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Dear Mr. Shelton: 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, D.C. 20590 

This is in response to your letter requesting clarification of the Hazardous Materials 
Regulations (HMR; 49 CFR Parts 100-180) applicable to its discharge system inspection 
and maintenance program for specification MC 331 cargo tanks in liquefied compressed gas 
service. I have paraphrased your questions and answered them as follows: 

Ql. The term "delivery hose assembly" is defined in§ 180.403. The term "hose 
assembly" is not. Both terms appear to be used interchangeably in Parts 1 78 and 180 
of the HMR. Do they have the same meaning? 

Al. No, they do not. 

02. Section 178.337 -9(b )(7) requires a hose assembler to permanently mark a hose 
assembly with a unique identification number in addition to the month and year of its 
original (i.e., new) pressure test conducted in accordance with§ 180.416(f). Section 
180.416(f) appears to require that only the month and year of the pressure test be 
permanently marked on the hose assembly. Which marking requirement is correct? 

A2. Because Part 178 is generally reserved for new construction, and Part 180 for 
continuing qualification, the marking requirement prescribed in§ 180.416 assumes 
the hose assembly has been ("originally") permanently marked with a unique 
identification number. See the recordkeeping requirements in§ 180.416(f)(3). 



03. Section 178.337-9(b)(7) states that a hose assembler must: 

• Permanently mark each hose assembly with a unique identification number. 
• Demonstrate that each hose assembly is free from leaks by performing the tests and 

inspections in §180.416(t) of the HMR. 
• Mark each hose assembly with the month and year of its original pressure test. 

Which date is required to be marked for the leakage test prescribed in§ 178.337-
9(b )(7), the assembly test date or the actual test date of the complete delivery hose 
assembly? 

A3. The original pressure test date required by§ 178.337-9(b)(7) is the assembly leakage 
test date performed in accordance with the tests and inspections prescribed in 
§ 180.416(t). 

04. Is there a marking requirement when a leakage test is conducted under 
§ 180.407(h)(4) on a delivery hose assembly? 

A4. No, there is not. 

05. A delivery hose assembly, as defined in§ 180.403, means a liquid delivery hose and 
its attached couplings. Emphasis added. Assume a hose assembly is purchased from 
a hose assembler. The couplings are then attached to the hose assembly resulting in 
a delivery hose assembly as defined by the HMR. Is a leakage test now required to 
be conducted as prescribed in§ 180.416(t)? 

AS. The answer is yes, because couplings were never attached to the hose assembly when 
pressure tested by the hose assembler. 

06. What markings must be placed on the successfully-tested, completed delivery hose 
assembly? 

A6. As prescribed in§ 180.416(t)(2), the delivery hose assembly must be permanently 
marked with the month and year of the test. 

07. What are the test facility recordkeeping requirements for a successfully-tested, 
completed delivery hose assembly? 

A7. For the testing facility, none are prescribed. However, as prescribed in 
§ 180.416(t)(3), the cargo tank operator must complete a record documenting the test 
and inspection, including the date; the signature of the inspector; the hose owner; the 
hose identification number; the date of original delivery hose assembly and test; 
notes of any defects observed and repairs made; and an indication that the deliver 
hose assembly passed or failed the tests and inspections. A copy of each test and 
inspection record must be retained at its principal place of business or where the 



vehicle is housed or maintained until the next test of the same type is successfully 
completed. 

Q8. If a hose assembler successfully tests and fully marks a complete delivery hose 
assembly as prescribed in§§ 178.337-9(b)(7) and 180.416(f), is the operator required 
to retain documents for such tests? 

A8. The answer is no, provided new test documents are prepared, as appropriate, and the 
required markings are placed on the delivery hose assembly. 

I trust this satisfies your inquiry. Please contact us if we can be of any further assistance. 

Sincerely, 

T. Glenn Foster 
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch 
Standards and Rulemaking Division 



Mr. Charles Betts 

124 Rainbow Drive,# 2471 
Livingston, TX 77399 

July 8, 2011 

Director, Office of Hazardous Materials Standards 
U.S. Department of Transportation 
Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration 
East Building, 2nd Floor 
Mail Stop: E21-317 
1200 New Jersey Ave., SE 
Washington, DC 20590 

Mr. Betts: 

Please accept this letter as an official request for an interpretation of the requirement for the 
testing of delivery hose assemblies used for the delivery of compressed gasses from MC 
330 and MC 331 cargo tank motor vehicles, marking of delivery hose assemblies, and 
record keeping requirements for testing and inspection of delivery hose assemblies. 
Unfortunately, a review of terms and definitions provided by the Pipeline and Hazardous 
Materials Safety Administration have raised more questions than answers in an attempt to 
understand both the requirements and the intent of the Department when testing delivery 
hose assemblies. 

Definition of Hose Assembly 

The regulations in 49 CFR 178.337-9(b) (7) identify the requirements for marking a 
delivery hose assembly by a hose assembler. This requirement states the following: 

1. A hose assembler must permanently mark each hose assembly with a unique 
identification number; 

2. Demonstrate that each hose assembly is free from leaks by performing the tests and 
inspections in § 180 .416( f) of this subchapter; 

3. Mark each hose assembly with the month and year of its original pressure test. 

There is no definition in the regulations defining a hose assembler or a hose assembly. The 
definition of a delivery hose assembly in 180.403 states as follows: Delivery hose 
assembly means a liquid delivery hose and (emphasis added) its attached couplings. 

'~~ .. 4_lfj}J~ ~qlq~ ~Qtd[ Q:Q~;ttifl~ ~tli~~{QJr~QlltJtQlng~Jl~atUj;Jlj lilliUR 
QJt~·ttQlfiLtD):fiJDPJJI~1 tPJ ~~IiS.}QJJJ.~}Jitt~ (t~{HDiJfrtttl1~t\ttr'1'q 

Fax (877) 841-6023 Phone (423)863-2252 



Question 1: Is it the Department's intent that the terms "hose assembly" and "delivery hose 
assembly" be used interchangeably and mean the same thing or is there a different 
definition for hose assembly. If there is a different definition for hose assembly please 
provide that definition? 

Scenario 1 

Based on the marking requirements of a hose assembler, while performing a leakage test on 
an MC 331 transport equipped with a specially designed delivery hose assembly that meets 
the requirements of 173.315(n)(2), it is my understanding that the delivery hose assembly 
must be marked with the hose ID number and the month and year the delivery hose 

·assembly was last tested in accordance with 180.416(±). These two sections, 178.337-
9(b)(7) indicate the delivery hose assembly must be marked with a unique ID number and 
the month and year of the test. However 180.416(±) indicates that the delivery hose 
assembly must only be marked with the month and year of the test. 

Question 2: Is it permissible that the delivery hose assembly only be marked with the 
month and year of the pressure test? 

Question 3: On the leakage test report is one required to record the delivery hose assembly 
test date that is required to be marked on the delivery hose assembly by 178.337-9(b) or 
can one record the actual date the hose is leak tested? 

Question: 4 Are there any requirements to mark the month and year a delivery hose 
assembly is leak tested when a delivery hose assembly is tested in accordance with 
180.407(h)(4)? 

Scenario 2 

A hose assembly is purchased from a hose assembler. This hose assembly is marked with a 
unique ID number and the month and year this hose assembly was tested. This hose 
assembly cannot be use to deliver compressed gas until such time as couplings are attached 
to the hose assembly. The couplings are attached to the hose assembly creating a delivery 
hose assembly (delivery hose and its attached coupling). 

Question: 5 Is one required to perform a pressure test of the completed delivery hose 
assembly in accordance with 180.416(±)? 

Question: 6 What markings are required to be placed on the delivery hose assembly 
indicating that a pressure test of the completed delivery hose assembly has been 
performed? 
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Question: 7 What documents are required to be generated by the person performing the 
pressure test? 

Question: 8 If the hose assembly was pressure tested and the hose assembler provided 
testing documents and the completed delivery hose assembly with the attached coupling 
was tested in accordance with 180.416(f) is there any requirement on the part of the 
operator to maintain test documents for a hose assembly when the completed delivery hose 
assembly has been retested in accordance with 180.416(f) and new testing documents have 
been prepared. 

Thank you in advance for your timely reply. 

Sincerely, 

Daniel G. Shelton 
President 
HazMat Resources, Inc. 

Cc: Joseph Solomey 

Attachments: Photographs 
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Hose assembly. Note this hose 
assembly comes with complete 
test paper work is marked with a 
unique 10 number and the 
month and year the hose 
assembly was tested. 

The hose assembly in this 
configuration is not a delivery 
hose assembly and cannot be 
attached to a cargo tank motor 
vehicle to unload product. 

Hose assembly with attached 
coupling (Acme Fitting) in the 
process of creating a Delivery 
Hose Assembly 

Completed Delivery Hose 
Assembly. Is the delivery hose 
assembly with the attached 
coupling required to be tested in 
accordance with 180.416(£). 


