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Dear Ms. Jarman: 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, D.C. 20590 

This is in response to your May 16, 2012 letter and earlier telephone conversation with a 
member of my staff requesting clarification of the Hazardous Materials Regulations (HMR; 
49 CFR Parts 171-180) for determining the proper shipping name of Division 2.2 (non­
flammable) gas reference standards (calibration gases). In the scenario you presented, 
vendors assign their gas standards generic proper shipping names, such as "Compressed gas, 
n.o.s. (Nitrogen, Carbon monoxide- 30 ppm)," mark these names on the cylinders that 
contain the gases, and ship the cylinders to your company, which your company then 
reoffers in transportation. Specifically, you ask if your company may use the generic proper 
shipping names pre-marked on the cylinder when reoffering the material, or if it must 
replace them with proper shipping names that comply with the provisions in newly revised 
§ 172.101(c)(10)(i) of the HMR. You state it is your understanding that this section requires 
your company to use a proper shipping name that identifies the predominant material 
identified in a mixture rather than a generic description. 

You describe the gas standards as being comprised of 99 percent nitrogen or compressed air 
and trace amounts of other gases that contribute to the overall Division 2.2 classification, but 
not to any additional hazard class. You also state the packaging used for these standards 
complies with the HMR, and for aircraft shipments, the applicable requirements of the 
International Civil Aviation Organization's (ICAO's) Technical Instructions for the Safe 
Transport of Dangerous Goods by Air (Technical Instructions). 

Your understanding is correct; the proper shipping name used for the gas standards and their 
cylinder markings must comply with newly revised§ 172.101(c)(10)(i). Effective January 
19, 2011, with a delayed compliance date of January 1, 2012, this section requires that a 
mixture or solution comprised of a single predominant hazardous material identified by 
technical name in the Hazardous Materials Table (§ 172.101 Table) and one or more 
hazardous and/or non-hazardous material must be described with the proper shipping name 
of the predominant hazardous material and the qualifying word "mixture" or "solution," as 
appropriate (see Docket No. PHMSA-2009-0126 (HM-215K; 76 FR 3308)). The following 
are the exceptions to this requirement: 



(A) Except as provided in §172.101(i)(4) the packaging specified in Column 8 is 
inappropriate to the physical state of the material; 

(B) The shipping description indicates that the proper shipping name applies only to the 
pure or technically pure hazardous material; 

(C) The hazard class, packing group, or subsidiary hazard of the mixture or solution is 
different from that specified for the entry; 

(D) There is a significant change in the measures to be taken in emergencies; 
(E) The material is identified by special provision in Column 7 of the §172.101 Table as 

a material poisonous by inhalation; however, it no longer meets the definition of 
poisonous by inhalation or it falls within a different hazard zone than that specified 
in the special provision; or 

(F) The material can be appropriately described by a shipping name that describes its 
intended application, such as "Coating solution," "Extracts, flavoring" or 
"Compound, cleaning liquid." 

If the gas standards you describe meet any one of these exceptions, the generic proper 
shipping name the vendor supplied may continue to be used, provided it accurately describes 
the hazardous material in the cylinder. 

You also state vendors do not want the markings of the pre-marked gas standard cylinders 
they supply to be removed, obliterated, or changed by anyone re-offering their products in 
transportation. In addition, you state your company prefers to continue to use the generic 
proper name and to not cover up where it is marked on the cylinder. You ask if these 
generic markings must be covered or otherwise obscured and replaced with more specific 
names, such as "Nitrogen, compressed mixture." The answer is yes. 

I hope this satisfies your request. 

Sincerely, 

~~~~ 
T. Glenn Foster 
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch 
Standards and Rulemaking Division 
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May 16,2012 

Mr. Charles E. Betts 
Director, Office of Hazardous Materials Standards 
U.S. DOT/PHMSA (PHH-10) 
1200 New Jersey Avenue, SE East Building, 2nd Floor 
Washington, DC 20590 

Dear Mr. Betts: 

'! 
i 

I am writing to you with regards to the shipment of gas reference standards (calibration gases) that 
are purchased from various vendors. Recently there have been questions from industry as well as 
enforcement personnel surrounding shipments consisting of99 percent nitrogen or compressed air 
with trace amounts of other gases. The trace gases contribute to the overall Division 2.2 
classification, however they do not contribute any additional hazards (hazard classes) to the mixture. 

Based on language found in the January 19, 2011 Final Rule (76 FR 3320), "a mixture or solution of 
a single predominant hazardous material containing only traces of one or more additional hazards 
listed by name in the hazardous materials table or additional nonhazardous constituents must be 
assigned the UN number and proper shipping name of the predominant material contributing to the 
overall hazard classification of the mixture or solution". Under this Final Rule we are aware that a 
proper shipping name such as "Nitrogen, compressed, mixture" should be used rather than a generic 
n.o.s. description. However, many vendors ship these mixtures under generic proper shipping names 
such as "Compressed gas, n.o.s. (Nitrogen, Carbon Monoxide- 30ppm)". This method facilitates 
easy identification of the specific type of calibration gas. 

In instances where cylinders are shipped from vendors pre marked with generic proper shipping 
names, similar to the one referenced above, we would prefer when reoffering the cylinders to not 
have to cover up the pre marked proper shipping name marking that the vendors have applied and in 
turn have to apply a new proper shipping name. Often vendors do not want the marking they have 
applied to the cylinder to be removed, obliterated, or changed. Regardless of the proper shipping 
name we use for the compressed gas, the packaging requirements under 49 CFR would be 
identical and in the case of air shipments, the same ICAO Packing Instruction would still 
apply. 

Is it acceptable to continue using the generic proper shipping name assigned by the vendor so that 
we do not have to obliterate the pre marked vendor markings and replace them with new markings? 

Thank you in advance for your assistance. I look forward to your response. 

Sincerely, 
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Erin N. Jarman 
Environmental Scientist 
URS Corporation 
1600 Perimeter Park Drive, Suite 400 
Morrisville, NC 27560 
Tel: 919-461-1478 
Erin.Jarman@urs.com 




