
U.S. Department of Transportation 

Pipeline and Hazardous Materials 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, DC 20590 

Safety Administration 

JUN 0 9 2011 
Mr. Thomas Reese 
Distribution Safety & Regulatory Compliance Consultant 
DuPont Sourcing & Logistics 
4417 Lancaster Pike 
Barley Mill Plaza 22/2226 
Wilmington, DE 19805 

Ref. No.: 11-0105 

Dear Mr. Reese: 

This responds to your April 18, 2011 letter requesting clarification of the Hazardous 
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to the definition of 
corrosive materials. 

In your letter, you state that your company, Dupont, receives metal corrosion test results 
for one of its products. You indicate that the laboratory test report for the product states it 
is not corrosive to metals at a rate of 6.25 mm/yr, but it exhibits "localized corrosion" at 
the liquid/vapor interface exceeding 120 mm when exposed for seven days. You provide 
data in an attachment of the metal corrosion test results. You ask if a shipper is required to 
use both "uniform corrosion" and "localized corrosion'~ data when determining whether a 
material meets the definition of a Class 8 corrosive material based on its corrosive effects 
on aluminum or steel. 

The answer is yes. Under the HMR, both tests must be considered when determining if a 
material is corrosive. It is the opinion of this Office that based on the information from the 
results of the tests your company performed, your material is considered a Class 8 
corrosive material. (See § 173.136.) 

I trust this satisfies your inquiry. Please contact us if we can be of further assistance. 

Sincerely, 

T. Glenn Foster 
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch 
Standards and Rulemaking Division 



Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

From: Billings, Delmer (PHMSA) 

Sent: Monday, April 18, 2011 11 :00 AM 

To: Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

Subject: 	 FW: Metal Corrosion Test Results using the UN Manual of Tests & Criteria for Class 8 ­

Section 37 

Carolyn, 

Please log the original request for written interp. 
Thanks. 

Del 

From: Thomas C Reese [mailto:Thomas.C.Reese-1@USA.dupont.com] 

Sent: Friday, April 15, 2011 3:16 PM 

To: Billings, Delmer (PHMSA) 

Subject: RE: Metal Corrosion Test Results using the UN Manual of Tests & Criteria for Class 8 - Section 37 


Mr Billings, 

Thank you for the quick response. Yes, we would like a formal interpretation. Please send it to me via e-mail or regular 

mail. 


Thanks & Best Regards, Tom Reese 

Distribution Safety &Regulatory Compliance Consultant 

DuPont Sourcing & Logistics 

Distribution Safety & Security Team 

4417 Lancaster Pike 

Barley Mill Plaza 22/2226 

Wilmington, DE 19805 

Phone: (302) 992-3483 (Ducom 9923483) 

FAX: 1-302-355-2891 (This not a Ducom number) 

Internet: Thomas.C. Reese-1 @usa.dupont.com 

Hours: 8:00 AM - 5:00 PM 


<deimer.bllllngs@dot.gov> To Thomas C Reese/AEfDuPonl@DuPonl 

cc 
04/13/2011 07:28 AM Subject RE: Metal Corrosion Test Results using the UN Manual of Tests & Criteria for Class 8 

- Section 37 

Mr. Reese 

I checked with one of the Chemists in our Engineering and Research Division. Under the HMR, both 
tests must be considered when determining if a material is corrosive. Based on the information on 
the results of the tests performed, your material is considered a corrosive. 
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If you would like a formal interpretation, we can assign your request for formal response. 

Hopefully this helps. 

Del Billings 
Senior Regulatory Advisor 
Office of Hazardous Safety 

From: Thomas C Reese [mailto:Thomas.C.Reese-1@USA.dupont.com] 

Sent: Monday, April 11, 2011 5:14 PM 

To: Billings, Delmer (PHMSA) 

Subject: Metal Corrosion Test Results using the UN Manual of Tests & Criteria for Class 8 - Section 37 


Dear Mr Billings, 

Good afternoon. I am a hazardous materials, regUlatory compliance resource for ten of DuPont's businesses and three 

DuPont Joint Ventures (JVs). 


One of my JVs recently received metal corrosion test results for one of their products, see attachment Metal corrosion 

test results. The issue they have with the laboratory results is the data regarding "localized corrosion depth". According 

to the laboratory test report, the product is not corrosive to metals at a rate of 6.25 mm/yr, but does exhibit "localized 

corrosion" at the liquid/vapor interface exceeding 120 mm when exposed for 7 days. The Testing Laboratory reported the 

product meets the hazard class 8 definition of a corrosive material in accordance with the DOT's HMR based on the 

observed "localized corrosion depth" test results. A copy of the UN class 8 metal corrosion pass/fail tables is attached. I 

know uniform corrosion to metals is in 49CFR, but I'm not sure if "Iocalized corrosion" is part of the class 8 definition. 


Questions ­
1. Is a shipper required to use both "uniform corrosion" and "localized corrosion" data when determining if a material 
is a class 8 corrosive material based on its corrosive effect on aluminum or steel? or 
2. Is a shipper only required to use "uniform corrosion" data when determining if a material is a class 8 corrosive 
material based on its corrosive effect on aluminum or steel? 

We appreciate you looking into this matter, and providing us with your interpretation or guidance. 

Thank you, and Best Regards, TomReese 
Distribution Safety &Regulatory Compliance Consultant 
DuPont Sourcing &Logistics 
Distribution Safety & Security Team 
4417 Lancaster Pike 
Barley Mill Plaza 22/2226 
Wilmington, DE 19805 
Phone: (302) 992-3483 (Ducom 9923483) 
FAX: 1-302-355-2891 (This not a Ducom number) 
Internet: Thomas.C.Reese-1@usa.dupont.com 
Hours: 8:00 AM - 5:00 PM 

This communication is for use by the intended and contains 
information that may be Privileged, confidential or copyrighted under 

law. If you are not the intended recipient, you are 
formally notified that any use, copying or distribution of this e-mail, 
in whole or in part, is strictly prohibited. Please notify the sender by 
return e-mail and delete this e-mail from your Unless expli 
and conspi des as "E-Contract Intended", this e-mail does 
not constitute a contract offer, a contract amendment, or an acceptance 
of a contract offer. This e-mail does not constitute a consent to the 
use of sender's contact information for direct market purposes or for 
transfers of data to third 
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Francais Deutsch Italiano Espanol Portugues Japanese Chinese Korean 

http://www.DuPont.com/corp/email~disclaimer.html 

This communication is for use by the intended recipient and contains 
information that may be Privileged, confidential or under 
applicable law. If you are not the intended , you 
formally notified that any use, copying or distribution of this e-mail, 
in whole or in part, is stri prohibited. Please notify the sender by 
return e-mail and delete this e-mail from your system. Unless explicitly 
and conspicuously designated as HE-Contract Intended", this e-mail does 
not constitute a contract offer, a contract amendment, or an 
of a contract offer. This e-mail does not constitute a consent to the 
use of sender's contact nformation for direct marketing purposes or for 
transfers of data to third ies. 

Francais Deutsch Italiano Espanol Portugues Japanese Chinese Korean 

http://www.DuPont.com/corp/email disclaimer.html 
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