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JUN 1 5 2012 

Mr. l-Iarold Sackett 
INOVA Geophysical Equipment Ltd. 
850 N Dorothy Drive, STE 504 
Richardson, TX 75081 

Ref. No.: 12-0097 

Dear Mr. Sackett: 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, D.C. 20590 

This is in response to your April 10, 2012 email requesting clarification of requirements in 
the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to design­
type testing of lithium ion batteries. The requirements you address are contained in Section 
38.3 of the United Nations Manual ofTests and Criteria and are implemented through the 
provisions of§ 173.185 of the HMR. 

In your letter you describe an assembly comprised of l-3 lithium ion battery packs in an 
aluminum enclosure. Each battery pack is less than 100 Wh and comprised of twelve ( 12) 
component cells in a 3s4p configuration. Each battery pack is equipped with individual 
safety circuits, each with its own connector. The battery packs are tied together when 
assembled in the aluminum enclosure. Specifically, you ask if your configuration 
constitutes a single lithium ion battery pack or separate lithium ion battery packs. 

Based on your description and the inf01mation enclosed with your letter it appears that the 
assembly described in your letter comprised of two or three electrically connected battery 
packs in an aluminum enclosure meets the defining criteria for a battery as described in 
Section 38.3 of the United Nations Manual of Tests and Criteria. The definition states that a 
battery means one or more cells which are electrically connected together by a permanent 
means, including case, terminals and markings. 

f hope this information is helpful. If you have further questions, please do not hesitate to 
contact this office. 

Sincerely, 

p~ 
o.J:·)-·-

Robert Benedict 
Chief~ Standards Development 
Standards and Rulemaking Division 



Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

From: 
Sent: 
To: 
Subject: 

Leary, Kevin (PHMSA) 
Wednesday, April18, 2012 10:00 AM 
Drakeford, Carolyn (PHMSA) 
FW: UNIATA regulations for shipping Lilon batteries 

leaeJ 
~ 1'7 3. 185 

Ba. ++e. r i e,s 

Attachments: Class 9 not required.pdf; Dual Battery ASM.pdf; 100-20040.tiff 

Please log this in for an interp request. 

From: Harold Sackett [mailto:Harold.Sackett@inovageo.com] 
Sent: Tuesday, April 10, 2012 4:12 PM 
To: Leary, Kevin (PHMSA) 
Cc: John Lybarger 
Subject: UNIATA regulations for shipping Lilon batteries 

Dear Mr. Leary, 

As part of our product offering, we supply a modular Lilon battery assembly to power equipment for our 
customers. This allows our customers to leave the equipment in situ and just swap out the batteries and recharge the 
spent batteries. Our original battery pack supplier, Nexergy, worked with us to create a battery that would be compliant 
to UNIATA regulations and still ship without the requirement of a class 9 hazardous material classification. They even 
supplied a reference letter to back up their opinion. 

Since that time, we have taken on other suppliers and the regulations have also been updated some. Some of the 
suppliers have questioned us this year whether the original configuration is still compliant with current 
regulations. Could you give us guidance as to if we are compliant and, if not, what we would need to change to become 
compliant? 

INOVA battery background 
Our battery suppliers build a 3s4p Lilon battery pack with a built-in safety circuit that will shut down the battery in 
events of overcurrent (or shorts), overvoltage and under voltage. The battery pack capacity is under the 100 WHr limit 
to be compliant with the lithium content portion of the UNIATA regulations. Each of the suppliers must then submit 
samples of their design to a test house and pass the UNIATA testing requirements. Then they must supply us with a 
certificate of compliance before they can be added to our approved vendor list. 

We then designed a modular battery assembly out of extruded aluminum that can be configured to house 1, 2 or 3 of 
these battery packs. It was our understanding that having individual packs, each compliant with UNIATA regulations and 
individual safety circuits, each with its own connector, tied together to prevent an imbalance and assembled inside a 
metal enclosure would allow the modular battery assembly to keep its classification of separate battery packs that are 
compliant and not require the class 9 shipping classification. 

Attached, you will find the following: 

• The letter we based our earlier classification on 

• The assembly drawing of our modular battery assembly 
• A drawing of the cable (for clarification of how the packs are connected) 

This is a new product line which will soon be commercialized, and we need to try to get a definitive answer on this 
question. Is the assembly still compliant? If not, what is required to bring the assembly into compliance? 

Thanks for your help, 
Harold Sackett 
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Hardware Engineering Manager Cable-less Systems 

INOVA Geophysical Equipment Ltd 
850 N Dorothy Dr, STE 504 
Richardson, Texas 75081-2769 

Office 972-234-3950 x7592 
Mobile 214-649-1708 
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