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Ref. No. 12-0031 

Dear Mr. Kerchner: 

1200 New Jersey Av.enue SE 
Washington. DC 20590 

This responds to your January 24, 2012 email requesting clarification of the Hazardous Materials 
Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) and the International Civil Aviation Organization 
Technical Instructions for the Safe Transport of Dangerous Goods by Air (ICAO Technical 
Instructions) applicable to the transport of lithium batteries. Your questions are paraphrased and 
answered below: 

Q 1: May a lithium battery be placed directly into a UN 4G fiberboard box without any inner 
packaging in accordance with the requirements of§ 173.185(a)(4)? 

A1: No. As provided by§ 173.185(a)(4), each lithium battery must be packed in an inner 
packaging in such a manner as to prevent short circuits, including movement which could lead to 
short circuits. The inner packaging must be packed within a suitable outer packaging, such as a 
UN 4G fiberboard box, that conforms to the requirements of Part 178 subparts L and M at the 
Packing Group II performance level. 

Q2. May a lithium battery be placed directly into a UN 4G fiberboard box without any inner 
packaging in accordance with the requirements of Packing Instruction 965, Section I ofthe 
ICAO Technical Instructions? 

A2. No. Similar to the requirements of§ 173.185(a)(4), Packing Instruction 965, Section I of 
the ICAO Technical Instructions requires each lithium battery to be placed in inner packagings 



that completely enclose the battery, then placed in an outer package. The completed package 
must meet the performance requirements at the Packing Group II performance level. 

I hope this information is helpful. If you have further questions, please contact this office. 

Sincerely, 

&-rs~ 
Ben Supko 
Acting Chief, Standards Development 
Office of Hazardous Materials Standards 



Drakeford, Carol 

From: INFOCNTR (PHMSA) 
Sent: 
To: 

Wednesday, January 25, 2012 12:52 PM 
Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

Subject: FW:Interp Letters Inner Packaging Requirements for Lithium Batteries 

From: Kerchner, George [mailto:GKerchner@wileyrein.coml 
Sent: Tuesday, January 24, 2012 12:05 PM 
To: INFOCNTR (PHMSA) 
Cc: Leary, Kevin (PHMSA) 
Subject: Inner Packaging Requirements for Lithium Batteries 

Hi Carolyn. 

We received the following request for a letter of interpretation. 

Thanks, 
Victoria 

Victoria Lehman 

Hazmat Information Center (HMIC) 

http://phmsa.dot.gov/hazmat/info-center 

(202) 366-1035 

I am writing for a clarification on whether a lithium battery, as an article, is required to be placed inside an inner packaging 
to comply with 49 CFR 173.185(a)(4) and ICAO Technical Instruction Packing Instruction 965, Section I. 

It is generally recognized that batteries are articles and as such may not require a separate inner packaging to comply 
with the combination packaging requirements in 49 CFR 173.185(a)(4). However, the way this provision and PI 965, 
Section I are written, it appears that an inner packaging may in fact be required for lithium batteries. Therefore, I would 
appreciate answers to the following questions: 

1. May a lithium battery be placed directly in a 4G fiberboard box without any inner packaging and still be compliant 
with the requirements 49 CFR 173.185(a)(4 )? 

2. May a lithium battery be placed directly in a 4G fiberboard box without any inner packaging and still be compliant 
with the requirements found in PI 965, Section I of the ICAO technical Instructions (2011-2012 Edition)? 

Thank you. 

George A. Kerchner 
Senior Regulatory Analyst 
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Wiley Rein LLP 
1776 K Street, NW 
Washington, DC 20006 
Office 202.719.4109 
Cell443.223.0604 
gkerchner@wileyrein.com 

NOTICE: This message (including any attachments) from Wiley Rein LLP may constitute an attorney-client 
communication and may contain information that is PRIVILEGED and CONFIDENTIAL and/or ATTORNEY 
WORK PRODUCT. If you are not an intended recipient, you are hereby notified that any dissemination ofthis 
message is strictly prohibited. If you have received this message in error, please do not read, copy or forward 
this message. Please permanently delete all copies and any attachments and notify the sender immediately by 
sending an e-mail to Information(mwileyrein.com. As part of our environmental efforts, the firm is WILEY 
GREEN<™l. Please consider the environment before printing this email. 
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