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Wercs Professional Services 
23 British American Boulevard 
Latham, NY, 12110 

Reference No.: 12-0108 

Dear Mr. Skerrett: 

1200 New Jersey Avenue SE 
Washington. DC 20590 

This is in response to your May 7, 2012 e-mail requesting clarification of the Hazardous 
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). You ask several questions pertaining 
to the transportation by water ofUN3175, Solids containing flammable liquids, n.o.s. Your 
questions are answered as follows: 

Q 1. Are UN317 5 materials required to have the flash point appended to the shipping 
description? 

A1. No, provided there is no free liquid visible at the time the material is loaded or at the 
time the packaging or transport unit is closed (see § 172.012 Special Provision 47). The 
definition of flash point as provided in§ 173.120(c)(1) is the minimum temperature at which 
a liquid gives off vapor within a test vessel in sufficient concentration to form an ignitable 
mixture with the air near the surface of the liquid. Therefore, the HMR § 172.203(i)(2) 
requirement that for transportation by water, the minimum flash point must be entered on the 
shipping paper, applies only to liquids. If the material is appropriately classed as UN3175, 
Solids containing flammable liquids, n.o:s. it is assigned to Division 4.1, and the flash point 
does not apply. 

Q2. Is there a concern whether a ship's captain could require the flash point to be entered on 
the shipping paper even if it is not required by regulation, and if the flash point is appended 
to a UN3175 shipping description would that be a violation? 



A2. Section 172.201(a)(4) provides that a shipping paper may contain additional 
information concerning the material provided it is not inconsistent with the required 
description. Any such additional information appended to the shipping description, while 
not required, would not be considered a violation. 

!'trust this satisfies your inquiry. Please contact us ifwe can be of further assistance. 

D1 
Delmer Billings 
Senior Regulatory Advisor 
Standards and Rulemaking Division 
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From: 
Sent: 
To: 

INFOCNTR (PHMSA) App I i CCt loa' J,·-h~ 
Monday, May 07, 2012 11:46 AM ,., _ O { O 
Drakeford, Carolyn (PHMSA) ~ 

Subject: FW: UN3175 -Is FP needed in S.D.? Letter of interpretation needed 

Hi Carolyn, 

We received the following request for a letter of interpretation. 

Thanks, 
Victoria 

From: Kevin Skerrett [mailto:kevins@thewercs.com] 
Sent: Monday, May 07, 2012 11:40 AM 
To: INFOCNTR (PHMSA) 
Subject: UN3175- Is FP needed in S.D.? Letter of interpretation needed 

PHMSA Interpretation needed: 

49CFR 172.203(i)(2) specifies that, for shipment by water, the shipping description on the shipping paper must have the 
following additional entity: 
"Minimum flashpoint if 60 oc (140 oF) or below (in oc closed cup (c.c.)) in association with the basic description ... " 
A similar requirement is made in IMDG (35-10) at 5.4.1.4.3.6. 

UN3175 is unique in allowing, as a "solid containing flammable liquids", a Class 3 material (inherently having a 
flashpoint) to be classified as Division 4.1. 
The wording in 172.203(i)(2) does not appear to exclude UN3175 from this requirement, since a flashpoint should exist 
for the contained liquid. 

QUESTION: When shipped by vessel: 
1) Are UN3175 materials required to have the flashpoint appended to the Shipping Description? 
2) There is a concern about whether a ship's captain could require the flashpoint be provided, even if not required 

by regulation. If the flashpoint was appended to a UN3175 shipping description, would that be a violation in any 
way? I can see the potential for causing confusion as to the classification of the material. We would not want to 
routinely provide this appendage (in an automated system) if it would be a violation. 

Thank you for your consideration of this matter. 
And thank you to Shane Kelley and Adam for their assistance with this question by phone today. 

Kevin Skerrett, Senior Regulatory Specialist 

WPS 

Cell: 518-229-7302 
kevi nsriv.thewercs. com 
www. wercsprofessionalserviccs. com 
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