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600 Gillam Road 
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Reference No. 11-0286 

Dear Mr. Krisa: 

This is in response to your November 8, 2011 e-mail requesting clarification on the 
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to pre-printed 
bills of lading, described herein as shipping papers. Specifically, you ask whether you may 
provide your company's customers with pre-printed shipping papers that list the hazardous 
materials they commonly ship but not the quantity, package type, or weight and/or volume. 
You state the customers will complete this information when they offer your company 
their shipment for transportation. 

The answer is yes. Provided the shipping paper complies with the applicable requirements 
of the HMR, the HMR do not prohibit the use of shipping papers pre-printed with one or 
more hazardous material proper shipping descriptions. 

You also ask if an "X" may be placed in the "HM" column for the hazardous material 
shipping descriptions on the pre-printed shipping paper before giving it to the customers or 
if this field must be left blank until the material is actually being shipped. The HMR do 
not prohibit a pre-printed "X" from appearing in the HM column for hazardous materials 
that are not being shipped. The shipping paper requirement in § 172.201(a)(1)(iii) 
specifies that a shipping paper, containing both a regulated hazardous material and a non­
regulated material, may identify the hazardous material by placing an tlX" in a column 
captioned "HM," or replace the "X" with an "RQ," if appropriate. The hazardous materials 
being shipped may be identified by the shipper entering the number of packages in the 
column preceding the HM column and the weight in the column following the basic 
description (see § 172.202(a)(5), (a)(6), and (a)(7». The absence of an entry in the 
quantity or weight column indicates that a material is not being shipped. 

I hope this satisfies your request. 

Sincerely, 

~/d~_~72xS~..,r..·~----··· 


T. Glenn Foster 
Chief, Regulatory Review and Reinvention 
Standards and Rulemaking Division 



£4monsoY)
it'll .~oz 

Drakeford, Carolyn (PHMSA) liZ· 20:3 
From: INFOCNTR (PHMSA) 

Sent: Wednesday, November 09,2011 10:00 AM 

To: Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

Subject: FW: Request for Clarification Iinterpretion of 172.201 - 172.202 


Hi Carolyn, 


We received the following request for a letter of interpretation. 

Thanks, 

Victoria 

Victoria Lehman 
Hazmat Information Center (HMIC) 
http://phmsa.dot.gov/hazmat/info-center 
(202) 366-1035 

From: Gerry Krisa [mailto:gkrisa@rlcarriers.com] 
Sent: Tuesday, November 08, 2011 9:32 AM 
To: PHMSA HM InfoCenter 
Subject: Request for Clarification I Interpretion of 172.201 - 172.202 

November 8, 2011. 

Mr. Charles E. Betts 
Director, Office of Hazardous Materials Standards 
U.S. DOT/PHMSA (PHH-lO) 
1200 New Jersey Avenue, SE East Building, 2nd Floor 
Washington, DC 20590 

Dear Mr. Betts, 

We are a less-than-truckload motor carrier providing services including the transportation of hazardous materials. It is 
common for our customers to request pre-printed bills of lading for the commodities they commonly ship. 

I seek a clarification / interpretation on the permissibility of pre-printing bills of lading including the list of commonly 
shipped hazardous materials. In turn the shipper identifies only the commodities being shipped by marking the number 
of pieces, package type, and weight / volume, leaving the listed commodities blank in these areas. Is this an acceptable 
practice? 

Secondly, if this practice is acceptable, should the pre-printed bill of lading include an "X" in the HM column or should it 

be blank, unless the commodity is actually being shipped? 

Thanking you in advance for your guidance in this matter. I remain. 
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Gerald A. Krisa 
Vice-President of Safety 
R+L Carriers Inc. 
600 Gillam Road 
Wilmington, Ohio 45177 
www.gorlc.com 
Office (937) 382-1494 x-1248 
Fax (937) 382-2677 
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