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This responds to your letter requesting clarification of the Hazardous Materials Regulations 
(HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to technical names. Specifically, you ask whether 
the removal of§ 172.1 02( c)( 1) Special provision 101 in 2006 results in noncompliance for 
certain Department of Defense (DOD) explosive shipments. You state that certain DOD 
explosive shipments approved under generic descriptions such as "Articles, explosive, 
n.o.s." were formerly assigned Special provision 101 in column 7 of the § 172.101 
Hazardous Materials Table that required the name of the particular substance or article to be 
specified as the technical name for the substance or article (e.g., "Fuze, Grenade, M219A2") 
in association with the basic description. You assert the current provisions in § § 1 71.8 and 
172.203(k) of the HMR do not permit technical names to be indicated in such a manner as 
former Special provision 101 required. 

In a notice of proposed rulemaking (NPRM) published in the Federal Register on 
August 31, 2006 (71 FR 51895), we proposed to remove § 172.1 02( c )(1) Special provision 
101. In the NPRM, we stated that with the introduction ofthe letter "G" in Column (1), 
which requires the n.o.s. and generic proper shipping names to be supplemented with the 
technical name ofthe hazardous material, Special provision 101 became obsolete. 
Consequently, because we did not receive public comment, the amendment was adopted as 
proposed in a final rule published in the Federal Register on December 29, 2006 (71 FR 
78596). 

We intend to address this issue in a future rulemaking. In the interim, because DOD TB 
700-2 is incorporated by reference in its entirety in § 171.7 of the HMR, you may continue 
to use it as the authority for assigning technical names to certain explosive descriptions in 
accordance with former Special provision 101 as prescribed in DOD TB 700-2. 

I trust this satisfies your inquiry. Please contact us ifwe can be of further assistance. 

Sincerely, 

~-~-~~--
T. Glenn Foster 
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch 
Standards and Rulemaking Division 
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What happened to Special Provision 101 under 49 CPR 172.102, or perhaps more importantly, 
what happened to what it used to say? I believe that once upon a time it used to state "The name 
of the particular substance or article must be specified." And it was in reference to assigning a 
Technical Name as necessary under 49 CPR. I am asking this because during a recent DoD 
shipment our assigned Technical Name, "Window Cutting Assembly" (i.e., the name of the 
article), was challenged by a FedEx rep as being non-compliant with 49 CPR. That got us 
looking into the details, where we could no longer find SP 101 or any 49 CPR clause currently 
allowing a Technical Name to still be the article's name, and so now we're asking you for 
assistance. DoD's issue may become more systemically significant than that one instance 
mentioned above because I believe our updated draft TB 700-2 verbiage regarding assigning 
Technical Names was based on what SP 101 used to say. That is, our draft TB text currently still 
allows a Technical Name to be the article's name, and since we've been unaware of SP 101 's fate 
since crafting that TB text a long time ago, we probably have quite a number of records in our 
JHCS database that were executed in accordance with the protocol of allowing Technical Names 
to be article names. So does DOT agree with DoD publishing our specific Technical Name 
assignments text in draft updated TB 700-2 as is? 

Thank you. Please don't hesitate to call me. 

Brent 




