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Dear Mr. Altemos: 

JUL 11 2012 

1200 New Jersey Avenue SE 
Washington. DC 20590 

This responds to your email dated April 16, 20 11 requesting clarification of the intent of 
Selective Testing Variation "5" specified in§ 178.601(g)(5) of the Hazardous Materials 
Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). In your letter, you state it is your 
understanding that Variation "5" requires that specified leakproofness, hystrostatic, and 
stacking tests need only be performed on one sample (i.e., packaging), but the testing must 
otherwise be performed in accordance with the requirements of each applicable section. 
Your understanding is that nothing in Variation 5 precludes the use of a test sample for more 
than one required test, provided the validity of the test results is not affected. 

Your understanding is incorrect. Under the selective testing provisions of§ 178.601 (g), 
Variation "5" allows for a single packaging that differs from a tested design type only to the 
extent that the closure device or gasketing differs from that used in the originally tested 
design type without further testing, provided an equivalent level of performance is 
maintained subject to the specific qualifying conditions. 

As specified in§ 178.601(g)(5)(i), a packaging with the replacement closure devices or 
gasketing must successfully pass the drop test specified in the orientation that most severely 
tests the integrity ofthe closure or gasket. As specified in§ 178.601(g)(5)(ii), when 
intended to contain liquids, a packaging with replacement closure devices or gasketing must 
successfully pass the leakproofness test specified in§ 178.604, the hydrostatic pressure test 
specified in § 178.605, and the stacking test specified in§ 178.606. The test must be 
conducted precisely as specified in the referenced sections using the number of samples 
prescribed in the referenced sections. When performance tests are referenced in selective 
testing, the number of samples specified in the individual series provision must be followed. 
Section 178.601(k) states that "except as provided in this section, one test sample must be 
used for each test performed under this subpart." Therefore, PHMSA believes that 
§ 178.601 (k) requires that one test sample must be used for each test. 

I hope this satisfies your inquiry. Please contact us if we can be of further assistance. 

Sincere~y/ / ., 

---7~/?~:rG ~?~-
T. Glenn Foster 
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch 
Standards and Rulemaking Division 
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This is to request confirmation of the intent of Selective Testing Variation 5 (see 
§ 178.601(g)(5)) in relation to the number of single packaging test samples required for 
testing under that variation and whether a sample may be used for more than one test. 

Selective Testing Variation 5 provides that single packagings that differ from a 
tested design type only to the extent that the closure device or gasketing differs from that 
used in the originally tested design type may be used without further testing if"£! 
packaging with the replacement closure devices or gasketing ... successfully pass[es] the 
drop test specified in § 178.603 in the orientation which most severely tests the integrity 
ofthe closure or gasket" (emphasis added). As you know, §178.603 requires a total of6 
test samples- three dropped in each of two orientations (with neither of the required 
orientations necessarily being one that "most severely tests the integrity of the closure or 
gasket"). My understanding of the intent of Variation 5 based on its wording is that the 
drop test need only be performed on one sample (i.e., "a packaging") by dropping in the 
orientation most severely testing the closure/gasket- but otherwise in the manner 
prescribed in§ 178.603 (i.e., in terms of the required preparation of the samples for the 
test, the "target" required, the drop height, and criteria for passing the tests). Any 
interpretation that the number of samples and the drop orientations prescribed in 
§ 178.603(a) must be applied under Variation 5 would appear to render the variation null 
since no provision would be made for reduction in the number of samples drop tested (as 
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compared to the "standard" number of samples required) and neither of the drop 
orientations prescribed in § 178.603 may necessarily be the orientation "which most 
severely tests the integrity of the closure or gasket" as required under the variation. 

Variation 5 goes on to provide that for packagings intended to contain liquids, in 
addition to the drop test discussed above, "a packaging with the replacement closure 
devices or gasketing must successfully pass the leakproofness test specified in § 178.604, 
the hydrostatic pressure test specified in§ 178.605, and the stacking test -specified in 
§178.606" (emphasis added). As you know, the referenced sections require three 
separate test samples for each of these three different tests. My understanding of the 
intent of Variation 5 based on its wording is that the specified leakproofness, hydrostatic 
and stacking tests need only be performed on one sample (i.e., "a packaging"), but the 
testing must otherwise be performed in accordance with the requirements in the 
applicable section. Again, any interpretation that the number of samples prescribed in the 
leakproofness test in § 178.604, in the hydrostatic pressure test in § 178.605, and in the 
stacking test in § 178.606 must be employed under Variation 5 would appear to render the 
variation null since no provision would be made for a reduction in the number of samples 
tested (as compared to the "standard" number of samples required). 

Finally, since nothing in Variation 5 precludes the use of a test sample for more 
than one required test, my understanding is that, provided the validity of the test results is 
not affected, a sample may be used for more than one test - for example, in both the 
stacking and the drop tests. 

Confirmation at your earliest convenience that the foregoing reflects the intent of 
Selective Testing Variation 5 in relation to the number of packaging test samples required 
for testing and whether a sample may be used for more than one test will be greatly 
appreciated. Thank you for your consideration of this matter, and please do not hesitate 
to contact me if you have questions or require additional information in relation to this 
request. 

Sincerely, eecG£___ 
E. A. Altemos 




