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Ref. No.: 11-0217 

Dear Mr. Trevithick: 

This responds to your August 17,2011 letter and follow-up telephone discussion regarding 

the transportation requirements for wet (electric storage) batteries in the Hazardous 

Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). Specifically, you request 

clarification of the loading and bracing requirements in § 173.159(e)(2), which require 

batteries to be loaded or braced so as to prevent damage and short circuits in transit. You 

provide a diagram and a proposed pallet production protocol that your client, Johnson 

Controls Battery Group, Inc. (JCI), requires shippers to comply with when creating pallets 

of wet batteries for highway transportation. You ask whether this diagram and these 

procedures comply with the loading and bracing requirements specified in § 173.159(e)(2). 

Finally, you indicate that JCI applied for, and was granted party status to DOT-SP 15161, 

which is a valid and current PHMSA special permit that authorizes the transportation in 

commerce of lead batteries from more than one shipper without voiding the exception in 

§ 173.1S9(e). 


As stated in the enclosed July 30,2010 letter from Mr. Charles E. Betts to Mr. Robert N. 

Steinwut1zel (Ref. No.: 10-0129; copy enclosed), the requirement in § 173.1S9(e)(2) for 

the batteries to be loaded or braced so as to prevent damage and short circuits in transit is a 

performance requirement. Though the diagram and the proposed pallet production 

protocol described in your letter appear to satisfy the intent of the requirement, the shipper 

and the carrier must ensure that the palletized batteries are loaded or braced so as to 

prevent damage and short circuits in transit. Further, provided that JCI complies with the 

provisions of DOT -SP 15161 and this special permit is valid and current (i.e., no leakage 

and not expired), the transport vehicles would be permitted to carry material offered from 

multiple shippers. 




Please note that motor carriers may be subject to additional requirements to protect against 
shifting and falling of cargo under the Federal Motor Carrier Safety Regulations in 49 CFR 
Part 393, Subpart I. 

I hope this answers your inquiry. If you need additional assistance, please contact the 
Standards and Rulemaking Division at (202) 366-8553. 

Sincerely, 

Dr. Magdy EI-Sibaie 
Associate Administrator for 

Hazardous Materials Safety 

Enclosure 



U.S. Department of Transportation 1200 New Jersey Ave. SE 

Pipeline and Hazardous Materials 
Washington. D.C. 20590 

Safety Administration 

JUl 30 2010 

Mr. Robert N. Steinwurtzel, 
Bingham McCutchen LLP 
2020 K St., NW 
Washington, DC 20006-1806 

Ref. No. 10-0129 

Dear Mr. Steinwurtzel: 

This responds to your June 14,2010 letter regarding the transportation requirements for wet 
(electric storage) batteries under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 
171-180). You ask for clarification of the requirements for exception from regulation as Class 8 
corrosive materials for 'wet batteries under § 173.1 59(e) of the HMR. Specifically, you ask for 
clarification of procedures that satisfy the requirement of § 173.159( e )(2) that batteries must be 
loaded or braced to prevent damage and short circuits in transit. 

According to your letter, the Battery Council International (BCI) has published procedures on 
how to package used wet batteries on pallets (see Used Battery Stack and Wrap Flyer available 
at www,battervcouncil.org). The procedures include: 

(1) Pallet specifications (e.g., a maximum ofthree layers of batteries per pallet); 
(2) Instruction to place cardboard (waflleboard) between the pallet and layers of 
batteries to prevent damage, short circuits, and sliding; 
(3) Instruction to orient battery terminals in such a manner to prevent short circuits; and 
(4) Instruction to stretch wrap the batteries to the pallet to secure the batteries and prevent 
them from falling off the pallet. 

Additionally, you indicate an industry practice of loading a motor vehicle by placing pallets 
tightly against each other front to back and using standard load locks andlor straps at the frpnt 
and rear ofthe load to secure the pallets from shifting forward or rearward on the motor vehicle, 
Depending on the configuration of the pallets, there may be void space between the pallets and 
the walls of the motor vehicle trailer. You request clarification that the combination of the BCI 
packaging procedures and industry loading practice satisfies the requirement of § 173.159( e )(2). 

It is the opinion of this Office that the method of loading the wet batteries on a motor vehicle 
described in your letter satisfies the requirement of § 173. I 59(e)(2) so long as no damage or 
short circuit occurs in transit. However, this requirement is a performance standard, so that if 
the batteries are capable of shifting to the extent of causing damage or short circuit, this method 
ofloading would not comply with § 173.159(e)(2). 

http:www,battervcouncil.org


Note that motor carriers may be subject to additional requirements to protect against shifting 
and falling of cargo under the Federal Motor Carrier Safety Regulations in 49 CFR Part 393, 
Subpart I. 

I hope this infonnation is helpful. If you have further questions, please contact this office. 

smce:l~ 
harles E. Betts 

ief, Standards Development 
o of Hazardous Materials Standards 
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August 17,2011 

Magdy EJ-Sibaie 

Associate Administrator 

U.S. Department of Transportation 

Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration 

East Building, 2nd Floor 

Mail Stop: E21-317 

1200 New Jersey Ave., SE 

Washington, DC 20590 


REQUEST FOR CLARIFICATION OF BRACING UNDER 
49 C.F.R. § 173.159(e)(2) 

Dear Dr. El-Sibaie: 

This office represents Johnson Controls Battery Group, Inc. (")el"). JeI is a 

manufacturer of lead-acid batteries for public sale. lCI also arranges the pick-up and 

transportation of spent lead battery "cores" from customer'locations to recycling facilities. 

lCI ships the battery cores pursuant to the exemption contained at 1·9 CFR § 

173.1S9(e). That exemption from the normal hazardous materials regulatory 

requirements applies to shippers/carriers of lead"acid batteries, as long as four conditions 

are met: 

1. 	 No other hazardous materials may be transported in the same vehicle; 

2. 	 The batteries must be loaded or braced so as to prevent damage and short circuits 

in transit; 

3. 	 Any other material loaded in the same vehicle must be blocked, braced, or otherwise 

secured to prevent contact with or damage to the batteries; and 
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4. 	 The transport vehicle may not carry material shipped by any pert>on other than the 

shipper of the batteries. 

This letter seeks interpretation/clarification of subpart 2. of the exemption, the "loading 

and bracing" requirement. 

leI has developed a protocol for the "palletizing" of used lead-acid batteries for 

transportation. This protocol is designed to ensure that the batteries shipped by leI are 

properly "braced" when they are placed upon transport vehicles. That protocol is provided 

to JeI customers and carriers with instructions on how to implement its use. leI's protocol 

is to palletizc used lead acid batteries as follows (from the hottom up): 

\I 	 The pallet itself must be of reasonable quality-,-no protruding nails or split boards; 

i8 	 Place a layer of thin cardboard on the pallet; 

,. 	 Place a layer of used hatteries on the cardhoard 

o 	 The batteries must be kept upright at all times (not tipped over); 

o 	 The used batteries must be placed gently onto the pallet-not thrown or 

tossed upon it; 

o 	 The hatteries must be lead-acid only, no other types of batteries and no other 

hazardous materials such as separate acid packs; 

o 	 Any side terminal batteries in the layer must have the terminals facing away 

from each other and not facing the outside of the pallet (away from the 

center); 

o 	 The batteries in the layer cannot hang over the card board or the pallet; 

o 	 The battery terminals in the layer must be stacked/placed so they do not 

touch each other or any metal objects; 

o 	 The hatteriesin this first layer should be placed as level and close together as 

possible, in compliance with the other guidelines herein; 

o 	 The battery terminals should be placed (upright) towards the outside edge of 

the pallet; 
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o 	 Marine or golf car batteries with a single long post should be placed in this 

layer; 

It Place a layer of 1" cardboard over the first battery layer 

o 	 If there are marine or golf car batteries in the first battery layer, an additional 

layer of the 1" cardboard should be placed above the first battery layer; 

.. Place a second layer of used batteries on the cardboard 

o 	 The batteries must be kept upright at all times (not tipped over); 

o 	 The used batteries must be placed gently onto the pallet-not thrown or 

tossed upon it; 

o 	 The batteries must be lead-acid only, no other types of batteries and no other 

hazardous materials such as separate acid packs; 

o 	 Any side terminal batteries in the layer must have the terminals facing away 

from each other and not facing the outside of the pallet (away from the 

center); 

o 	 The batteries in the layer cannot hang over the cardboard or the pallet; 

o 	 The battery terminals in the layer must be stacked/placed so they do not 

touch each other or any metal objects; 

o 	 The battery terminals should be placed (upright) towards the outside edge of 

the pallet; 

• 	 Place a layer of 1" cardboard over the second battery layer 

• 	 Place a third layer of used batteries on the cardboard 

o 	 The batteries must be kept upright at all times (not tipped over); 

o 	 The used batteries must be placed gently onto the pallet-not thrown or 

tossed upon it; 

o 	 The batteries must be lead-acid only, no other types of batteries and no other 

hazardous materials such as separate acid packs; 
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o 	 Any side terminal batteries in the layer must have the terminals facing away 

from each other and not facing the outside of the pallet (away from the 

center); 

o 	 The batteries ill the layer cannol hang ovcr the cardboard or the pallet; 

o 	 The battery terminals in the layer must be stacked/placed so they do not 

touch each other or any metal objects; 

o 	 The battery terminals should be placed (upright) towards the outside edge of 

the pallet; 

o 	 Any damaged batteries will be placed in the center of this layer after being 

placed in a container that will protect the damaged battel'y from any leakage 

during the conditions incident to normal transport 

• 	 Place a layer of thin cardboard over the third battery layer; 

• 	 The whole stack is then stretch-wrapped to secure its contents within the structure 

and to the pallet itself 

o 	 The stretch wrap is intentionally pulled/caught over the corners of the pallet 

itself to ensure it is securely held fast to the pallet; 

o 	 The stretch wrap is taken around the whole stack, numerous times; 

o 	 The stretch wrap is taken over a large portion of the corners of the top 

cardboard to secure the top cardboard; 

o 	 The stretch wrap used is recommended 80 gauge material; 

o 	 The stretch wrap is "roped" around the layers by twisting the wrap as it is 

applied for additional security and strength; 

Attached hereto is a diagram ofthi5 procedure for your review. 
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The completed pallets are then placed upon vehicles for transport. The pallets are 

placed in a specific manner to prevent movement of the pallets or their contents during 

transport.1 

JCI thus asks for PHMSA to clarify that its proposed pallet production protocol is in 

compliance with the "braced" reqUirement contained at 49 CFR § 173.1S9(e)(2). 

Please advise in response to this request for interpretation/clarification. 

Respectfully submitted, 

BRITTON &ASSOCIATES, S.c. 

Shannon M. Trevithick 
Enclosures 

1 The specific loading protocol is the subject of a separate request for clarification from PHMSA sent this same 
date. 




