
U.S. Department 
of Transportation 

1200 New Jersey Ave .. S.E 
Washington. DC 20590 

Pipeline and Hazardous 
Materials Safety 
Administration 

Mr. Keith Jesse Powell 
Driver Sales Representative 
Con-way Freight 
4488 North Cornelia, Apt. 143 
Fresno, CA 93722 

Reference No. 11-0076 

Dear Mr. Powell: 

This is in response to your March 31, 2011 e-mail, and April 29, 2011 telephone 
conversation with a member ofmy staff requesting clarification of the Hazardous Materials 
Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to placarding. You ask if a 
transport vehicle, as this tenn is defined in § 171.8, loaded with one hazardous material 
that meets the definition of two different hazard classes may use a DANGEROUS placard 
to represent its secondary hazard class. 

In the example you provided, you state different shippers at different facilities load non­
bulk packages of "UN 2922, Corrosive, liquids, toxic, n.o.s. (fluorozirconic acid, 
hydrofluoric acid), 8 ( corrosive), 6.1 (poisonous), PG III" on the same transport vehicle, 
and the total weight of the shipment is 2,205 pounds. You also state the material does not 
meet the HMR definition for a liquid material that is poisonous by inhalation (see 
§§ 173.132 and 173 .133). You ask if the transport vehicle can display the Class 8 placard 
for the primary hazard of the material and a DANGEROUS placard for its Division 6.1 
subsidiary hazard. 

The answer is no. The transport vehicle in your example must be placarded with the 
CORROSIVE placard. The subsidiary hazard POISON placard may also be displayed (see 
§ l72.505(d)). The HMR pennit the DANGEROUS placard to be used in place of the 
separate placards specified for each Table 2 material listed in § l72.504(e) unless 1,000 kg 
(2,205 pounds) or more aggregate gross weight of one category ofhazardous material in 
non-bulk packages is loaded at one loading facility. See § 172.504(b). Also, the HMR do 
not define the tenn "mixed load." For the purposes ofthe HMR, it is the opinion of this 
Office that a mixed load is a shipment of two or more categories ofhazardous materials in 
separate non-bulk packages that require different placards. The shipment in your example 



is not a mixed load because it is a "mixture" of two categories ofhazardous materials in 
the same non-bulk package that require the same placard(s). 

I hope this satisfies your request. 

Sincerely, 

r/~~ 
T. Glenn Foster 

Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch 

Standards and Rulemaking Division 
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Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

From: INFOCNTR (PHMSA) Placard inq 
Sent: Thursday, March 31, 2011 10:05 AM 11- DD Tee.To: Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

Subject: FW: Hazmat Information Center Feedback: Interpretations (Letters) Issued by PHMSA 


-----Original Message----­
From: PHMSA-Feedback [mailto:PHMSA-Feedback] 

Sent: Wednesday) March 30) 2011 8:55 PM 

To: PHMSA HM InfoCenter; PHMSA Webmaster 

Subject: Hazmat Information Center Feedback: Interpretations (Letters) Issued by PHMSA 


letter of explaination 


can you placard for a primary and address the secondary hazard with dangerous? under 172.505 

part d the dangerous would correspond to the primary placard being a corrosive toxic un2922 

corrosive liquids,toxic,nos.(fluorozirconic acid, hydrofluoric acid).8(6.1). my argument is 

dangerous commmunicates the not regulated subsidiary risk on board. 


Name: keith jesse powell 

Organization: conway dsr 

Email: stephp831@yahoo.com 

Address: 4488 n cornelia apt 143 

City: fresno 

Zip Code: 93722 

Phone: 559-331-9724 

FAX: 559-486-0576 att paul 
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