
U.S. Department of Transportation 1200 New Jersey Ave. SE 

Pipeline and Hazardous Materials Washington. D.C. 20590 

Safety Administration 

NOV 1 0 2011 

Mr. Robb Boros 
Patterson Companies, Inc. 
1905 Lakewood Drive 
Boone, Iowa 50036 

Reference No.: 11-0210 

Dear Mr. Boros: 

This responds to your letter requesting clarification of the Hazardous Materials Regulations 
(HMR~ 49 CFR Parts 171-180) applicable to the capability requirements for aerosol containers 
specified throughout § 173.306. Specifically, you seek clarification of the following language 
referenced in § 173.306(a)(S)(ii) with concern to aerosol capability. 

"All nOll-DOT specification and specification DOT 2S containers must be capable of 
withstanding, without bursting, a pressure of one and one-half times the equilibrium 
pressure of the contents at 130 OF." 

You ask if the temperature reference in § 173.306(a)(S)(ii) is referring to the equilibrium pressure, 
or the capability requirement, itself. 

The temperature reference in § 173.306(a)(5)(ii) is intended to refer to the equilibrium pressure of 
the contents. Therefore, as specified in § 173.306(a)(5)(ii), all non-DOT specification and 
specification DOT 2S containers must be capable of withstanding, without bursting, a pressure of 
one and one-half times the equilibrium pressure of the contents, whatever this may be. Section 
I 78.33b-7 addresses performance of DOT 2S containers at high temperatures. 

I hope this satisfies your inquiry. 

T. Glenn Foster 
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch 
Standards and Rulemaking Division 



c/o Patterson Logistics :servlc:es,ln;c. 
1905 Lakewood Drive 

Corporate Office 
1031 Mendota Heights Road 
Saint Paul, Minnesota 55120 PXI'IIERSON Main 800.328.5536 
Fax 651.686.9331 

OMPANIES~ iNC. www.pattersondental.com 
September 7, 2011 

13enedlC}­Office of Hazardous Materials Standards 
Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration 

Attn: PHH-lO, ~ 173- 30(, 

U.S. Department of Transportation 
1200 New Jersey A venue, SE, East Building ~~lu'1ders 
Washington, DC 20590-0001 ,,- ozJD 
I am requesting clarification regarding the capability testing of aerosol containers as prescribed in several parts of 
173.306. I am familiar with a previous letter requesting clarification regarding capability testing procedures and the 
DOT response that no testing method is specified for determining capability. This letter seeks clarification of the 
language used in referring to the capability of the aerosol container at the 1.5x equilibrium pressure. 

Albeit, the one and one-half capability is referenced in several parts of 173.306, please refer to l73.306(a)(5)(ii): 

"Pressure in the container must not exceed 160 psig at 130 oF. If the pressure in the container is less than 140 psig at 130 oF, a 
non-DOT specification container may be used. If the pressure in the container exceeds 140 psig at 130 OF but does not exceed 
160 psig at 130 OF, the container must cO'!form to specification DOT 2S. All non-DOT specification and specification DOT 2S 
containers must be capable of withstanding, without bursting, a pressure of one and one-half times the equilibrium pressure of 
the contents at 130 oF. " 

This entry is clear until the last sentence that presents an ambiguity regarding the temperature reference as explained in 
the following interpretations: 

Interpretation 1: All non-DOT specification and specification DOT 2S containers must be capable of withstanding, 
without bursting, a pressure ofone and one-ha?ftimes the [equilibrium pressure ofthe contents at 130 OF). 

Interpretation 2: All non-DOT specification and specification DOT 2S containers must be capable of withstanding, 
without bursting, a pressure ofone and one-halftimes the [equilibrium pressure ofthe contents] at 130 OF. 

The first interpretation would simply include the temperature as part of the reference to the equilibrium pressure 
indicating that temperature is irrelevant when verifying capability, whereas the second provides that temperature is 
pertinent to the capability of the container to withstanding the one and one-half the equilibrium pressure and that the 
capability must be considered at the 130F temperature. 

It would seem that whenever the HMR is looking for data to substantiate performance, there is mandate for consistency. 
The properties of the materials used to make containers whether metal or plastic - change when subjected to different 
temperatures and it would seem prudent they remain consistent throughout testing when the results reflect the containers 
ability to perform, whether specified or implied. 

I have addressed this with Mr. Mark Toughiry of the DOT. After explaining this issue and my concerns regarding 
plastic aerosol containers, he agreed that capability testing should be conducted at the same temperature as the 
equilibrium pressure. 

Sincerely, 

Robb Boros 
Compliance Coordinator 
Patterson Companies, Inc. 

http:www.pattersondental.com


Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

From: INFOCNTR (PHMSA) 
Sent: Wednesday, September 07, 2011 2:48 PM 
To: Drakeford, Carolyn (PHMSA) 
Subject: FW: Letter requesting interpretation of aerosol container capability temperatures 
Attachments: Aerosol Capability Temp Letter.pdf 

Hi Carolyn, 

We received the following request for a letter of interpretation. 

Thanks, 
Victoria 

Victoria Lehman 
Hazmat Information Center (HMIC) 
http://phmsa.dot.gov/hazmat/info-center 
(202) 366-1035 

From: robb.boros@pattersoncompanies.com [mailto: robb. boros@pattersoncompanies.coml 
sent: Wednesday, September 07, 2011 2:06 PM 
To: INFOCNTR (PHMSA) 
Subject: Letter requesting interpretation of aerosol container capability temperatures 

Please find a letter requesting interpretation regarding aerosol container capability and testing. 

Thanks 

Robb Boros 

Compliance Coordinator 

Patterson Companies, Inc. 

515.433.1700 (Fax 1701) 


What would the world be like if Pandora had used UN Packaging? 
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