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Dear Mr. Blank: 

This is in response to your October 26, 2011 letter pertaining to the testing of batteries in 

accordance with the United Nations (UN) Manual of Test and Criteria, 5th revised edition. 

You reference Section 38.3.4.2.3 which requires cells and batteries to meet the 

requirement of the T2 - Thermal Shock Test. This test requires there is no mass loss, no 

leakage, no venting, no disassembly, no rupture, and no fire if the open circuit voltage of 

each cell or battery testing is not less than 90% of its voltage immediately prior to this 

procedure. You ask the Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration 

(PHMSA) to clarify whether a crack in the outer casing of a battery you tested in 

accordance with the T2-Thermal Shock Test as show in the attached picture would 

constitute a "rupture." 


The answer is yes. In Section 38.3.2.2 of the UN Manual of Test and Criteria, 5th revised 
edition, a "rupture" is defined as mechanical failure of a cell container or battery case 
induced by an internal or external case, resulting in exposure or spillage but not the 
ejection of solid materials. It is the opinion of this Office that a crack in the case of the 
battery as depicted in your photograph would constitute a "rupture" and thus, be a failure 
of the T2- Thermal Shock Test. 

I hope this satisfies your request. 

Sincerely, 

-7.#~~-
T. Glenn Foster 
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch 
Standards and Rulemaking Division 



AndrtttJs 

$>113;/S/ 


& {krl(s 

26 October 2011 II-/~ ~S-

To: PHMSA.hm-infocenter@dot.gov 
From: Arvin Blank (ablank@maifl.com) 

Dear PHMSA 

We are performing Department ofTransportation Testing (Tl -T5) as per the Manual of Tests 
and Criteria 5th revised edition. 

Specifica!ly: Section of regulations 38.3.4.2.3 T2 - Thermal Shock 

Section: 38.3.4.2.3 Requirement 
Cells and batteries meet this requirement ifthere is no mass loss, no leakage, no venting, 

no disassembly, no rupture and no fire and if the open circuit voltage ofeach cell or battery after 
testing is not less than 90% of its voltage immediately prior to this procedure. The requirement 
relating to voltage is not applicable to test cells and batteries at fully discharged states. 

One of the batteries tested developed a crack in the case during the Thermal Shock Test. See 
picture below. Our customer has tasked us to get an official opinion from the Department of 
Transportation that clarifies if this constitutes a rupture or not. 

Sincerely 

Arvin Blank 
A2Z Test Lab 
ablank@maifl.com 
407-432-8869 
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