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Pipeline and Hazardous 
Materials Safety 
Administration 

MAR 23 2012 

Mr. Oliver D. Adams 
Hodges, Doughty & Carson, PLLC 
P.O. Box 869 
617 W. Main Street 
Knoxville, Tennessee 

Ref. No.: 12-0052 

Dear Mr. Adams: 

This responds to your February 8, 2012 letter requesting clarification of the Hazardous 
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to the packaging 
exceptions for cartridges, small arms. Specifically, you ask if the only option § 173.63(b)(2) 
permits is for small arms ammunition/cartridges to be fit snugly into an inner box and then 
placed securely into an outside box. Additionally, you provide a spreadsheet with a list of 
numerous packaging scenarios for small arms ammunition and ask whether they comply 
with § 173.63(b)(2). 

As specified in § 173.63(b)(2), there are multiple packaging options for the cartridges, small 
arms and cartridges, power devices as a limited quantity or other regulated material (ORM­
D). As specified in paragraph (b)(2)(i), ammunition must be packed: (1) in inside boxes, (2) 
in partitions which fit snugly in the outside packaging, or (3) in metal clips. Depending on 
which of the three options was chosen, the inside boxes, the partitions, or the metal clips 
must be further packed in securely-closed strong outside packagings, as specified in 
paragraph (b )(2)(iii). Therefore, provided that you comply with all other relevant provisions 
in § 173 .63(b )(2), your packaging would be acceptable for the transportation of a limited 
quantity of cartridges, small arms, and cartridges, power devices. In addition, provided your 
numerous packaging scenarios for small arms ammunition utilize a permitted packaging 
configuration, they also would be acceptable to transport limited quantities of the above 
hazardous materials per the HMR. 

I hope this satisfies your inquiry. Please contact us if we can be of further assistance. 

Sincerely, 

T. Glenn Foster 
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch 
Standards and Rulemaking Division 



Niekels 
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Drakeford. Carolyn (PHMSA) ~11/· ~ 
From: INFOCNTR (PHMSA) Paeka.gj~ e}{e.e(Jh~f}5
Sent: Thursday, February 09,201212:42 PM 
To: Drakeford, Carolyn (PHMSA) IA-005"Z 
Subject: FW: Shippers-General Requirements and Packaging Section 173.63 ORM-D question 
Attachments: Copy of Packaging Scenarios.xlsx 

Hi Carolyn, 

We received the following request for a letter of interpretation. 

Thanks, 
Victoria 

Victoria Lehman 

Hazmat Information Center (HMIC) 

http:Uphmsa.dot.gov/hazmat/info-center 

(202) 366-1035 

From: Oliver D. Adams [mailto:OAdams@hdclaw.com] 
Sent: Wednesday, February 08, 20123:38 PM 
To: PHMSA HM InfoCenter 
Subject: Shippers-General Requirements and Packaging Section 173.63 ORM-D question 

Dear Hazardous Materials Information Center, 

I would like to request your guidance/interpretation with respect to Section 173.63(b){2), the ORM-D exception to 
shipping "cartridges, small arms." Specifically, I am trying to ensure that packaging meets with the requirements of 
Subsection (b){2)(i) and (iii). In order to better understand what the regulations meant by ammunition must be packed 
in "inside boxes" and then the "inside boxes" must be packed in securely-closed strong "outside packagings," I reviewed 
the definitions contained in Section 171.8, and the other sections containing definitions. I was able to find a definition 
for the term "outside packaging" in Section 171.8, which says that "package or outside package means a packaging plus 
it contents." Does Section 173.63(b)(2) require that ammunition/cartridges, small arms be fit snuggly into a box (the 
inside bOx) and this box is then placed securely into another box (the outside bOx)? Essentially, I am finding it difficult to 
put the words from the regulations into action on the packaging. I am attaching to this e-mail a spreadsheet that has a 
description of the type of packaging I think comes within the regulations, some of which have links to pictures of the 
same, if you would evaluate each of the scenarios and indicate whether each scenario complies with the requirements 
of Section 173.63{b)(2), or how it fails to do 50, I would appreciate it. I just want to make sure this is right. 

Your guidance is very much appreciated, 

Thank you, 

-Oliver D. Adams 
Hodges, Doughty & Carson, PLLC 
P.O. Box 869 
617 W. Main Street 
Knoxville, Tennessee 
oadams@hdclaw.com 
(865) 292-2225 phone 
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