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Ref. No. 12-0012 

Dear Mr. Trevithick: 

This responds to your January 12, 2012 letter regarding the transportation requirements for 

wet (electric storage) batteries under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR 

Parts 171-180). Specifically, you ask for clarification of procedures that satisfy the 

requirement of § 173 .159( e )(2) that batteries must be loaded or braced to prevent damage 

and short circuits in transit. 


According to your letter, Johnson Controls Battery Group (JCI) uses the following 
procedure of loading and bracing battery pallets on a motor vehicle: (1) a pallet is placed 
flush against the front end of the vehicle trailer and secured by subsequent paUet(s) or 
secured with load bars or straps; (2) subsequent pal1et(s) are loaded flush against preceding 
pallets (and allowing for gaps) until loading is complete; and (3) the rearmost pallet(s) are 
secured by load bars or straps. Your letter included photographs of the loading procedure. 

It is the opinion of this Office that the method of loading or bracing the palletized batteries 

described in your letter satisfies § 173. 159(e)(2) so long as no damage or short circuit 

occurs in transit. However, this requirement is a performance standard, so that if the 

batteries are capable of shifting to the extent of causing damage or short circuit, this method 

of loading would not satisfy § 173.159(e)(2). 


Note that motor carriers may be subject to additional requirements to protect against 
shifting and falling of cargo under the Federal Motor Carrier Safety Regulations in 49 CFR 
Part 393, Subpart L 

I hope this information is helpful. If you have further questions, please contact this Office. 

~IY_'-:A(Af~:--­
Ben Supko 
Acting Chief, Standards Development Branch 
Standards and Rulemaking Division 
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January 12, 2012 

Magdy EI-Sibaie 

Associate Administrator 

U.S. Department ofTransportation 

Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration 

East Building, 2nd Floor 

Mail Stop: E21-317 

1200 New Jersey Ave" SE 

Washington, DC 20590 


REQUEST FOR CLARIFICATION OF LOADING/BRACING UNDER 
49 C,F.R. § 1.73.1S9{e)(2) 

Dear Dr. EI-Sibaie: 

This office represents Johnson Controls Battery Group, Inc. ("JCf"). JC] is a 


manufacturer of lead-acid batteries for public sale. JeI also arranges the pick-up and 


transportation of spent lead battery "cores" from customer locations to recycling facilities. 


JCI ships the battery cores pursuant to the exemption contained at 49 CPR § 


173.159(e). That exemption from the normal hazardous materials regulatory 


requirements applies to shippers/carriers of lead-acid batteries, as long as four conditions 


are met: 


1. 	 No other hazardous materials may be transported in the same vehicle; 

2. 	 The batteries must be loaded or braced so as to prevent damage and short circuits 

in transit; 

3. 	 Any other material loaded in the same vehicle must be blocked, braced, or otherwise 

secured to prevent contact with or damage to the batteries; and 

4. 	 The transport vehicle may not c31'ry material shipped by any person other than the 

shipper of the batteries. 
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This letter seeks interpretation/clarification of subpart 2. of the exemption, the "loading or 

bracing" requirement. 

IC] utilizes a protocol for the loading and bracing of used battery "pallets" on the 

transportation trailers) That protocol is provided to carriers with instructions on how to 

implement its use. JCI's protocol is to load transportation trailers from the fro.nt according 

to the following pattern: 

The pallets are placed flush/snug against the front ofthe trailer or secured with load 

bars or straps at the front, with subsequent pallets loaded flush against the preceding. 

Once the loading is complete the rearmost pallets are secured by load bars or straps to 

secure the load. Two sample photographs of this loading procedure are attached hereto. 

By letter dated July 3D, 2010 (Ref. No. 10-0129, attached hereto) PHMSA indicated 

that similar loading of palletized lead-acid batteries for transport was acceptable under 49 

CFR § 173-159(eJ(2), even if "gaps" existed between the pallets, so long no damages or 

short-circuits occurred in transit 

IC] thus asks for PHMSA to clarify that its pallet loading protocol is in compliance 

with the "loaded or braced" requirement contained at 49 CFR § 173.159(e)(2). 

Please advise in response to this request for interpretation/clarification. 

Respectfully submitted, 

BRITTON &ASSOCIATES, S.c. 

Shannon M. Trevithick 
Enclosures 

1 The construction of the pallets is addressed in a separate request for clarification previously submitted to 
PHMSA. 




