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Dear Mr. Mitchell: 

This is in response to your November 16, 2011 letter requesting clarification of the 
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) as they pertain to the 
commercial air transport of compressed air gun cylinders. Specifically, you ask whether 
these cylinders when uncharged and unpressurized are regulated as a hazardous material 
under the HMR. 

The air cylinders as described are not regulated as a hazardous material under the HMR 
provided they are uncharged, unpressurized, and contain only air. In addition, the 
cylinders cannot contain any flammable or toxic gas, or other regulated material. 

Section 173.115(b) of the HMR defines Division 2.2 (non-flammable, non poisonous 
compressed gas) as any material which exerts in the package a gauge pressure of 200 kPa 
(29.0 psigl43.8 psia) or greater at 20°C (68 OF), is a liquefied gas, or is a cryogenic liquid; 
and does not meet the definition of the Division 2.1 (flammable gas) or Division 2.3 (gas 
poisonous by inhalation). The uncharged, unpressurized air gun cylinders do not meet 
these criteria and are therefore not regulated. 

For international transportation, the International Civil Aviation Organization's Technical 
Instructions for the Safe Transport of Dangerous Goods by Air (ICAO Technical 
Instructions), Transport Canada's Transportation of Dangerous Goods Regulations 
(Transport Canada TDG Regulations), and the United Nations Recommendations on the 
Transport of Dangerous Goods: Model Regulations are consistent and also do not consider 
such uncharged and unpressurized cylinders as dangerous goods (hazardous materials). 

I hope this satisfies your inquiry. Please contact us if we can be of further assistance. 

irector 
Standards and Rulemaking Division 
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November 16, 2011 

Mr. Delmer F. Billings, Senior Regulatory Advisor 
U.S. Department of Transportation 
Pipeline and Hazardous Materials Safety Agency 
East Building, PHH-I0 
1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, DC 20590-0001 

RE: Transporting Airgun Cylinders on Commercial Aircraft 

Dear Mr. Billings, 

I thank you for our November i h meeting regarding commercial air transport of airgun 
cylinders such as those used in Olympic-style rifle and pistol competition. These 
cylinders are currently prohibited on commercial aircraft but as discussed the cylinders 
are uncharged/unpressurized for air travel and as such, it was concluded the cylinders are 
unregulated. This was also the conclusion of PHMSA in issuing interpretation #06-0178 
to Daisy Outdoor Products August 30, 2006 (copy enclosed). 

To assist the Transportation Safety Agency in their air cylinder policy review, we request 
an interpretation relative to the transport of empty air cylinders in checked baggage for 
sporting airguns using compressed air as the propellant. 

Please contact me at your convenience for additional information as may be desired. 

Sincerely, 

Robert K. Mitchell 
Executive Director 

Enclosure: PHMSA Interpretation #06-0178 


