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Mr. Steve Gentry 
Worthington Cylinders 
1085 Dearborn Drive 
Columbia, Ohio 43085 

Reference No.: 11-0117 

Dear Mr. Gentry: 

This responds to your May 12, 2011 letter requesting clarification of the Hazardous 
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to the internal capacity 
limits and pressure relief devices (PRD) required for Specification Department of 
Transportation (DOT) 39 cylinders intended to contain a Division 2.1 liquefied 
compressed gas. 

Specifically, in your letter, you state that you plan to ship a Division 2.1 liquefied 
compressed gas, HFO-1234yf, that you have classified as "UN3161, Liquefied gas, 
flammable, n.o.s. (2,3,3,3-Tetrafluoroprop-l-ene)" in a specification DOT 39 cylinder. We 
have paraphrased your questions and answered them below . 

. Ql: 	 Can HFO-1234yf be packaged in specification DOT 39 cylinders of any volume 
capacity as long as the service pressure and test pressure of the cylinder are in 
accordance with the applicable specifications? 

AI: 	 HFO-1234yf may be packaged in specification DOT 39 cylinders; however, there 
are limits on the volume capacity of these cylinders. As previously stated in a letter 
of interpretation, Ref. No. 11-0052 (see attached letter), the filling requirements for 
liquefied compressed gases in DOT specification cylinders are based on the type of 
gas contained in the cylinder and are found in § 173.304a of the HMR. In addition, 
§ 173.304a(a)(2) provides a table listing various types of liquefied gases and their 
corresponding maximum permitted filling densities. Based on your incoming 
letter, the material you wish to ship is not specifically listed in the table in this 
section. For gases not specifically listed in the table in § 173.304a(a)(2), the filling 
density can be determined using the formula provided in "Note I" to that Table. 
Therefore, the filling density for any cylinder containing your material, including a 
specification DOT 39 cylinder, can be determined by calculating the percent ratio 
of the weight of the gas in the packaging to the weight of the water the container 
will hold at 16°C (60 OF). 



Please note that, in accordance with § 178.65, cylinders built to meet a DOT 39 
specification may not have a maximum water capacity that exceeds 55 pounds 
(1,526 cubic inches) for cylinders with service pressure of 500 p.s.i.g. or less, and 
10 pounds (277 cubic inches) for cylinders with service pressure in excess of 500 
p.s.i.g. 

02: 	 If HFO-1234yf can be packaged in specification DOT 39 cylinders, what PRD 
should be used? 

A2: 	 As stated in AI, HFO-1234yf may be packaged in specification DOT 39 cylinders 
provided certain filling requirements are met. In addition, in accordance with 
§ 173.301(f)(4), a PRD is required on a specification DOT 39 cylinder regardless of 
cylinder size or filled pressure. A specification DOT 39 cylinder used for liquefied 
Division 2.1 materials must be equipped with a metal PRD. Fusible PRDs are not 
authorized on specification DOT 39 cylinders containing liquefied gas. 
Furthermore, in accordance with § 173.301(f)(1), a specification DOT 39 cylinder 
filled with HFO-1234yf would need to comply with the requirements specified in 
CGA Publication S-l.l. As you stated in your incoming letter, CGA Publication S­
1.1 does not specifically identify your commodity. CGA Publication S-l.l does, 
however, mandate a CG-7 PRD for other similar liquefied compressed gases and it 
is the opinion of this Office that cylinders containing HFO-1234yf must be fitted 
with a CG-7 PRD. 

I hope this satisfies your inquiry. Please contact us if we can be of further assistance. 

Sincerely, 

r~~~06"k---
T. Glenn Foster 

Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch 

Standards and Rulemaking Division 
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WORTHINGTON 
CYLINDERS 

A Worthington Industries Company 

May 12,2011 

Office ofHazardous Materials Standards 
Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration 
PHH-I0 
U.S. Department ofTransportation 
East Building 
1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, DC 20590-0001 

Dear Madam or Sir: 

In accordance with 49 CFR 105.20, Worthington Cylinder Corporation is requesting an interpretation of 
the requirements for packaging and shipping HFO-1234yf(a liquefied flammable material, red diamond, 
2.1 material) in Specification 39 (49 CFR 178.65) cylinders as defined in 49 CFR 173 J04a (see 
Attachment 1 for MSDS). I have reviewed the interpretations on the PHMSA website and could not 
locate anything that directly answers my questions. 

Name: Steven T. Gentry 
Position: Regulatory Affairs Manager 
Company: Worthington Cylinder Corporation 
Address: 1085 Dearborn Drive 

Columbus, Ohio 43085 
Telephone: 614-438-3057 
Fax: 614-840-4830 
E-Mail: steve.gentry@worthingtonindustries.com 

Question #1: Can HFO-1234yf be packaged in Specification 39 cylinders of any volume capacity as 
long as the service pressure and test pressure of the cylinder are in accordance with the applicable 
Specifications? 

Worthington Interpretation: In 2001 DOT started the consolidation and rewriting of 49 CFR. This 
was when 173J04 was renumbered to 173J04 and 173J04a. A Note was removed from the Table of 
173.304 that stated the following ... Note 9. When used for the shipment of flammable gases, the 
internal volume of a Specification 39 cylinder must not exceed 75 cubic inches (see Attachments 2 
and 3 of 49 CFR from 2001 and 2002). 

49 CFR 173J04a is titled "Charging ofcylinders with liquefied compressed gas". Therefore, removal of 
Note 9 from the Table and no further prohibitions in 173J04a would permit HFO-1234yfto be packaged 
and transported in Specification 39 cylinders of any capacity. 

Does DOT confirm the interpretation of Worthington? 



Question #2: IfDOT confirms that HFO-1234yf can be packaged in Specification 39 cylinders as 
defined in Question #1, what pressure relief device should be used? 

Worthington Interpretation: The general cylinder requirements noted in 49 CFR 178.35 defaults to 
49 CFR 173.301(t) for the requirements of the pressure relief device. Basically, 173.301(t) tells the user 
to follow CGA Publication S-I.1 and that the pressure relief device shall be capable of preventing rupture 
ofthe normally filled cylinder when subjected to a fire test conducted in accordance with CGA 
Publication C-14. Therefore, the device selection and set pressure of the pressure relief device on a 
Specification 39 cylinder charged with HFO-1234yf would need to comply with the requirements of CGA 
Publication S-I.1. 

Table 3 ofCGA Publication S-1.1 doesn't not specifically identify the commodity HFO-1234yf. Since 
CGA Publication S-I.1 mandates a CG-7 for other liquefied flammable gases (i.e. butane, propane, 
propylene), Worthington would conclude that the CG-7 device would be the device selected by DOT for 
the commodity HFO·123 4 yf. 

Does DOT confirm the interpretation of Worthington? 

Thank you for your assistance in this matter. If! can be of any further assistance, please contact me at 
614-438-3057 or e-mail atsteve.gentry@worthingtonindustries.com. 

Respectfully Submitted: 

St~en~kdr 
Regulatory Affairs Manager 
Worthington Cylinder Corporation 

Attachments 
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