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Mr. Rich Nolan 
Forrest Paint Company 
1011 McKinley 
Eugene, Oregon 97402 

Ref. No. 12-0115 

Dear Mr. Nolan: 

:200 New Jersey Avenue. SE 
·.vashington. D.C. 20590 

This responds to your May 10, 2012 request for clarification on shipping limited quantities 
under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR 171-180). You ask for 
verification that you are properly describing and marking highway shipments of aerosols, 
paints, and alcohol based gel under the limited quantity provisions taking effect 
December 31, 2013. In addition, you ask if the ''LTD QTY" designation may be used to 
describe the materials on a shipping paper. 

The Hazardous Materials Table (HMT; § 172.10 l) provides packaging exceptions in 
Column 8A. Provided the aerosol paints, alcohol based gels, and flammable paints comply 
with the packaging exception specified in Column 8A of the HMT, and are transported by 
ground, your understanding is correct. The marking specified in§ l72.315(a)( l) would be 
the appropriate marking. 

In accordance with § 172.200(a)(3), a limited quantity package shipped by ground is not 
required to have a shipping paper. While not required, the HMR does not prohibit a limited 
quantity package shipped by ground from being included on a shipping paper. It should be 
noted that the practice of permissively including a hazardous material excepted from the 
shipping paper requirements on a shipping paper may lead to frustration of the shipment and 
is not recommended. 

I hope this answers your inquiry. If you need additional assistance, please contact this office 
at (202) 366-8553. 

Sincerely, 

Robert Benedict 
Chief, Regulations Development Branch 
Standards and Rulemaking Division 



Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

Booth-e 
~ 112 # 202. 
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From: 
Sent: 

Eckenrode, Andrew.CTR (PHMSA) on behalf of INFOCNTR (PHMSA) 
Friday, May 11, 2012 8:45AM 

To: Drakeford, Carolyn (PHMSA) 
Subject: FW: Request for a letter of interpretation 

Carolyn, 

We received the following request for a formal letter of interpretation. 

Thanks, 

Andrew 

From: Rich Nolen [mailto:rnolen@forrestpaint.com] 
Sent: Thursday, May 10, 2012 6:36 PM 
To: INFOCNTR (PHMSA) 
Cc: 'Rich Nolen' 
Subject: Request for a letter of interpretation 

REQUEST FOR A LETTER OF INTERPRETATION 

After December 31, 2013, the term consumer commodity orm-d, will no longer be used. Limited Quantity is the term that 
will be used after that date. 

We ship 12 cans of aerosol paint, in one case. We will be shipping these "ground" in trucks. I have been informed by the 
/ DOT that the only marking on the case will be a 4 inch by 4 inch limited quantity label, with no "Y" in the middle. Is this 

correct??? 

I was also advised by the DOT that paper work, a "bill of lading" is not required. However, we will be offering shipments to ;p trucking firms, and we will describe the shipment on a bill of lading as "paint in aerosol cans, LTD QTY". Is this correct??? 

We also ship flammable paint in one gallon cans "ground". Commonly we ship four one gallon cans per box. The only 
;!? mark on the outside of the box will be a 4 inch by 4 inch limited quantity label with no "Y" in the middle. Is this correct??? 

/[The paper work, or bill of lading on this shipment will be described as "paint in metal cans, LTD QTY". Is this correct??? 
7 Or would "paint, LTD QTY" be a better description. 

We also ship a product we call "firestarter". It is an alcohol based gel, packaged in 4 ounce, 16 ounce, 24 ounce, and 32 
ounce plastic bottles. The 4 ounce is packaged with 24 bottles per case, and the 16, 24, and 32 ounce are packaged 12 
bottles per case. These will also be shipping "ground". The mark on the outside of these cases will be a one 4 inch by 4 
inch limited quantity label, with no "Y" in the middle. Is this correct??? 

The paper work, or bill of lading for this shipment would read "isopropanol gel in plastic bottles, LTD QTY". Is this 
correct??? 

Each of the above products, when we describe them on the bill of lading, we will enter the description in the "non 
regulated" part of the bill of lading, not the "hazardous materials" portion of the bill of lading. Is this correct??? 

Thank you very much!! 

Respectfully, 

Rich Nolen 

1 



Forrest Paint Company 
1011 Mckinley 
Eugene, Oregon 97402 
(541) 342-1821 Ext 359 
rnolen@forrestpaint.com 
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