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Mr. Eric Barcaskey 
The Valspar Corporation 
P.O. Box 1461 
Minneapolis, MN 55440 

Ref. No. 12-0116 

Dear Mr. Barcaskey: 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, D.C. 20590 

This responds to your May 18, 20 12 email requesting clarification of the overpack 
requirements of the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180 ). 
In your email, you describe a shipping configuration of four 55-gallon drums placed on a 
pallet and banded together by a single % inch wide band in the upper third of the drums 
but" not secured to the pallet. The drums are banded for purposes of warehouse and dock 
safety and en route securement. The preferred manner of orientation of the drums on the 
pallet causes the UN specification markings on the sides of the drums to face inward. You 
indicate, however, that these markings are clearly visible looking downward in between 
the drums without having to handle the drums. Based on this description of the shipping 
configuration, your questions are paraphrased and answered as follows: 

Q 1. Is the shipping configuration of four drums on a pallet and banded together (but 
not to the pallet) considered an overpack? 

A 1. The answer is yes. An overpack is defined in § 1 71.8 as an enclosure that is used 
by a single consignor to provide protection or convenience in handling of a package or 
to consolidate two or more packages. It is our opinion that the shipping configuration 
you describe constitutes an overpack. 

Q2. What if the% inch wide band is removed from the drums? 

A2. Specific to the shipping configuration you describe, if the banding is removed, it is 
our opinion that the shipping configuration is no longer considered an overpack as 
defined by § 1 71.8 because the banding served as the means to consolidate and secure 
the drums placed on the pallet. In light of the questions you presented we plan to 
review the definition of overpack for opportunities to further clarify the intended 
meaning of an overpack. 

Q3. What if either or both of the shipping configurations are an overpack, where is the 
required "OVERPACK" marking best located? · 



A3. Section 173.25(a)(4) requires the overpack to be marked with the word 
"OVERPACK" when specification packagings are required, unless specification 
markings on the packages are visible. Based on your description, we consider the UN 
specification markings on the drums to be visible and thus, the "OVERPACK" marking 
is not required. 

I hope this information is helpful. If you have further questions, please contact this office. 

Sincerely, 

z:::~Jkr 
Chief, Standards Development Branch 
Standards and Rulemaking Division 



Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

From: 
Sent: 
To: 
Subject: 

INFOCNTR (PHMSA) 
Monday, May 21,2012 10:18 AM 
Drakeford, Carolyn (PHMSA) 
FW: Request for Interpretation -Overpack 

We received the following request for a formal letter of 

Victoria 

From: BARCASKEY, ERIC [mailto:ebarcaskey@valspar.com] 
Sent: Friday, May 18, 2012 5:26 PM 
To: INFOCNTR (PHMSA) 
Subject: Request for Interpretation - Overpack 

To: PHMSA OHMS Standards Administration 
Reference regulations: 49CFR §173.25 (4), §171.8 (Overpack), §178.503 (10) 

; lj 

We have been recently advised that one method we use for delivering 55-gallon drums has created an Overpack 
situation and request a letter of interpretation to clarify this, and future related instances. I apologize in advance for 
having to describe this in writing, as available photos contain some proprietary information. 

One of our customers prefers to receive their shipments of drums on pallets (four drums to a pallet), with the larger (2") 
bung oriented toward the center of the pallet. Our drum supplier duplicates the required, durable UN Specification 
marking per 49CFR §178.503 (10) on the side surface of the drum toward the bottom, oriented below the larger 
bung. This results in these markings being oriented toward the center of the pallet, but are clearly visible looking 
downward through the center of the four drums, without handling the drums. 

For the purposes of warehouse and dock handling safety and en-route securement, and not necessarily for convenience 
of handling in transport, we orient the four drums on a pallet at the fill station and then band them with a single 3/8" 
wide band at the upper 1/3 of the drum after filling. The drums are not attached to the pallet and are secured in 
transport due to unitizing in groups of four. The entire load is secured at the rear oft he trailer with strapping, tied owns 
or other suitable means. 

1. Does the method described above necessarily meet the definition of an Overpack? 
2. If we avoid the banding (or remove it before shipping), does this group of drums (not attached to the pallet), 

meet the definition of an Overpack? 
3. If the banded drums are considered an Overpack, where would the "OVERPACK" marking be best 

located? (Would it be misleading or incorrect to place it on the drum surface?) 

Thank you in advance for your clarification and guidance. 

Eric Barcaskey 
Manager, Corporate Hazmat Transport Safety 
The Valspar Corporation 
Minneapolis, MN 

p +1 (612) 851-7930 
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Mail: PO Box 1461 Zip 55440 
Package: 114 8th St. South Zip 55402 

This transmission may contain confidential or privileged information; unauthorized use is prohibited. 
Transactions are subject to the terms found at http://'N'lvw.coatings.com/notice.jsp 
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