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Lockheed Mar tin - Sippican 
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Marion, MA 02738 


Ref. No.: 11-0223 

Dear Mr. Sears: 

This responds to your September 1, 2011 request for clarification on use of an overpack for 
the shipment of lithium batteries under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR 
Parts 171-180). Specifically you ask if the 35 kg weight limitation for lithium metal batteries 
contained in equipment, UN3091 , in column 9B of the § 172.101 hazardous materials table 
and packing instruction 970 of the International Civil Aviation Organizations Technical 
Instructions for the Safe Transport ofDangerous Goods by Air (ICAO Technical Instructions) 
apply to the weight of individual packages or to the gross weight of all packages contained on 
the pallet. 

The quantity limitations in the HMR apply to the weight of lithium batteries per package. The 
quantity limitations in the 2011-2012 ICAO Technical Instructions apply to the weight of 
lithium batteries per piece ofequipment. Multiple packages consolidated onto a pallet would 
constitute an overpack as defined by the HMR and the ICAO Technical Instructions, and the 
gross weight ofthe overpack may exceed 35 kg. 

I hope this answers your inquiry. If you need additional assistance, please contact the 
Standards and Rulemaking Division at (202) 366-8553. 

Sincerely, 

BenSupko 

Acting Chief, Standards Development 

Standards and Rulemaking Division 




Lockheed Marrin Sippican, Inc. 
Seven Barnabas Road Marion, MA 02738 
Telephone 508·748·1160 

Darral Relerford 
Special Pennits and Approvals PHH-31 
PHMSA 
U.S Department ofTransportation 
1200 New Jersey Ave 
SE East Building, Room E23-418 
Washington, DC 20590 

Re: Lockheed Martin Sippican, Inc. - Request for interpretation to ship lithium metal 
batteries contained in equipment UN 3091 without a Competent Authority 
Approval Letter . 

Dear Mr. Relerford: 

On behalf of Lockheed Martin Sippican, Inc. (Lockheed), we are writing you to request 
an interpretation, so that we would be able to ship lithium metal batteries contained in 
equipment UN 3091. without an Competent Authority Approval Letter but instead foHow 
the proper shipping requirements as outlined in 49 CFR 172.101, ICAO packing 
instruction 970 and 49 CFR 173.25 

Lockheed consolidates an individually packaged product (EMA TT) contained within a 
UN approved package and marked accordingly, and then secures it onto a pallet with 
straps tor ease of transportation. Depending on the needs of our customers we may ship 
one (1) individually packaged EMA TT, or up to thirty-six (36) individually pack<\ged 
EMATTs on a pallet. Each EMATT weighs (including packaging) 15.9 kg and contains 
.0810 kg oflithiwn in a lithium metal battery pack. The battery pack is also UN tested 
and contains all of the required safety features including diodes and fuses. 

Lockheed would like to confirm our interpretation of 49 CFR 173.25 which we 
understand that when a pallet is used to consolidate packages it is considered to be an 
overpack and is not subject to a 35 kg weight limitation. Therefore we wOl,lld not be 
required to have a Competent Authority approval to ship EMA TIs. 

Also attached is a June 28, 2007 interpretation letter which we beHeve applies to our 
situation. However we wanted to confinn with your off1ce that we will he shipping 
EMA TTs proper1y. 



Should you have any additional questions, please do not hesitate to call me at (774) 553 ­
6584 or write me at the address above. 

~_~_~rely, 
\) \ V \;J~ ..Q~--

Matthew Sears 
Environmental, Health, and Safety Engineer 

Attacrhment 




