
U.S. Department 1200 New Jersey Avenue SE 
of Transportation Wasllingloll, DC 20590 

Pipeline and Hazardous 
Materials Safety 
Administration 

DEC 2 1 2011 

Mr. James Campbell Kean, JD, LLM 

Master of Laws, Environment and Energy Law 

Law Offices of James Kean 

2 Hilshire Oaks Court 

Houston, TX 77055 


Ref. No. 11-0204 

Dear Mr. Kean: 

This responds to your August 17,2011 request for clarification of the Hazardous Materials 

Regulation' s (HMR~ 49 CPR Parts 171-180) exception for biological products or medical 

preparations in § 173.306(b)(3). In your letter, you present your specific interpretations of 

conditions specified in the exception applicable to a particular scenario. You ask that we 

comment on the accuracy of each of your interpretations. Your interpretations of 

§ 173.306(b)(3) and PHMSA's responses are as follows: 


(1) Scenario: Division 2.1 (Flammable gas) medicinal aerosols and inhalers (each of 
which meet the exception criteria) are covered under this provision, even though the 
metal aerosols and inhalers may contain flammable gases. 

Response: Your understanding is correct, provided the medicinal aerosols and inhalers 
otherwise meet all of the conditions as described in the exception in § 173.306(b)(3). 
Division 2.1 (Flammable gas) materials may not be transported in plastic containers 
under this exception. 

(2) Scenario: The capacity limitation (not to exceed 35 cubic inches (19.3 fluid ounces» 
applies separately to each individual container. There is no limit to the number of 
separate containers that may be placed together inside one outer container. In other 
words, multiple individual Division 2.1 medicinal aerosols and/or inhalers (each of 
which meet the exception criteria) may be placed within one outer container. 

Response: Your understanding that the capacity limitation applies separately to each 
individual container is correct. Your understanding that there is no limit to the number 
of separate containers that may be placed together inside one outer packaging is 
incorrect. The introductory paragraph to § 173.306(b) states that for trans portation by 
aircraft the net quantity per package may not exceed the quantity specified in column 
(9A) of the Hazardous Materials Table in § 172.10 l. Further, the gross weight of the 



completed package must not exceed 30 kg (66 pounds) for any mode of transportation 
(§ 173.306(a». 

(3) Scenario:·Where the exception criteria specify "strong outside packaging," any outer 
container that meets the, general packaging requirements of 49 CFR 173.24 will 
suffice. 

Response: Your understanding is incorrect. "Strong outer packaging," synonymous 
with "strong outside packaging," is defined in § 171.8 as the outermost enclosure that 
provides protection against the unintentional release of its contents. It is a packaging 
that is sturdy, durable, and constructed so that it will retain its contents under normal 
conditions of transportation. In addition, a strong outer packaging must meet the 
general requirements of subpart B of part 173. For transportation by aircraft, a strong 
outer packaging is subject to § 173.27. 

(4) Scenario: Other than the reference to "strong outside packaging" there are no special 
labeling or packaging requirements that apply to Division 2.1 (Flammable gas) 
medicinal aerosols and inhalers (each of which meet the exclusion criteria). 

Response: Your understanding is incorrect. When transporting materials in 
accordance with the exception in § 173.306(b)(3) by aircraft, the package must be 
labeled as specified in Part 172, Subpart E. The package must be marked in 
accordance with § 172.315. For packaging requirements, please see the Response to 
Scenario 3 provided above. 

I hope this answers your inquiry. If you need additional assistance, please contact this office 
at (202) 366-8553. 

BenSupko 
Acting Chief, Standards Development 
Standards and Rulemaking Division 
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Mr. T. Glenn Foster 
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch 
Standards and Rulemaking Division 
US Department of Transportation 
Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration 
East Building, 2nd Floor 
1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, DC 20590 

Re: 	 Request for a Formal Letter of Interpretation 49 CFR Section 173.306(b)(3) 

Dear Mr. Foster~ 

This is a request for a fomlai letter of interpretation regarding the exclusion of certain 
limited quantities of compressed gases from certain labeling and packaging requirements. 

49 173.306(b)(3) states: 

"Nonrefillable metal or plastic containers charged with a Division 6.1 Packing 
Group III or nonflammable solution containing biological products or a medical 
preparation which could be deteriorate by heat, and compressed gas or gases. 
Plastic containers must only contain 2.2 nonflammable soluble or emulsified 
compressed gas. The capacity of each container may not exceed 35 cubic inches 
(19.3 fluid ounces). The pressure in the container may not exceed 140 psig at 130 
[deg]F, and the liquid content of the product and gas must not completely till the 
containers at 130 [deg]F. One completed container out of each lot of 500 or less. 
filled for shipmen~ must be heated, until the pressure in the container is 
equivalent to equilibrium pressure of the contents at 130 [deg]F. There must be 
no evidence of leakage, distortion, or other defect. The container must be packed 
in strong outside packagings." 

For clarity's sake, we request written interpretation on each of the following points: 

1. 	 Class 2.1 medicinal aerosols and inhalers (each of which meet the exclusion 
criteria) are covered under this provision, even though the metal aerosols and 
inhalers may contain flammable gases. 

Natllrtll ROSOllrCi!S 



2. 	 The capacity limitation (not to exceed 35 cubic inches (19.3 fluid ounces)) applies 
separately to each individual container. There is no limit to the number of 
separate containers that may be placed together inside one outer container. In 
other words, multiple individual Class 2.1 medicinal aerosols and/or inhalers 
(each of which meet the exclusion criteria) may be placed within one outer 
container. 

3. 	 Where the exclusion criteria specifY "strong outside packaging", any outer 
container that meets the general packaging requirements at 49 CFR 173.24 
wiH suffice. 

4. 	 Other than the reference to "strong outside packaging" there are no special 
labeling or packaging requirements that apply to Class 2.1 medicinal aerosols 
and inhalers (each ofwhich meet the exclusion criteria). 

Please feel free to contact me if you have any questions, concems or are in need of 
further clarifications. 




