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Dear Mr. Ten Eyck: 

MAY 2 2 2012 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, D.C. 20590 

This is in response to your March 7, 2012 letter requesting clarification of the Hazardous 
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) as they pertain to the testing and 
marking of a packaging. You cite a situation where a manufacturer contracts with a 
Department of Transportation (DOT) designated third party approval agency to certify and 
mark a UN 4G combination packaging. The packaging becomes due for periodic retesting 
and the manufacturer decides to conduct the retests itself. The results of the tests reveal that 
the packaging does not meet the tolerance requirements of the originally certified design, 
and the manufacturer conducts the tests as design qualification testing rather than a periodic 
retest. You ask if the manufacturer may continue to use the symbol of the third party 
approval agency that conducted the original design qualification testing as part of the 
specification marking on the packaging. 

The answer is no. Continued use of the symbol of the third party approval agency is only 
permitted if the packaging does not differ from its original design certification. Section 
178.3(a)(2) requires that a packaging manufactured to a UN standard be marked, in part, 
"with the name and address or symbol of the packaging manufacturer or, where specifically 
authorized, the symbol of the approval agency certifying compliance with a UN standard." 
Since the packaging no longer meets the requirements of the originally certified design, and 
the manufacturer conducts the new design certification testing, the third party approval 
agency is no longer in the position to certify compliance of the packaging. Continued use of 
the third party approval agency's symbol as pati of the specification marking on the package 
would no longer be authorized. 

I trust this satisfies your inquiry. Please contact us if we can be of further assistance. 

Sincerely, 

2tst!/fo~ 
Senior Regulatory Advisor 
Standards and Rulemaking Division 



SETTING THE STHNDHRD 

March 7, 2012 

Charles Betts 
U.S. Department of Transportation 
Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration 
Standards & Rulemaking PHH-10 
1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, DC 20590 

Dear Charles: 

We have a UN specification marking question that we would like your input on for the following 
scenario: 

A box manufacturer contracts with a DOT recognized third party agency to certify a UN 4G 
combination packaging and then when the container is due for periodic retesting decides to self­
certify the design but retain use of the third party agency marking. A check of the basis weights for 
the liners and medium reveals that the box construction falls outside the +/- 5% tolerance of the 
originally certified design and therefore the testing must be carried out as a design qualifiction rather 
than a periodic retest. Does the agency see a problem under this described situation with the 
continued use of the 3rd party agency symbol as a part of the specification marking? 

Thank you for your guidance on this marking matter. 

Sincerely, 

TEN-E Packaging Services, Inc. 
1666 County Road 74 
Newport, MN 55055 
Phone: 651-459-0671 
Fax: 651~59-1430 
Email: info@ten-e.com 
Web: www.ten-e.com 
UNITED STATES- MN 


