
U.S. Department 
of Transportation 

Pipeline and Hazardous 
Materials Safety 
Administration 

JUN 1 4 2012 

Mr. Andrew Heine 
21 Sherwood Drive 
Medford, NJ 08055 

Ref. No. 12-0109 

Dear Mr. Heine: 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, D.C. 20590 

This responds to your letter requesting clarification of Hazardous Materials Regulations 
(HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to household-generated solid waste. Specifically, 
you ask whether soiled diapers packaged and offered for transportation by your customers to 
a commercial carrier who then delivers them to your facility are subject to the HMR. 

The answer is no. As specified in § 173.134(b )(13)(i) of the HMR, household waste that 
does not meet the definition of any other hazard class is not subject to the requirements of 
the HMR as a Division 6.2 material but may be subject to other state, local, or tribal 
requirements. 

I trust this satisfies your inquiry. Please contact us if we can be of any further assistance. 

Sincerely, 

T. Glenn Foster 
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch 
Standards and Rulemaking Division 



Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

From: 
Sent: 
To: 

INFOCNTR (PHMSA) 
Monday, May 07,2012 11:38 AM 
Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

Subject: FW: Formal Interpretation Letter Request 

Hi Carolyn, 

We received the following request for a letter of interpretation. 

Thanks, 
Victoria 

From: Andrew Heine [mailto:apheinel@yahoo.com] 
Sent: Monday, May 07, 2012 11:37 AM 
To: INFOCNTR (PHMSA) 
Subject: Formal Interpretation Letter Request 

To Whom It May Concern, 

I am writing this email to request a formal letter of interpretation. Furthermore, I am requesting to receive 
confirmation of my classification of post -consumer dirty diapers and their applicability to the DOT's shipping 
requirements outlined in 49 CPR 173.134 for Class 6, Division 6.2. 

I am looking to offer a recycling program for used (post-consumer) dirty diapers. The model for this recycling 
program is as follows: consumers will collect their own dirty diapers at their homes. Then, they will place their 
diapers in think poly-bags and put the full poly bag into a shipping box. This shipping box will ship ground 
directly to my recycling facility. 

I interpret the applicability of 49 CPR 173.134 to be as follows: 

Post-consumer dirty diapers, originating from households are not classified as a Category A or Category B 
Division 6.2 infectious substance because they are not known or reasonably expected to contain a 
pathogen. Furthermore, they meet the requirements of 173.134 (b)(13)(i) Household waste and are not subject 
to the requirements as Division 6.2 materials. Since, diapers are not required to ship as a Division 6.2 material; 
they are not subject to regulation under the HMR. 

I most sincerely appreciate your attention to this matter and look forward to your response. 
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Sincerely, 

Andrew Heine 

21 Sherwood Drive 

Medford NJ, 08055 

(609) 980-4415 

Apheine 1 @yahoo.com 
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