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Ref. No.: 11-0121 

Dear Mr. Thompson: 

This is in response to your May 26, 2011, letter requesting further clarification of the Hazardous 
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) based on two letters issued by this office 
(Ref. No. 10-0219, 11-0002) regarding inspection and use ofnon-DOT specification cargo tank 
motor vehicles constructed from glass fiber reinforced plastics (GFRP) authorized by several 
Department ofTransportation (DOT) special permits. Your questions are restated and answered 
below: 

Q1. If the resin rich barrier is destroyed and replaced with a sprayed in lining, is the new liner 
still considered a corrosion barrier and not a lining? 

A 1. In our May 11, 2011 letter (11-0002), we clarified that GFRP cargo tanks authorized by 
DOT special permits incorporate a corrosion barrier that is a thin resin rich area that is part of the 
cargo tank wall. A spray lining used to repair the corrosion barrier would constitute a corrosion 
barrier and not a lining. 

Q2. Some GFRP cargo tanks authorized by DOT special permits have a carbon layer between 
the corrosion barrier or lining material and the cargo tank wall for the purpose of spark testing 
the liner. Is this carbon layer also a corrosion barrier and not an interior lining? Is the inspection 
facility required to perform a spark test? 

A2. Based on the information provided in your letter, the carbon appears to serve as a 
conductive layer and does not protect the cargo tank from attack from the lading. The carbon 
layer would not be considered a corrosion barrier or a lining material. However, linings on any 
cargo tanks that are manufactured with conductivity should be spark tested in accordance with 
the manufacturer's requirements. 



Q3. When will the DOT infonn the original manufacturers of the GFRP cargo tanks authorized 
by DOT special pennits of their responsibilities to furnish inspection facilities, when requested, 
the proper procedures to verify the minimum thickness and structural integrity of the cargo tank 
wall and enforce compliance? 

A3. The HMR require any person perfonning thickness testing to be trained in the proper use of 
the thickness testing device used in accordance with the manufacturer's instruction 
(§ 180A07(i)(2)). PHMSA has revised the special pennits that authorize the manufacture, 
marking, sale and use of GFRP cargo tanks (e.g. DOT SP-9166, 10878, 11565, 12516, 14275, 
14277, 14779) to include specific requirements for visual inspection in addition to those items 
required to be inspected by § 180A07. These requirements include an inspection to detect 
cracks, gouges, debonding or delamination of any layers. In accordance with these special 
pennits, the manufacturer must be notified and authorize any repairs to the pressure vessel, 
including repairs to the corrosion barrier. 

I hope this answers your inquiry. If you need additional assistance, please contact the Standards 
and Rulemaking Division at (202) 366-8553. 

Sincerely, 

Ben Supko 
Acting Chief, Standards Development 
Standards and Rulemaking Division 
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May 26,2011 

u.s. Department of Transportation 
Pipeline and Hazardous Materials 
Safety Administration 
Attn: Ben Supko 
1200 New Jersey Avenue SE 
Washington, DC 20590 

Ref: 11-0002 

Dear Mr. Supko: 

Thank you for your response, Ref. No.: 11-0002, Dated May 11,2011, in reply to our 
request for clarifications regarding the inspection and testing of GFRP DOT -SP Cargo 
Tanks. 

We are working with other Inspection, Testing, Lining and Repair Facilities in an attempt 
to provide competent DOT required inspection services that protect public safety and the 
operators that are using this equipment to haul some of the most hazardous materials 
being transported on public highways today. Please understand that we must have 
explicit answers and instructions to provide these professional services and that we 
appreciate your patience. 

Q1. 	 If the resin rich corrosion barrier is destroyed and replaced with a sprayed in 
lining, is the new liner still considered a corrosion barrier, and not a lining? 

Q2. 	 Some GFRP DOT -SP Cargo Tanks now have a carbon layer between the 
corrosion barrier, or interior liner, and the cargo tank wall for the purpose of spark 
testing the liner. Is this liner also considered a corrosion barrier, and not an 
interior lining? Is the inspection facility required to perform a spark test? 

We now understand that the minimum thickness and the structural integrity of the 
cargo tank wall must be verified after a failure of the interior corrosion barrier 
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before it can be repaired or replaced. DOT states that the Original Manufacturer 
is responsible to provide the inspection facility with the proper procedures to 
verify the thickness and integrity of the cargo tank wall required to certify 
compliance. 

Our original question, more clearly stated; 

Q.3 	 When will DOT inform the Original Manufacturers ofthese GFRP DOT-SP 
Cargo Tanks of their responsibilities to furnish DOT Inspection Facilities, when 
requested, the proper procedures to verify the minimum thickness and structural 
integrity of the cargo tank wall, and enforce compliance? 

Please understand that we are not interested in filing complaints. We are interested in 
obtaining the information required to perform effective inspection and repair services that 
comply with DOT regulations. 

Thank you in advance for your kind consideration. 

Best regards, 


THOMPSON TANK, IN~ C/ 

~.-/~~----

David L. Thompson 

DLT/cs 
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