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of Transportation 

Pipeline and Hazardous 
Materials Safety 
Administration 

Mr. W. Eugene Sanders III 
Manager 
W.E. Train Consulting 
8710 W. Hillsborough Avenue# 112 
Tampa, FL 33615 

Reference No.: ll-0189R 

Dear Mr. Sanders: 

APR o 2 2012 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, D.C. 20590 

This is a revised response to your August 15, 2011letter requesting clarification of the 
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CPR Parts 171-180) as they pertain to 
UN 1044, Fire Extinguishers. Specifically, you asked if highway or rail shipments of fire 
extinguishers conforming to the requirements of§ 173.309(a) meet the definition of limited 
quantity in § 171.8. Further you asked whether such shipments are permitted to be marked 
with the limited quantity marking in accordance with§ 172.315(a) and are eligible for the 
exception to the shipping paper requirement provided in § 172.200(b )(3). 

In order to qualify under the limited quantity provision, a fire extinguisher must meet the 
requirements contained in§ 173.309(a). If the container is packaged and offered for 
transportation in accordance with§ 173.309(a) the limited quantity provision applies. For 
domestic transportation, as defined by § 171.8, by highway or rail, such limited quantity 
shipments of fire extinguishers are permitted to be marked with the limited quantity marking 
in accordance with § 172.315(a). 

However, such shipments of fire extinguishers are not excepted from the shipping paper 
requirement. The shipping paper requirements specified in§ 173.309(a) take precedence 
over the shipping paper exception for limited quantity packages in § 172.200(b )(3). My 
previous response indicated that these shipments are excepted from the shipping paper 
requirement, which is not correct. 

I apologize for any confusion my earlier response may have caused, and hope this matter is 
now resolved. Pease contact us if we can be of further assistance. 

~11#r.~ . 
Delmer Billin:f;!o 
Senior Regulatory Advisor 
Standards and Rulemaking Division 



Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

From: 
Sent: 
To: 
Subject: 

Carolyn, 

Supko, Ben (PHMSA) 
Thursday, February 16, 2012 8:26AM 
Drakeford, Carolyn (PHMSA) 
FW: Formal interpretation request for 173.309 

Please log this in as 11-0189R and assign to Vincent. 

Thank you, 
Ben 

-----Original Message----­
From: Winter, Lisa (PHMSA) 
Sent: Thursday, February 16, 2012 6:39 AM 
To: Chuck Kimball 
Cc: Supko, Ben (PHMSA) 
Subject: RE: Formal interpretation request for 173.309 

Dear Mr. Kimball: 

P.re p-h~ui5hers 
1 I- D I<BCf R 

While we do plan to reconsider the shipping paper requirements, the letter that you received 
is accurate. Shipping papers are currently required for limited quantity shipments of 
compressed gas in fire extinguishersj the interpretation stating otherwise (Ref. No. 11-0189) 
is inaccurate. We will rescind the incorrect letter (Ref. No. 11-0189). 

I apologize for any inconvenience this has caused you. 

Sincerely, 

Lisa (Winter) O'Donnell 
Transportation Regulations Specialist 
Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration United States Department of 
Transportation 
202.366.6415 
http://www.phmsa.dot.gov/hazmat 

-----Original Message-----
From: Chuck Kimball [mailto:CKimball@BHCISS.com] 
Sent: Wednesday, February 08, 2012 10:40 AM 
To: Winter, Lisa (PHMSA) 
Subject: RE: Formal interpretation request for 173.309 

Good morning Ms. O'Donnell, 

I hope that 2012 is going well for you! 

I wanted to follow-up on the November 21, 2011 letter of interpretation that I received 
regarding the transportation of fire extinguishers that we have discussed on several 
occasions. In the letter (interpretation 11-0196), the issue of fire extinguishers being 
eligible for the limited quantity exception was confirmed and also, in accordance with 
173.309(a), shipping papers are required for all modes. 
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Shortly after, we discovered another letter of interpretation (11-e189, also dated November 
21, 2e11) which confirmed that fire extinguishers are eligible for the limited quantity 
exception but differed in stating that shipping papers are not required for transportation by 
highway and rail under 172.2ee(b)(3) if the packages were marked in accordance with 
172.315(a). 

The letter of interpretation that I received specifically addressed this question of 
precedence as follows: 

"A2. Yes. The shipping paper requirements specified in § 173.3e9(a) take precedence over the 
shipping paper exception for limited quantity packages in§ 172.2ee(b)(3)." 

(We believe that the marking of packages in accordance with 172.315(a) is assumed in either 
case.) 

As the result of the interpretation that was addressed to me we are compelled to attach 
shipping papers to packages containing fire extinguishers. Other shippers, we are finding 
out, are not attaching shipping papers based on, we assume, the other letter of 
interpretation. This results in confusion, additional work for our employees, competition 
not following the same rules, and the potential violations of the HMR. 

We were told through a third party that additional rulemaking would be issued by the end of 
2e11. Final Rule 76 FR 82163 (dated December 3e, 2e11) does address issues related to the 
limited quantity marking of packages in accordance with 172.315(a), but does not address any 
issues with fire extinguishers or 173.3e9. 

Can you advise us which interpretation we should follow regarding shipping papers? 

Also) are there any changes currently in the rulemaking process related to this topic or to 
fire extinguishers? 

One final thought (and I am sorry for the lengthy email). We received notice on a seminar 
that will be presented February 25th at the Florida State Fire College in Ocala, Florida. 
Mr. Stuart Streck, DOT HMSAT Transportation Specialist, will be speaking on the topic of "DOT 
requirements for fire equipment professionals". I don't know if this issue will come up 
there, but my concern is that the message may differ from what we received in the letter of 
interpretation. The attendees at this seminar will include many of our Florida customers. I 
only seek a uniform interpretation of the regulations in this matter. Any insight that you 
have will be appreciated. 

As always, I appreciate you help with my questions. 

Regards, 
Chuck Kimball 

-----Original Message-----
From: lisa.winter@dot.gov [mailto:lisa.winter@dot.gov] 
Sent: Friday, September e2, 2e11 1e:4e AM 
To: Chuck Kimball 
Subject: RE: Formal interpretation request for 173.3e9 

Dear Mr. Kimball: 

I am well. I hope you are too. 

With respect to the turn-around on a request for written interpretation, it really depends on 
a variety of factors. Unfortunately, with your request, it is somewhat complicated and will 

2 



require many levels of review. We try to reply as quickly as possible, usually within 6 
weeks of the request, but sometimes because of the number of people who must review letter, 
it takes longer. 

This might not be the answer that you are looking for, but I hope it helps. 

Lisa 

Lisa (Winter) O'Donnell 
Transportation Regulations Specialist 
Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration United States Department of 
Transportation 
2e2.366.6415 http://www.phmsa.dot.gov/hazmat 

From: Chuck Kimball [mailto:CKimball@BHCISS.com] 
Sent: Thu 9/1/2eli 4:16 PM 
To: Winter, Lisa (PHMSA) 
Subject: RE: Formal interpretation request for 173.3e9 

Hi Ms. O'Donnell, 

I hope you are doing well! 

I know that getting an interpretation may take some time, but was just curious if it could be 
determined how long it might take. I did not know if it is a "first-in, first-out" process 
or if they are all looked at monthly, or some other procedure. Is there any way to track the 
progress? 

Also, I noticed that my terminology was probably incorrect, but it appears that you knew what 
I meant. You said in your email below that you made a request for a "letter of 
interpretation". If I now understand it correctly, a letter of interpretation is a less 
formal response than a formal interpretation (which seems to be a lengthier process). A 
letter of interpretation is what I should have asked for. Thank you for making that 
correction. 

Again, thank you for all your help with this issue. 

Regards, 

Chuck Kimball 
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From: lisa.winter@dot.gov [mailto:lisa.winter@dot.gov] 
Sent: WednesdayJ August 17J 2811 12:35 PM 
To: Chuck Kimball 
Subject: RE: Formal interpretation request for 173.389 

Dear Mr. Kimball: 

I have forwarded your request for a letter of interpretation to the person responsible for 
assigning them. We clearly need some clarification on this issue. 

SincerelyJ 

Lisa (Winter) O'Donnell 

Transportation Regulations Specialist 

Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration 

United States Department of Transportation 

282.366.6415 

http://www.phmsa.dot.gov/hazmat <http://www.phmsa.dot.gov/hazmat> 

From: Chuck Kimball [mailto:CKimball@BHCISS.com] 
Sent: WednesdayJ August 17J 2811 18:48 AM 
To: WinterJ Lisa (PHMSA) 
Subject: Formal interpretation request for 173.389 

Good morning Ms. O'DonnellJ 

Referencing our conversations regarding whether fire extinguishers meeting the requirements 
of 173.389(a) could be shipped as "limited quantity" and marked per section 172.315(a)J andJ 
shipped without shipping papers per 172.288(b)(3)J your response was that fire extinguishers 
were not eligible for treatment as "limited quantity". Since our last conversation) it was 
brought to our attention that there is an existing interpretation) 82-8149J which contains 
these two questions and answers: 

Q. Can a hazardous material classified in accordance with § 172.181 Hazardous Material Table 
as "Fire extinguisher) 2.2J UN1844" be considered a limited quantity under the HMR and 
therefore excepted from the emergency response telephone number requirement under § 172.684? 
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A. The requirements for shipping fire extinguishers are found in § 173.309(a). In order to 
qualify under the limited quantity provision, a fire extinguisher must fully meet the limited 
quantity requirements contained in § 173.389(a) through 173.309(a)(3)(iv). If the container 
is packaged and offered for transportation in accordance with § 173.389 (a) through 
173.309(a)(3)(iv) the limited quantity provision applies, and the package is excepted from 
the emergency response telephone number requirement in § 172.604. 

Q. If a fire extinguisher is packaged and offered for transportation under the limited 
quantity provision in § 173.309 (a) must the description on the shipping paper include the 
words "Limited Quantity" or "Ltd Qty" as specified in § 172.203(b)? 

A. Yes. Section 172.283(b) requires offerors of hazardous materials as limited quantities, 
including fire extinguishers, to include the words "Limited Quantity'' or "Ltd Qty" following 
the basic description on the shipping paper. 

The first question addresses limited quantity in relation to the emergency response telephone 
number requirement and not the question of shipping papers. The second question is based 
upon the assumption that shipping papers are required, and addresses the inclusion of the 
words "Limited Quantity" or "Ltd Qty" on those shipping papers. 

As we initially discussed, section 173.309 does not except fire extinguishers from the 
shipping paper requirements found in 174.24 and 177.817 (for rail and highway, respectively). 
So regardless of whether fire extinguishers are eligible for treatment as limited quantity, 
it seems that shipping papers are required. Since there appears to be some differing 
interpretations on this topic, please consider this email as a request for a formal 
interpretation with the questions below. 

Q1. Are fire extinguishers which meet the requirements of 173.309(a) eligible to be shipped 
as "limited quantity"? 

Q2. Does the specific reference in 173.309(a) to the shipping paper requirements 174.24 and 
177.817 take precedence over 172.200(b)(3) for shipments of fire extinguishers by highway or 
rail and therefore mean that shipping papers are required regardless of whether fire 
extinguishers are eligible to be shipped as ''limited quantity"? 

Thank you for your continuing help with this matter. We look forward to your earliest 
response. 

Regards, 

Chuck Kimball 

Director- of Engineering 
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Integrated Support Services 

704-916-3445 

Dear Mr. Kimball: 

In discussing this issue further with my coworkers, we believe that the prov1s1ons in Section 
173.309 do not indicate that fire extinguishers are a limited quantity packaging. Rather, it 
says "Fire extinguishers charged with a limited quantity of compressed gas." The limited 
quantity exception for compressed gasses .is in Section 173.306. Section 173.306 is not an 
authorized packaging exception for fire extinguishers in the Hazardous Materials Table, 
column Sa. For this reason, shipping papers are required with shipments of fire 
extinguishers. 

I hope this helps. 

Sincerely, 

Lisa (Winter) O'Donnell 

Transportation Regulations Specialist 

Pipeline and Hazardous Materials Safety Administr.ation 

United States Department of Transportation 

202.366.6415 

http://www.phmsa.dot.gov/hazmat <http://www.phmsa.dot.gov/hazmat> 

From: Chuck Kimball [mailto:CKimball@BHCISS.com] 
Sent: Friday, June 17, 2011 10:56 AM 
To: Winter, Lisa (PHMSA) 
Subject: Guidance 

Dear Ms. Winter, 

We spoke previously about the new limited quantity marking (172.315) and the applicability to 
shipments of fire extinguishers under 173.309. Specifically, whether shipping papers were 

6 



required. At that time you indicated that there would be some issues addressed and that I 
should monitor HM-215K for any corrections and changes. However, I have a follow-up question 
that I would like to ask you on this matter. Could you call me at 704-916-3445 or provide a 
direct phone number where I could reach you? 

Thank you, 

Chuck Kimball 

Director of Engineering 

Integrated Support Services 

704-916-3445 
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