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Dear Mr. Sanders: 

This is in response to your August 15, 2011 letter requesting clarification of the Hazardous 

Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) as they pertain to UN 1044, Fire 

Extinguishers. Specifically, you ask ifhighway or rail shipments of fire extinguishers 

confonning to the requirements of §173.309(a) meet the definition oflimited quantity in 

§171.8. Further you asked whether such shipments are eligible for the exception to the 

shipping paper requirement provided in §172.200(b )(3), and are permitted to be marked 

with the limited quantity marking in accordance with §172.315( a) . 


. In order to qualify under the limited quantity provision, a fire extinguisher must meet the 
requirements contained in §173.309(a). If the container is packaged and offered for 
transportation in accordance with §173.309(a) the limited quantity provision applies. For 
domestic transportation, as defined by §171.8, by highway or rail, such limited quantity 
shipments of fire extinguishers are eligible for the exception to the shipping paper 
requirement provided in §172.300(b)(3) and are permitted to be marked with the limited 
quantity marking in accordance with §172.315(a). 

I hope this satisfies your inquiry. Please contact us if we can be of further assistance. 

Sincerely, 

~~iMo 
Senior Regulatory Advisor 

Standards and Rulemaking Division 




Gene Sanders 
The W.E. Global Dangerous Goods Classification, Training & Consulting llC (d/b/a) W.E. Train Consulting 

8710 W. Hillsborough Avenue #112 
Tampa, Fl 33615 

Gene@WEtrainConsulting.com 
www.WEtrainConsulting.com 

Tampa phone: (813) 855-3855 
mobile phone: (412) 779-5151 

Charles Betts, Division Director 
U.S. Department of Transportation 
Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration 
1200 New Jersey Avenue S.E. 
Washington, DC 20590 USA 

PHMSA, 

It appears from reading the HMR that UN1044, Fire Extinguishers are allowed to be shipped as 
Umited Quantity, under some circumstances. Here is a list of reasons why that conclusion was reached. 

• 	 49CFR 173.309 is listed in Column 8A of the Hazardous Materials Table for UNI044, Fire 

Extinguishers, the same place that Umited Quantity exceptions are listed. 


• 	 49CFR 173.309(a) lists the requirements for non-specification packagings for UN1044, and every 
single one of them is referenced with "a limited quantity of compressed gas". Since the only 
hazard possessed by fire extinguishers is the pressure from compressed gas, if the compressed 
gas is a limited quantity, then, it follows that so, too, is the fire extinguisher containing that gas 
only a limited quantity. 

• 	 49CFR 173.309(a) excepts fire extinguishers filled with Ita limited quantity of compressed gas" 
from ground labels, specification packaging, and placarding, but not from marking and not from 
shipping papers, which is the same relief granted to almost all "old" limited quantities in Classes 
2,3,4,5, and 8, and different from "old" limited quantities in Div 6.1 only in the surface 
labeling. In other words, the relief for UN1044 provided in 173.309(a) in association with the 
words "limited quantity" seems to be consistent with the relief provided for limited quantities of 
other classifications. 

• 	 It has been the stated intention of PHMSA to harmonize with international DG regulations. 
IMDG allows UN1044 to be shipped under the "new" lQ, so it appears that considering some 
UN1044 to be lQ (based on current HMR WOrding) is consistent with PHMSA intent. 

Therefore, it seems clear that Fire Extinguishers meeting all the requirements of 173.309(a) are 
Umited Quantities, and as such are also eligible for the relief from ground shipping papers afforded in 
172.200(b)(3), and are allowed to be marked with the limited quantity marking of 172.315(a) when 
shipped bV road or rail. 
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There are now fire extinguisher manufacturers and fire extinguisher re-distributors using the 
current wording of the HMR, along with the reasoning presented herein, to ship UN1044, Fire 
Extinguishers as lQ without ground shipping papers and with the 'new' lQ mark. If there is a significant 

flaw in this reasoning, and such activities are truly non-compliant, please respond to this letter as soon 
as pOSSible, so that what is rapidly becoming a harmonized, cost-saving, industry practice can be 
reversed. 

Thank you. 

Sincerely, 

w. Eugene Sanders III 

15 August 2011 




