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Dear Mr. Redwine: 

This responds to your letter requesting clarification of Hazardous Materials Regulations 
(HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to limited quantities of compressed gases. In 
your incoming letter, you describe an accumulator system that functions as part of a natural 
gas or oil drilling rig. You also include a picture of this accumulator system. You ask 
whether this accumulator system, as shown in the picture, is excepted from the HMR as 
specified in § 173.306(f). 

The answer is yes. In accordance with § 173.306(f)(1), provided the accumulator system is 
installed in either a motor vehicle, construction equipment, or assembled machinery and is 
designed and fabricated with a burst pressure of not less than five times their charged 
pressure at 70 oF., the accumulator system would not be subject to any other requirements 
of the HMR. As described in your incoming letter and shown in the accompanying 
picture, this accumulator system meets the requirements specified in § 173.306(f)(1) and is 
excepted from the HMR. 

I trust this satisfies your inquiry. Please contact us if we can be of further assistance. 

Sincerely, 

T. Glenn Foster 
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch 
Standards and Rulemaking Division 
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11-03// 
Mr. Charles E. Betts 
Director, Office of Hazardous Materi als Standards 
U.S . DOT/PHMSA (PHH- I O) 
1200 New Jersey Avenue, SE East Buildi ng, 2nd Floor 
Washington , DC 20590 

Dear Mr . Betts : 

Th is letter is written requesting clarification of the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR 
Parts 171- 180) applicable to limited quantities of com pressed gases. Will the accumulator system 
pictured below be excepted from regulat ion under § 173 .306( f) ( 1) . This type of equipment is to be 
transported to an oi l o r natural gas site drill ing rig and is used to " shut in" a well bore . Each cy linder 
has a burst pressure 5 times greater than t he charged pressure @ 70 degrees. The five accumulators 
pictured are plumbed into a manifo ld system with each cyl inder pre-charged to 1000 psig . 

Sincerely , 

Tim Redwine 
US DOT Compliance Coordinator 
Weatherford I nternational 
495 Winscott Rd 
Fort Worth, Texas 761256 
Telephone: 817.249.7861 
Email: tim.redwine@weatherford.com 
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