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Dear Mr. Beirlein: 

This responds to your letter requesting clarification of Hazardous Materials Regulations 
(HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to the shipment of lAS explosive devices. In 
your letter, you describe a company that holds several lAS explosive device classifications 
issued as approvals in accordance with § 173.56. Some of these approvals refer to the 
required packaging by Packing Instruction numbers specified in § 173.62, such as PI 142, 
while others specify the packaging directly on the face of the approvaL You note that 
§ l73.6l(e)(3) allows various lAS classification approvals (other than compatibility groups 
A or L), with proper inner and (if required) intermediate packaging to be shipped in the 
same required outer packaging, without having to test and seek separate classification 
approval for each mixed packaging. You ask if several of these different lAS devices (not 
in compatibility groups A or L) may be shipped in the same outer packaging, under the 
provisions of § 173.6l(e)(3)? 

The answer is yes. Section 173.61(e)(3) allows for lAS explosives to be packaged together 
with explosives of any other compatibility group except A or L, and the combined package 
may be treated as belonging to any of the package compatibility groups except S. However, 
the shipper must ensure that the approved explosives are shipped in accordance with the 
prescribed combination packing instructions as required by each explosives approval. This 
includes adhering to any specific packing instructions such as ensuring that explosives 
packagings requiring orientation arrows are packaged as prescribed. Further, it is the 
opinion of this Office that § l73.61(e)(3) indicates an outer packaging is an overpack or 
outer packaging that contains the approved combination packaging which follows its 
individual specific packing instruction for each approved explosive. 

I hope this satisfies your inquiry. Please contact us if we can be of further assistance. 

Sincerely, 

-7~~~ 

T. Glenn Foster 
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch 
Standards and Rulemaking Division 
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November 7, 2011 

Mr. Charles Betts 
Standards Division Director (PHH-IO) 
Pipeline & Hazardous Materials Safety Administration 
U.S. Department of Transportation 
Washington, DC 20590 

Re: Interpretation of Sec. 173.61 

Dear Mr. Betts: 

An issue has arisen as a result ofphone calls through the PHMSA hotline and related telephone 
conversations with staff, but not with anyone in Standards. Nothing has been sent to the company in writing by 
the agency, although requested, yet the company receiving this oral advice is reluctant to move forward based 
upon what they were told. 

Specifically, the company holds several l.4S explosive device classifications. These are issued under 
Sec. 173.56 in the form ofApprovals identifying the application, prescribing the proper shipping name, UN 
number, classification code, EX number, and product designation. Some of these Approvals refer to required 
packaging by Packing Instruction number in Sec. 173.62, such as PI 142, while others specify the packaging 
directly on the face of the Approval. 

The question is whether several of these different l.4S devices may be shipped in the same outer 
packaging, under the provisions of Sec. 173.61 (e )(3). These devices all are classified l.4S and none are in 
compatibility groups A or L. 

The mixed packaging that is used conforms to the requirements set forth in the PI or on the Approval 
itself, i.e., the inner packaging is as prescribed, the proper intermediate packaging if required is used, and the 
outer packaging is a UN 4G fiberboard box. 

This paragraph ofthe regulations was adopted on June 21, 2001, with the statement in the rulemaking 
preamble that, "Based on our own initiative, for Class 1 (explosives) mixed packaging requirements, we are 
revising paragraph (e)(3) to allow explosives ofcompatibility group S that are allowed to be packaged with 
explosives of all other compatibility groups, except A and L, to be treated as belonging to any of the packaged 
compatibility groups except S." 66 Fed. Reg. 33326. We know ofno subsequent change to this regulation. 
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The hotline declared that placement of any lAS device in the same packaging with a different 
lAS device thereby constituted a new device, requiring fire testing, etc., of that particular mixed 
packaging. Having multiple products shipped in various numbers per carton based upon customer 
requests, such an interpretation would impose a massive financial burden on the company. The burden 
would entail the cost of testing and awaiting Approvals based on the results of each variation ofmixed 
packaging, or shipping each device separately in its own pacKaging. In effect, this oral advice nullifies 
Sec. 173.61(e)(3). 

Please confirm that Sec. 173.6l(e)(3) remains valid, and allows various lAS classification 
Approvals (other than compatibility groups A or L), with proper inner and (if required) intermediate 
packaging to be shipped in the same required outer packaging, without having to test and to seek a 
separate classification Approval of each mixed packaging. 

Please contact me if you have any questions on this request for an interpretation of Sec. 173.61. 
Thank you. 

Sincerely, 

Lawrence W. Bierlein 
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