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Ref. No. 11-0063 

Dear Mr. Gardner: 

This responds to your March 2,2011 request for clarification on the recurrent training 
requirements under § 172.704(c)(2) under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR 
Parts 171-180). Specifically, you ask if it would be acceptable for an employer to provide partial 
recurrent training annually over the course of a three-year period instead of providing complete 
recurrent training to all hazmat employees every three years. 

The answer is no. The HMR do not specifically authorize partial training annually to meet the 
3-year recurrent training requirement. 

Section 172.704(c)(2) requires a hazrnat employee to receive the training at least once every 
three years. In addition, if major regulatory changes occur within this 3-year recurrent training 
period, hazrnat employees must receive training on the new regulatory requirements within 90 
days of their effective date. Section 172.704(a)(l)-(4) requires hazrnat training to include: 
general awareness/familiarization training; function-specific training; safety training; and 
security awareness training. Additionally, § 172.704(a)(5) requires in-depth security training 
when a security plan is required by part 172, subpart 1. 

I hope this answers your inquiry. If you need additional assistance, please contact this office at 
(202) 366-8553. 

Ben Supko 
Chief, Standards Development 
Standards and Rulemaking Division 
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March 2, 2011 

U.S. DOT 
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Attn: PHH-10 
East Building 
1200 New Jersey Avenue, SE. 
Washington, DC 20590-0001 

Attention: Interpretation of §172.704 Training requirements. 

To Whom it May Concern: 

I am writing to request an interpretation on the training requirements set forth in §172.704, specifically the 
requirements under §172.704(c)(2) Recurrent training. 

If a hazmat employee receives partial (modular) training covering one-third of the complete requirements for 
recurrent training every 12 months, meaning at the end of each three-year cycle, the employee would have received 
all required recurrent hazmat training, would this satisfy the requirements of §172.704(c)(2)? 

In other words, would it be acceptable for an employer to provide partial recurrent training annually that over the 
course of a three-year period satisfies the requirements of §172.704(c)(2) instead of providing complete recurrent 
training to all hazmat employees every three years? 

Respectfully, 

Michael Gardner 
Manager of Safety Compliance 

2211 Old Earhart Road. Ann Arbor. M148105. (734) 757-1684 Office. (866) 922-6267 Fax 




