
U.S. Department of Transportation 

Pipeline and Hazardous Materials 

1200 New Jersey Avenue. SE 
Washington. DC 20590 

Safety Administration 

SEP 0 1 2011 

Mr. Douglas Svoboda 
Flightpath Services, Inc. 
500 Hollister Road 
Teterboro, NJ 07801 

Ref. No. 11-0131 

Dear Mr. Svoboda: 

This responds to your letter requesting clarification of the cylinder requalification 
provisions under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). 
Specifically, you ask whether all cylinders must be requalified before refilling or just those 
cylinders where requalification is due or past due. Additionally, you ask if requalification 
is required if a cylinder installed in an aircraft rapidly discharges (e.g., emergency inflation 
cylinder on a life raft) before it can be returned to service. 

In accordance with § 180.205(c) of the HMR, a cylinder may be requalified at any time 
before or during the month and year the requalification is due. A cylinder filled before the 
requalification becomes due may remain in service until it is emptied. A cylinder with a 
specified service life or past its requalification date may not be refilled and offered for 
transportation after its authorized service life has expired or, it is requalified, respectively. 

For a cylinder installed in an aircraft that rapidly discharges, requalification is required if 
the conditions specified in § 180.205(d) are met. Specifically, a cylinder must be tested 
and inspected, without regard to any other periodic requalification requirements, prior to 
further use if: (1) The cylinder shows evidence of dents, corrosion, cracked or abraded 
areas, leakage, thermal damage, or any other condition that might render it unsafe for use 
in transportation; (2) The cylinder has been in an accident and has been damaged to an 
extent that may adversely affect its lading retention capability; (3) The cylinder shows 
evidence of or is known to have been over-heated; or (4) The Associate Administrator 
determines that the cylinder may be in an unsafe condition. 

I trust this satisfies your inquiry. Please contact us if we can be of further assistance. 

oj,~'"

1\ T. Glenn Foster 
I " Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch 

b Standards and Rulemaking Division 



Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

From: INFOCNTR (PHMSA) 

Sent: Thursday, June 02, 2011 11 :12 AM 

To: Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

Subject: FW: Hazmat Information Center Feedback: Highway (Sections 177.800 &ndash; 177.870) 


Hi Carolyn, 

The caller below requested his e-mail be forwarded for a formal letter of interpretation. 

Thanks, 
Victoria 

Victoria Lehman 
Hazmat Information Center (HMIC) 
http://phmsa.dot.gov/hazmat/info-center 
(202) 366-1035 

-----Original Message----­
From: PHMSA-Feedback [mailto:PHMSA-Feedback] 
Sent: Wednesday, June 01, 2011 8:29 PM 
To: PHMSA HM InfoCenter; PHMSA Webmaster 
Subject: Hazmat Information Center Feedback: Highway (Sections 177.800 &ndash; 177.870) 

Some of my constituents are interpreting the sentence in 180.205 paragraph c,("However, a 
cylinder filled before the requalification becomes due may remain in service until it is 
emptied.")means any cylinder, not just one past it's requalification date,but regargless of 
requalification date needs to be requalified before recharging. I need a interpretation in 
writing to clear up this matter. 
Also is there any regulation requiring requalification after a rapid discharge, such as a 
emergency inflation cylinder on a life raft. 

Name: Douglas Svoboda 
Organization: Flightpath Services, Inc. 
Email: dsvoboda@flightpathservices.com 
Address: 500 Hollister Rd. 
City: Teterboro 
Zip Code: 07801 
Phone: 201-489-7950 
FAX: 201-489-8537 
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