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Ref. No. 12-0029 

Dear Mr. Jamison: 

This responds to your January 23, 2012, request for clarification of the Hazardous Materials 
Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180), According to your letter your product contains 24% 
or less alcohol by volume and contains no less than 50% water, as well as less than 3% of 
ammonium hydroxide solution as a PH balancer. You ask whether your product meets the 
provisions of the § 173 .150( e) exception for aqueous solutions. 

The answer is no. It is the opinion of this office that the product you describe does not qualify 

for the § 173 .150( e) exception for aqueous solutions because it contains other hazardous 

material, i.e. ammonium hydroxide. The aqueous solution may not contain any other hazardous 

material as defined in § 171.8. Section 173 .150( e) authorizes an aqueous solution containing 

24% or less alcohol by volume and no other hazardous material to be either reclassed as a 

combustible liquid or excepted from regulation under the HMR if it contains 50% or more water. 


I hope this answers your inquiry. If you need additional assistance, please contact this office at 
202-366-8553. 

Sincerely, 

..,~~ 
~ __ . __7 lr" 

Ben Supko 
Acting Chief, Standards Development Branch 
Standards and Rulemaking Division 
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January 23,2012 

U.S. DOT 
PHMSA Office of Hazardous Materials Standards 
Attn: PHH-I0 
East Building 
1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, DC 20590-0001 

To whom it may concern, 

I am requesting a written formal interpretation for 49FCR § 173 .150( e) Aqueous 
solutions ofalcohol. 

My company would like to utilize this exception for shipping a product that we think 
qualifies under the parameters set forth by said exception. Our product contains less 
than 24% alcohol, and has more than 50% water. The need for the interpretation comes 
into play due to the fact that the product also contains a small amount « 3%) of 
ammonium hydroxide solution as a PH balancer. The finished product has a flash point 
of 11°C but does not possess any of the characteristics or attributes of the ammonium 
hydroxide ingredient (Class 8 corrosive liquid). 

I recognize that the exception in question, in addition to the alcohol and water volume 
designations, states "and no other hazardous material" as part of the overall qualifYing 
stipulati~:m. 

My question is regarding that segment of wording "no other hazardous material". Is 
this to be taken in a literal absolute sense of constituent ingredients or does it apply to 
the profile of the finished product? I have reviewed several previous interpretations on 
this subject and see that some former interpretations have unfavorably referenced the 
definition of "hazardous material" as defined in 49CFR § 1 71.8. The position on one of 
those interpretations (ie ..Ref. No. 03-0022), refers the applicant to the §171.8 definition 
ofhazardous material. 
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I too would reference § 171.8 and ask one during consideration of this request to review 
the established definition. It clearly states" ...when transported in commerce". By 
asserting the fact that the material must be transported in commerce, does that not in 
fact mean that one must be referencing the actual finished goods that will be introduced 
onto our roads? If this is the intent and/or spirit of the regulation exception, than 
wouldn't our product qualify? 

Additionally, the regulations state in many places that a material listed by name in the 
HMT that does not have the properties of the hazard classes or divisions as shown in the 
table are not regulated under this subchapter (unless of course there is a "+" in column 
one (1) of the HMT or applicable Special Provisions for the material in question. For 
this finished product, there are no such applicable provisions therefore, even though we 
have another material in the formula that is listed in the HMT, under this situation it 
does not meet the hazardous properties of that listed material and should not be 
regulated as a hazardous materiaL 

Ultimately, the product that we would be introducing into the cycle of transportation 
meets the definition of a Class 3 Flammable Liquid. It demonstrates no other properties 
indicative of any other hazards or hazard classes. Being as its constituent ingredients 
meet the volumetric parameters set forth in § 173 .150( e), I challenge the competent 
authority to provide an interpretation specific to this inquiry. 

Tim Jamison 
Logistics Manager 
Colorcon No Tox Products 
171 New Britain Blvd. 
Chalfont, P A 18914 
267-695-7718 
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