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Dear Mr. Krantz: 
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This responds to your June 28,2011 request for clarification on§ 173.137(c)(2) of the 
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CPR Parts 171-180). Specifically, you ask if you 
are to use only the corrosion rate criterion stated in § 173.13 7 for determining metal corrosivity 
or are you to use both the corrosion rate and the localized corrosion rate criteria of the UN 
Method. 

You may use the UN Manual of Tests and Criteria or other equivalent methods. In a final rule 
published December 20, 2004 under Docket HM-215G (69 FR 76155), we revised the language 
in§ 173.137 (c)(2) mandating the corrosion test in the UN Manual of Tests and Criteria as the 
only acceptable test method for determining the corrosivity of a material. That was not our 
intent. In a final rule published December 29,2006 under Docket HM-2151 (71 FR 78596), we 
revised the language in § 173.13 7( c)(Z) to specify that corrosivity may be determined in 
accordance with methods described in the UN Manual of Tests and Criteria, as well as other 
equivalent methods, such as those described in ASTM G 31-72. 

I hope this answers your inquiry. If you need additional assistance, please contact this office at 
(202) 366-8553. 

Sincerely, 

Ben Supko 
Acting Chief, Standards Development Branch 
Standards and Rulemaking Division 
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June 28, 2011 

Charles Betts 
Division Director, Office of Hazardous Materials Standards 
U.S. DOT/PHMSA (PHH-1 0) 
East Building 
1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, DC 20590-0001 

Dear Mr. Betts 
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I am writing to obtain your assistance with respect to the testing requirements described in 49 
CFR 173.13 7 (c) (2), Class 8 -Assignment of packing group. 

My request concerns the criteria to be used for the metal corrosion test. The CFR states a 
corrosion rate criterion (6.25 mm per year based on mass loss) but the referenced protocol, UN 
Manual of Tests and Criteria Part 37, states a corrosion rate (general, based on mass loss) and a 
localized corrosion (depth of pitting) criteria. 

As an independent testing laboratory we ha'-:"e had the opportunity to perform a number of these 
tests. In 2005, when there was a change in the recommended test protocol from ASTM 31 to the 
UN Method, the CFR stated that the UN Method "must" be used. As such, we understood this to 
mean that the criteria of the UN Method (both general corrosion rate and pitting depth) were to 
be used as well. In 2007, one of my colleagues had an informal discussion with a representative 
of the DOT and he confirmed our interpretation that the localized corrosion criterion of the UN 
method is to be included along with the corrosion rate criterion when evaluating the test results. 

Since then, the wording of paragraph (2) was changed to "The corrosion may be determined in 
accordance with the UN Manual of Tests and Criteria or other equivalent test methods" Are we 
to use only the corrosion rate criterion stated in 49 CFR 173.137 for determining metal 
corrosivity or are we to use both the corrosion rate and the localized corrosion rate criteria of the 
UN Method? 

Any clarification you can provide will be greatly appreciated. 

Sincerely, 

~L~ 
V.P. ofLaboratory Services 
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