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Ref. No. 11-0268 

Dear Mr. Kerchner: 

This responds to your October 26, 2011 letter regarding the Hazardous Materials Regulations 
(HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to design type testing oflithium batteries. The 
requirements you address are contained in Section 38.3 of the Slh Revised Edition ofthe United 
Nations (UN) Manual ofTest and Criteria and are implemented through the provisions of 
§ 173.185 of the HMR. Specifically, you request confirmation that paragraph (f) in Section 
38.3.3 applies only to the testing of a battery assembly consisting oflithium batteries that have 
met the applicable tests in the UN Manual ofTests and Criteria and not to batteries which must 
be tested in accordance with paragraphs (a), (b) and (d) of Section 38.3.3. 

Your understanding is correct. Paragraph (f) in 38.3.3 provides limited relief from the UN design 
type testing requirements for a battery assembly in which the lithium content of all anodes, when 
fully charged, is not more than 500 g, or in the case of a lithium ion battery assembly, a watt­
hour rating of not more than 6200 Watt-hours, that is assembled from batteries that have passed 
all applicable design type tests. 

I hope this information is helpful. Ifyou have further questions, please contact this office. 
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Delivered Via Email 

Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration 
U.S. Department of Transportation 
1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, DC 20590 

Re: Request for Interpretation on Testing of Lithium Battery Assemblies 

I am writing for a clarification on paragraph (f) in Section 38.3.3 of the 5th Revised 
Edition of the UN Manual of Tests and Criteria as it applies to lithium batteries and 
lithium battery assemblies. As more fully-explained below, I would like written 
confirmation that paragraph (f) does not provide relief from the number oflithium 
batteries that require testing in accordance with 38.3.3(a), (b) and (d) of the UN 
Manual of Tests and Criteria. 

Lithium batteries, or battery packs, are generally comprised of two or more cells 
that are electrically connected by permanent means. The batteries are sU.bject to the 
testing requirements outlined in the UN Manual of Tests and Criteria. The number 
of batteries that must be tested are listed in 38.3.3(a), (b) and (d) of the UN Manual 
of Tests and Criteria. 

While there is no definition for "battery assembly" in the UN Manual of Tests and 
Criteria, it is generally understood that a battery assembly is a collection of 
electrically connected batteries that have been tested in accordance with the 
numbers listed in 38.3.3(a), (b) and (d) of the UN Manual of Tests and Criteria. 
Sometimes these batteries are referred to as "modules" in a battery assembly. 
Therefore, batteries and modules are generally smaller "units" of a battery 
assembly. 

Paragraph (f) in Section 38.3.3. of the UN Manual of Tests and Criteria states: 

When testing a battery assembly in which the aggregate lithium content of 
all anodes, whenfully charged, is not more than 500 g, or in the case ofa 
lithium ion battery, with a Watt-hour rating ofnot more than 6200 Watt­
hours, that is assembled from cells or batteries that have passed all 
applicable tests, one battery assembly in a fully charged state shall be 
tested under tests 3, 4 and 5, and, in addition, test 7 in the case ofa 
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rechargeable battery assembly. For a rechargeable battery assembly, the 
assembly shall have been cycled at least 25 cycles. 

It is my understanding that paragraph (f) was added to the UN Manual of Tests and 
Criteria during the December 2008 meeting of the UN Subcommittee of Experts on 
the Transport of Dangerous Goods. It appears the intent of this new provision is to 
provide some relief from the UN testing requirements for battery assemblies 
(consisting of batteries or modules) that do not exceed 6200 Wh or 500 grams of 
lithium metal. The paragraph that follows paragraph (1) in Section 38.3.3 of the UN 
Manual of Tests and Criteria provides relief from the UN lithium battery testing 
requirements for battery assemblies greater than 6200 Wh or 500 grams of lithium 
metal provided the batteries (or modules) of which the battery assembly is 
comprised are fully UN-tested and the battery assembly meets certain design criteria 
as specified in that paragraph. 

Therefore, I would appreciate a letter of interpretation confirming that paragraph (f) 
in Section 38.3.3 of the UN Manual of Tests and Criteria applies only to the testing 
of lithium battery assemblies (consisting of batteries or modules) as described 
herein and not to the testing of batteries which must be tested in accordance with the 
numbers prescribed in 38.3.3(a), (b) and (d). 

Thank you for your assistance. 

Sincerely, 

George A. Kerchner 




