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Ref. No. 12-0120 

Dear Mr. Brodsky: 

1200 New Jersey Avenue SE 
Washington. DC 20590 

This responds to your letter requesting clarification of the Hazardous Materials 
Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to the testing of non-bulk 
packagings. In your letter, you interpret a pass/fail criterion at§ 178.606(d) that would 
allow a drum successfully withstanding the stacking test to then be leakproofness tested in 
accordance with § 178.604. You ask whether the steel drum test samples used for the 
stacking test as prescribed in § 178.606 may also be used for the leakproofness test as 
prescribed in § 178.604. 

The answer is no. However, in accordance with§ 178.601(k), several tests may be 
performed on a single sample with the approval of the Associate Administrator and 
provided the validity of the test results is not affected. You may apply for approval to 
perform several tests on a single sample under the procedures specified in 49 CFR 
§ 107.705. 

I trust this satisfies your inquiry. Please contact us ifwe can be of further assistance. 

Sincerely, 

T. Glenn Foster 
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch 
Standards and Rulemaking Division 



May 10,2012 

Charles Betts 
Director, Standards and Rulemaking 
U.S. Department ofTransportation 
Pipeline & Hazardous Materials Safety Administratiqn 
1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, DC 20590-0001 

Email: infocntr@dot.gov 

Dear Mr. Betts; 

Greif requests a Letter of Interpretation regarding steel drums used for Stacking tests and 
Leakproofness tests. 

The regulations in 49CFR§178.60l(k)(l)(i) identify the tests to be performed. 

(i) The packagir.g must be tested in accordance with this subpart by subjecting each of the three 
. containers to the following sequence of tests: 

178.60 I (k)(l )(i)(A) 
(A) Th(: stacking test in § 178.606, 
178.60 • (k)(l)(i)(B) 
(B) Tt.: leakproofness test in § 178.604, 
178.6( l(k)(l)(i)(C) 
(C) Tr c hydrostatic pressure test in § 178.608, and 
178.6C • (k)(1)(i)(D) 
(D) Di~ gonal top chime and flat on the side drop tests in § 178.603. Both drop tests may be 
conduc ed on the same sample. 

lF 

In the specific :,·~ctions on testing requirements for the two tests in question(§ 178.604 Leakproofuess 
test and § 178.6· · 6 Stacking test), the regulations are silent regarding the use of passed Stacking test 
drums in the Lt, lkproofness test. 

The criteria for :1assing the Stacking test clearly outline the physical condition of passed drums. 

The regulations n 49CFR § 178.606( d) state: 



\. 

(d) C~ite~a for passi?g the test. No test sample may leak. In composite packagings or 
combmatiOn ~ackagmgs, ~ere must be no leakage of the filling substance from the inner 

..ceceptacle, or mner packagmg. No test sample may show any deterioration which could 
· adversely affect transportation safety or any distortion likely to reduce its strength, 

cause instability in stacks of packages, or cause damage to inner packagings likely to 
reduce safety in transportation. For the dynamic compression test, a container passes the 
test if, after application of the required load, there is no buckling of the sidewalls sufficient to 
caus~ damage to its expected contents; in no case may the maximum deflection exceed one 
inch. 

Greif interprets the regulations that we should be able to use those same Stacking test drums for our 
Leakproofness tests, as long as the drums used in the Stacking test have passed successfully against 
these criteria. 

Greif requests a formal letter of interpretation of Greif's position on the above regulations. 

Thank you for your time and your consideration. 

Jordan J. Brodsky 
Director of Product Technical and Regulatory Support 
Greif, Inc. 
jordan.brodsky@greif.com 
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