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Dear Mr. Goss: 

This is in response to your April 5, 2011 letter requesting clarification of the Hazardous 
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) concerning whether non-reusable 
solid-rated hazardous materials packagings may be used multiple times to ship various 
hazardous materials. We have paraphrased your questions and answered them in the order 
you provided. 

Ql. 	 Do the HMR permit a UN-certified, non-bulk, solid-rated shipping container with 
an "NRC" marking to be reused multiple times if the container otherwise appears 
appropriate for multiple reuse? 

AI. 	 Under the HMR, there is no specific marking on a "UN" packaging that designates 
the packaging can be used only one time to ship hazardous materials. Except for 
packagings made of paper (except fiberboard), plastic film, or textile, which cannot 
be reused (see § 173.28(b)(3», non-reusable containers, as this term is defined in 
§ 171.8, marked with the letters "NRC" may be reused to contain any material that 
is not required to be shipped in a DOT specification or UN standard packaging (see 
§ 173.28(e». Please note, a reused packaging must be in such condition that it is 
capable of passing all performance tests represented by the packaging markings. In 
addition, plastic drums and jerricans used as single packagings or outer packagings 
of composite packagings are authorized for reuse only when they are marked with a 
minimum thickness in millimeters in a permanent manner (e.g., embossed) (see 
§§ 173.28 and 178.503(a)(9». Prior to rulemakings this agency issued in 1990 and 
1991 to align the HMR with international requirements, the letters "STC" (single 
trip container) and "NRC" (nonreusable container) were used as markings on 
certain, now obsolete, DOT specification non-bulk packagings that restricted the 
use of those packagings (see Docket No. HM-181). Currently, the only packaging 
required to have an NRC marking under the HMR is the DOT 39 cylinder (see 
§ 178.65(i)(2)(ii». 



Q2. 	 Section 173 .28( e) contains the statement "A packaging marked as NRC according 
to DOT specification or UN standard requirements of Part 178 of this 
subchapter...." However, there do not appear to be any references to the "NRC" 
marking in 49 CFR Part 178, Subpart L, "Non-bulk Performance-Oriented 
Packaging Standards." Does that imply that the "NRC" marking is not applicable 
to this container type? 

A2. 	 See Answer AI. 

Q3. 	 Is a container manufacturer's decision to mark the letters ''NRC'' onto a shipping 
container based on specific qualifying criteria that is defined by DOT or any other 
regulatory agency? 

A3. 	 In addition to requiring the NRC marking under § 178.65(i)(2)(ii) for a DOT 39 
cylinder, the HMR also authorize the transportation of radioactive hazardous 
materials in packagings approved by the Nuclear Regulatory Commission (NRC) 
that include as part of its specification marking the letters "NRC." For further 
information on these requirements, see § 172.203( d)(7), and the introductory 
paragraph and paragraph (b) of § 173.471. 

Q4. 	 Does § 173.28( e) give container manufacturers overriding discretion to determine 
whether or not a drum can be reused multiple times for shipments of hazardous 
material regardless of whether or not a container is appropriate for reuse by all 
other standards? 

A4. 	 Under § 173.28(e), a packaging manufacturer may use his or her discretion to 
determine if a non-reusable DOT specification or UN standard packaging marked 
"NRC" may be used multiple times to ship a hazardous material under two 
conditions. The first is the .material being shipped is not required to be in a DOT 
specification or UN standard packaging. In this instance, a non-bulk drum 
packaging need only conform to the requirements of §§ 173.24 and 173.24a. The 
second is the packaging must meet the applicable criteria prescribed in § 173.28 for 
its design and type. 

05. 	 Can a container manufacturer grant written approval for ongoing container reuse to 
a specific container user which overrides a permanent "NRC" indication on a 
container that they manufacture? . 
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A5. 	 The answer is no. Obtaining written permission to use a container in a manner that 
is not prescribed in the HMR can only be obtained through issuance of a special 
permit or approval issued by this agency's Associate Administrator for Hazardous 
Materials Safety, or other designated U.S. Department of Transportation official. 
The application process is described in 49 CFR Part 107, Subparts B (Special 
Permits) and H (Approval). 

I hope this satisfies your request. 

Sincerely, 

r-7r4~~ 
T. Glenn Foster 

Chief, Regulatory Review and Reinvention 

Standards and Rulemaking Division 
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ENV1RO TAL 
EDUCATION HEALTHCARE INDUSTRIAL LIFE SCIENCES 

Apri15,2011 EcilY1ol)son 
~ i73 . .2BCe)Mr. Charles E. Betts 

Director, Office of Hazardous Material Standards "Reuse 
U.S. DOT/PHMSA (PHH-10) 

1200 New Jersey Avenue, SE East Building, 2nd Floor, Washington, DC 20590-0001 1I-00S5 


Dear Mr. Betts, 

I have several questions for the DOT relevant to section 173.28{e) of 49 CFR as related to solid-rated 

containers reused mUltiple times to ship non-bulk quantities/volumes of various hazardous materials. 

Context 

Currently we own and operate a facility where UN-certified, non-bulk, solid-rated containers filled with 

inner bottles of various hazardous materials are received and emptied in a permitted repackaging/bulking 

procedure. Our clients present the various hazardous materials to our field staff at remote locations. Our 

field staff is responsible for packaging and transporting these materials back to our facility. The shipping 

containers that our field staff members use are purchased from outside brokers, manufacturers and 

reconditioners, and come in various size, shape and composition. 

As a result of our facility repackaging/bulking process we are left with an excess quantity of empty 

shipping containers which are currently discarded as solid waste. As an alternative to disposing of these 

empty containers, we are exploring the possibility of returning the containers to our supply warehouses 

so that they can be reused by our field staff multiple times to ship our clients' hazardous materials in 

accordance with guidance provided in 49 CFR 173.28. 

We have discovered that some of the solid-rated, shipping containers that we receive, empty and intend 

to reuse are marked with the letters "t\IRC". If you omit the language in 173.28{e) of 49 CFR, many of 

these containers are physically appropriate for multiple reuses pending an inspection prescribed by DOT 

in 49 CFR 173.28{a). 

We are aware that the language in 49 CFR 173.12{c) allows us relief from the provisions contained in 49 

CFR 173.28 under certain circumstances. It is our understanding that the language contained in 173.12{c) 

would not apply to the situation that I have described above because it is our intent to reuse shipping 

containers more than once. 

I am hopeful that you can answer some questions that this issue has raised. 



TRIUMVIRATE LIFE SCIENCESEDUCATION HEALTHCARE IN 
ENVI~ONMENTAL 

Questions 

1. 	 Does an "NRC" marking prevent us from reusing a UN-certified, non-bulk, solid-rated shipping 


container multiple times even if the container otherwise appropriate for multiple reuses? 


2. 	 49 CFR 173.28(e) contains the statement "A packaging marked as NRC according to DOT 

specification or UN standard requirements of part 178 of this subchapter ..." However, there does 

not appear to be any references to the "NRC" marking in Subpart L "Non-bulk Performance ­

Oriented Packaging Standards". Does this imply that the "NRC" marking is not applicable to this 

container type? 

3. 	 Is a container manufacturer's decision to apply the letters ({NRC" onto a shipping container based on 

specific qualifying criteria that is defined by DOT or any other regulatory agency? 

4. 	 Does 49 CFR 173.28(e) give container manufacturers overriding discretion to determine whether or 

not a drum can be reused mUltiple times for shipments of hazardous material regardless of whether 

or not a container is appropriate for reuse by all other standards? 

5. 	 Can a container manufacturer grant written approval for ongoing container reuse to a specific 


container user which overrides a permanent {{NRC" indication on a container that they 


manufactu re? 


Thank you for your attention in this matter. I anxiously await your response. 

Sincerely, 

~re;L 
Thomas Goss 
Recycling Strategist 
611nnerbelt Road, Somerville, MA 02143 
617.715.9025 (office) 
617.839.9480 (cell) 
781.710.3900 (fax) 




