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Dear Mr. La Port: 

This responds to your September 1, 2011 request for clarification on the shipment of electric 
storage batteries under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). 
Specifically you ask if electric storage batteries that also meet the definition of a hazardous 
substance (e.g. sulfuric acid) may continue to utilize the exception in § 173 .159( e) without 
regard to the additional requirements applicable to hazardous substances provided the 
batteries otherwise conform to the requirements in § 173.1 59(e)(l) - (e)(4). 

The answer is yes. When transported by highway or rail, electric storage batteries containing 
electrolyte or corrosive battery fluid are not subject to any other requirements of the HMR, if 
all of the requirements of § 173.159(e)(I) through (e)(4) are met. 

I hope this answers your inquiry. If you need additional assistance, please contact the 

Standards and Rulemaking Division at (202) 366-8553. 


Sincerely, 

~5~ 
Ben Supko 

Acting Chief, Standards Development 

Standards and Rulemaking Division 




Drakeford J Carolyn (PHMSA) 

From: Mcintyre, Joan (PHMSA) 

Sent: Friday, September 02, 2011 8:27 AM 

To: Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

Cc: Foster, Glenn (PHMSA) 

Subject: Question for interp log in, 


-----Original Message----­
From: LA PORTE} JAMES J [mailto:jI7454@att.com] 

Sent: Thursday, September 01, 2011 3:25 PM 

To: McIntyre, Joan (PHMSA) 

Subject: Re: Another Question 


Joan, 

Here is an another question. 


Electric storage batteries containing electrolyte or corrosive battery fluid are excepted 

from the HMR when transported in accordance with the provisions specified in § 173.159(e). 

The exception in § 173.159(e) is applicable to Electric storage batteries containing 

electrolyte or corrosive battery fluid and does not differentiate between spillable and non­

spillable lead acid batteries. The condition specified in § 173.159(e)(1) states that no 

other hazardous materials may be transported on the same vehicle. For the purposes of this 

exception, spillable and non-spillable batteries are both considered Electric storage 

batteries containing electrolyte or corrosive battery fluid. Therefore, provided no other 

hazardous materials are loaded in the transport vehicle with the spillable and non-spillable 

electric storage batteries and all the requirements of §§ 173.159 and 173.159a are met, the 

electric storage batteries would be excepted from the HMR. 


With this exception in mind, if a electric battery were to be shipped and the package met or 

exceeded the RQ for sulfuric acid the package would be regulated and be have to transported 

as a hazardous substance even though the above exception exists. 


As noted, the determination for a single package even if palletized. See DOT interpretation 

(http://www.phmsa.dot.gov/portal/site/PHMSA/menuitem.ebdc7a8a7e39f2e55cf2031050248a0c/?vgnext 

oid=eff2c0515d544110VgnVCM100000ged07898RCRD) 


Please advise. 


Jim La Porte 
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