered for 
transportation, not the entity to which the approval was issued. 

Q2. May an approval that has been issued for shipments of a certain hazardous material also 
be used for shipping that same hazardous material to a disposal facility as a hazardous 
waste, assuming the hazardous material is unused, unaltered and remains in its original 
packaging? 



A2. Yes, an approval that has been issued for shipments of a certain hazardous material 
may also be used for shipping that same hazardous material, which is unused, unaltered and 
in its original packaging, to a disposal facility as a hazardous waste, provided the word 
"waste" precedes the proper shipping name. 

I hope this information is helpful. If you have further questions, please do not hesitate to 
contact this office. 

Sincerely, 

Robert Benedict 
Chief, Standards Development 
Standards and Rulemaking Division 
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May 31,2012 

Office of Hazardous Materials Standards 
Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration 
Attn: PHH-10 
U.S. Department of Transportation 
East Building 
1200 New Jersey Avenue S.E. 
Washington DC 20590-0001 

RE: Request for Interpretation Regarding the Use of Competent Authority Approvals 
for Waste Shipments 

To Whom It May Concern: 

Veolia ES Technical Solutions, L.L.C. (Veolia) is an environmental services company that 
is involved with the shipment of hazardous materials for which a Competent Authority 
(CA) letter is required. These CA letters have been issued by PHMSA to the original 
manufacturer or distributor of the chemical products to facilitate the shipment of these 
chemicals in commerce. Veolia, on behalf of its customers, is involved with the 
management of these same chemical products once they are classified as a hazardous 
waste and require shipment for disposal. These chemical products, unused and still in 
the original manufacturer's packaging, become wastes simply because they are 
outdated or no longer needed by the customer. When shipping these wastes for 
disposal, it has been Veolia's long-term practice to obtain a copy of theCA letter from 
the original chemical product manufacturer or distributor and then prepare and offer 
that waste shipment in accordance with the provisions of the CA letter. 

Recently, Veolia obtained guidance from a PHMSA Hazmat Regulatory Specialist who 
clarified that Veolia would not be authorized to utilize a CA letter issued to the 
manufacturer of the product when that product is shipped by Veolia as a waste to a 
disposal facility because the shipping name specified in the CA letter would require 
modification to add the word "waste", an alternative that is not specifically authorized 
by the CA letter. 

Based on this recent guidance, Veolia is requesting a written interpretation from PHMSA 
to clarify the following: 

1) Is it a violation of the HMR for Veolia or an environmental services company to 
utilize a CA letter originally issued to the manufacturer or distributor of a 
chemical product, when shipping that same chemical product to a disposal 



G)veouA 

facility once it is classified as a hazardous waste, assuming the chemical product 
is unused, unaltered and remains in its original manufacturer's packaging? 

2) If the answer to question 1 is "yes", then what is PHMSA's guidance for properly 
classifying and packaging these chemical products once they become a waste 
and require shipment for disposal? Please note that if PHMSA requires one to 
apply for a new CA letter for each chemical product for which a CA letter has 
already been issued simply because the material becomes a hazardous waste, it 
would be a very costly and time consuming process for Veolia, its numerous 
customers, the PHMSA's Approval Office, as well as every other environmental 
company providing similar waste management services. As stated above, since 
these materials are unused, unaltered, remain in their original packaging and are 
simply being shipped as hazardous waste for final disposal, it seems 
unnecessarily burdensome to apply for a new CA letter. Furthermore, to 
perform testing on these chemical products once they become a hazardous 
waste in support of a CA letter is extremely costly, and sometimes impossible to 
complete due to the small quantity of material available for sampling. 

Your written response to this request is greatly appreciated. If you require any further 
information regarding this request please feel free to contact me at 
jennifer.eberle@veoliaes.com I 973-691-7331 or Tom Baker at 
tom.baker@veoliaes.com I 973-691-7330. 

Thank you, 

Jennifer Eberle 
Manager, Transportation Compliance 
Veolia ES Technical Solutions, L.L.C. 




