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Mr. Thomas (TJ) Leech, III, CHMM 

Manager, Dangerous Goods Hotline 

FedEx Express 

3690 Hacks Cross Road, Bldg. I, 3rd Floor 

Memphis, TN 38125-8800 


Ref. No. 11-0152 

Dear Mr. Leech: 

This is in response to your e-mail requesting clarification of the Hazardous Materials 

Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to the emergency response 

telephone number requirements. Specifically, you ask whether the name of an 

Emergency Response Information (ERI) provider is required to be noted on shipping 

papers in accordance with § 172.604 of the HMR. 


The answer is no. The HMR does not require the name of the ERI provider (such as 

ChemTel or Chemtrec) to be noted on a shipping paper. However, the telephone 

number of the ERI provider is required on the shipping paper (see § 172.604(a». 


A requirement specifying that the offeror who made an arrangement with the ERI 

provider must be identified on a shipping paper was adopted in a final rule under Docket 

Number PHMSA-2006-26322 (HM-206F), entitled "Hazardous Materials: Revision of 

Requirements for Emergency Response Telephone Numbers," and published in the 

Federal Register on October 19, 2009 [74 FR 53413]. A correction to that final rule's 

effective date was published in the Federal Register on October 22,2010 [74 FR 54489], 

and an editorial correction was made under Docket Number PHMSA-201O-0195 (HM­
244C) under a final rule entitled "Hazardous Materials: Minor Editorial Corrections and 

Clarifications," published in the Federal Register on September 1, 2010 [75 FR 53593J.) 

The requirement is applicable to the registrant of the ERI provider; not the ERI provider. 

The HMR requires the name of the registrant of the ERI provider, (or contract number, or 

other unique identifier as provided by the ERI provider to identify the registrant), be 

noted in association with the ERI provider's emergency response telephone number, only 




if the registrant is not already noted elsewhere on the shipping paper in a prominent 
manner. (See § 172.604(b )(1) and (b )(2)) Therefore, provided the registrant's name is 
already entered elsewhere in this manner, there is no requirement to add the name twice 
by adding it in association with the emergency response telephone number. 

I hope this information is helpful. Please contact this office should you have additional 
questions. 

Sincerely, 

r-7rYk~ 
T. Glenn Foster 

Chief, Regulatory Review and Reinvention 

Standards and Rulemaking Division 




From: Mcintyre, Joan (PHMSA) 1\1 ubt,"'eY"" 

Sent: Wednesday, July 06, 2011 1 :43 PM 11-1) J5 "? 

To: Drakeford, Carolyn (PHMSA) ,?. 

Cc: Foster, Glenn (PHMSA) 

Subject: FW: PHMSA Emergency Phone Number Requirements 


From: Thomas Leech [mailto:ljleech@fedex.com] 

Sent: Tuesday, July 05, 201112:23 PM 

To: McIntyre, Joan (PHMSA) 


Subject: FW: PHMSA Emergency Phone Number Requirements PLEASE EXPEDITE Both e-mails (this one 

and the one below) should be included for the incoming. 


Joan, 


There is still confusion about what information is required on the Shipper's Declaration for Dangerous Goods related to 

the emergency response contact information. See correspondence below. It is my understanding that if a 

shipper/offeror/person is using an ERI Service Provider (in this case Chemtel) that they do not have to list the name of the 

service provider on the declaration. Please confirm that my understanding is correct 


Thanks, 


Thomas (TJ) Leech, III, CHMM 

Mgr Dangerous Goods Hotline 

Corporate Safety 

w901-434-2400 


From: sean.lynum@dot.gov [mailto:sean.lynum@dot.gov] 
Sent: Tuesday, July 05, 201110:02 AM 
To: Thomas Leech 
Subject: RE: PHMSA Emergency Phone Number ReqUirements 

Mr. Leech, 

My apologies for the delay in my response. I just recently got back into the office from last week's trip. 

In reference to your emergency response phone number requirements email, I must inform you that your 
interpretation of the newly changed regulation is incorrect. In the incident I presented to your company, the 
shipper, V AS Aero, was not the provider of the emergency response infonnation. The phone number listed on 
their Dangerous Goods Declaration form was for Chemtel and not V AS Aero. The emergency response 
regulation allows you to put you OWN number, if you are the shipper, in close proximity to your infonnation 
and not have to re-list your name. In the case of contracted emergency response providers, you MUST list 
either the contract providers nanle or contract number prior to, or above, or below, or behind the emergency 
response number as the originator of the shipment. The newly changed regulation is very clear in this matter 
per 49 CFR 172.604(b). As the transporter, it is FedEx's responsibility to make sure the shipping paper is 
correct prior to transporting the hazmat. 

Please let me know if you have any questions. 

Sean E. Lynum 
Investigator/Certified EEO Counselor 
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Office of Hazardous Materials Safety, Field Operations & Enforcement 
Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration 
Southern Region/Florida Resident Investigator 
233 Peachtree Street, N.E., Suite 602 
Atlanta, Georgia 30303 
Office (404) 832-1140 
Fax (404) 832-1168 
Cell (813) 431-4464 
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