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Dear Mr. Shelton: 

This responds to your letter regarding the requirement for the removal of the upper coupler 
assembly during various tests and inspections of cargo tank motor vehicles (CTMV) under 
the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). Specifically, you 
describe two scenarios and ask several specific questions for each scenario. The questions 
regarding both non-insulated and insulated cargo tanks transporting a lading corrosive to 
the tank are paraphrased and answered as follows: 

For non-insulated cargo tanks transporting a lading corrosive to the tank: 

01: 	 Is the upper coupler required to be removed to perform the external visual 

inspection? 


AI: 	 In accordance with § 180A07(d)(2)(ix), as part of the external visual inspection test 

for CTMVs transporting lading corrosive to the tank, an upper coupler must be 

removed from the CTMV and areas of the cargo tank covered by the upper coupler 

must be inspected for corroded and abraded areas, dents, distortions, defects in 

welds, and any other condition that might render the tank unsafe for transportation 

service. However, as stated in a previous letter of interpretation (Reference No.: 

02-0290, see attached), an upper coupler may remain on the cargo tank under the 

following specific conditions: 


1. 	 The upper coupler must allow a complete external visual inspection of the 
area of the cargo tank that is directly above the upper coupler. The visual 
inspection must be as effective as performing an external visual inspection 
of this area if the turntable were to be removed. 

2. 	 The external visual inspection and pressure test must be conducted by 
directly viewing the tank; therefore, the use of a device that creates an 
image of the tank (i.e., mirrors, cameras, or fiber optics) is prohibited. 

3. 	 All major appurtenances and structural attachments on the cargo tank that 
can be inspected without dismantling the turntable assembly must be 



inspected for any corrosion or damage that might prevent safe operation 
(§ 180.407(d)(2)(viii)). 

4. 	 Areas covered by the turntable assembly must be inspected for corroded and 
abraded areas, dents, distortions, defects in welds, and any other condition that 
render the cargo tank unsafe for transportation service (§ 180.407(g)(1)(iii)). 

Q2. 	 Is the upper coupler required to be removed to perform the pressure test? 

A2: 	 The answer is yes, unless all the conditions and criteria in A1, 1 through 4 are met. 
The requirement to remove the upper coupler assembly as part of a pressure test for 
CTMVs was adopted into the HMR under final rule HM-183A on September 9, 
1990 [55 FR 37041]. As specified in § 180.407(g)(1)(iii), except for cargo tanks 
carrying lading corrosive to the tank, as part of a pressure test for CTMVs, an upper 
coupler must be removed from the CTMV, and areas of the cargo tank covered by 
the upper coupler must be inspected for corroded and abraded areas, dents, 
distortions, defects in welds, and any other condition that might render the cargo 
tank unsafe for transportation. Although this requirement states "except for cargo 
tanks carrying material corrosive to the tank" it was not the intention of HM-183A 
to except these materials from removing the upper coupler during the pressure test. 
Instead, it was the intent to limit the requirement to remove the upper coupler for 
pressure testing to only CMTVs carrying material corrosive to the tank. 

Q3: 	 Is a "UC" marking, indicating the upper coupler has been inspected, required to be 
applied to the CTMV? 

A3: 	 The answer is no. Each cargo tank successfully completing the test and inspection 
requirements contained in § 180.407 must be marked as specified in § 180.415. 
There is no requirement in this section to mark a CTMV that has been successfully 
tested and inspected with "UC" marking. 

For insulated cargo tanks transporting a lading corrosive to the tank: 

Q4: 	 Is the upper coupler required to be removed to perform the external visual 
inspection? 

A4: 	 The answer is no. In accordance with § 180.407(d)(2)(ix), as part of the external 
visual inspection test for CTMV s transporting lading corrosive to the tank, an upper 
coupler must be removed from the CTMV and areas of the cargo tank covered by 
the upper coupler must be inspected for corroded and abraded areas, dents, 
distortions, defects in welds, and any other condition that might render the tank 
unsaJe for transportation service. However, there is no requirement to remove the 
insulation and jacketing covering the area of the cargo tank shell above the upper 
coupler. Therefore, if one did remove the upper coupler, finding any of the 
conditions identified in § 180.407(d)(2)(ix) would be impossible without removing 
the jacketing and insulation. 

Q5: 	 Is the jacketing and insulation above the upper coupler required to be removed so 
the shell of the cargo tank can be inspected? 



AS: 	 The answer is no. In accordance with § 180A07(d)(1), where insulation precludes 
a complete external visual inspection as required by paragraphs § 180A07(d)(2)­
(6), the cargo tank also must be given an internal visual inspection as specified in 
§ 180A07(e). If an internal visual inspection is precluded because the cargo tank is lined, 
coated, or designed so as to prevent access for internal inspection, the tank must be 
hydrostatically or pneumatically tested in accordance with § 180.407(g)(1)(iv). 

06: 	 Is the upper coupler required to be removed to perform the pressure test? 

A6: 	 The answer is no. In accordance with § 180.407(g)(1)(iii), except for cargo tanks 
carrying lading corrosive to the tank, areas covered by the upper coupler (fifth 
wheel) assembly must be inspected for corroded and abraded areas, dents, 
distortions, defects in welds, and any other condition that might render the tank 
unsafe for transportation service. The upper coupler (fifth wheel) assembly must 
be removed from the cargo tank for this inspection. However, since insulation and 
jacketing cover the area of the cargo tank above the upper coupler and there is no 
requirement to remove the insulation and jacketing, unless it is otherwise 
impossible to reach test pressure and maintain a condition of pressure equilibrium 
after the test pressure is reached or the vacuum integrity of the insulation space 
cannot be maintained, there are no requirements to remove the upper coupler to 
inspect areas of the cargo tank shell above the upper coupler that are not visible. 

07: 	 Is the jacketing and insulation above the upper coupler required to be removed so 
the shell of the cargo tank can be inspected? 

A7: 	 The answer is no. In accordance with § 180.407(g)(2), when pressure testing an 
insulated cargo tank, the insulation and jacketing need not be removed unless it is 
otherwise impossible to reach test pressure and maintain a condition of pressure 
equilibrium after test pressure is reached, or the vacuum integrity cannot be 
maintained in the insulation space. 

I hope this satisfies your inquiry. Please contact us if we can be of further assistance. 

Sincerely, 

T. Glenn Foster 
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch 
Standards and Rulemaking Division 



Be(\~d ,et 
~ 1800 '+01 

\, 1-001)4 

124 Rainbow Drive, # 2471 
Livingston, TX 77399 

Mr. Charles Betts 
Acting Director, Office of Hazardous Materials Standards 
U.S. Department of Transportation 
Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration 
East Building, 2nd Floor 
Mail Stop: E21-317 
1200 New Jersey Ave., SE 
Washington, DC 20590 

Mr. Betts, 

Please accept this letter as a request for an interpretation of the requirement for the removal 
of the upper coupler assembly during various tests and inspections of cargo tank motor 
vehicles. There has been great debate and some confusion regarding the requirement to 
remove the and inspect the upper coupler and some facilities even go so far as to mark the 
tank with a UC indicating the upper coupler was inspected. The hazardous materials 
regulations have no requirement to inspect an upper coupler but the regulations do require 
that those elements of the upper coupler assembly that can be inspected without 
dismantling the upper coupler must be inspected. 

External Visual Inspection 

• 	 180.407(d)(2)(viii) All major appurtenances and structural attachments on the cargo 
tank including, but not limited to, suspension system attachments, connecting 
structures, and those elements of the upper coupler (fifth wheel) assembly that can 
be inspected without dismantling the upper coupler (fifth wheel) assembly must be 
inspected for any corrosion or damage which might prevent safe operation; 

The section goes on to say that cargo tanks transporting lading that is corrosive to the tank, 
those areas covered by the upper coupler assembly must be inspected at least once every 
two years and the upper coupler must be removed from the tank to perform this inspection. 
We believe those words mean if there is any area of the cargo tank that is covered by the 
upper coupler and prohibits an external visual inspection of the cargo tank wall. then the 
upper coupler must be removed for this inspection. 
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• 	 \SOA07(d)(2)(ix) For cargo tanks transporting lading "corrosive to the tank", areas 
covered by the upper coupler (fifth wheel) assembly must be inspected at least once 
in each two year period for corroded and abraded areas, dents, distortions, defects in 
welds, and any other condition that might render the tank unsafe for transportation 
service. The upper coupler (fifth wheel) assembly must be removed from the cargo 
tank for this inspection. 

The section goes on to say that cargo tanks transporting lading that is corrosive to the tank, 
those areas covered by the upper coupler assembly must be inspected at least once every 
two years and the upper coupler must be removed from the tank to perform this inspection. 
We believe those words mean if there is any area of the cargo tank that is covered by the 
upper coupler and prohibits an external visual inspection of the cargo tank wall, then the 
upper coupler must be removed for this inspection. 

Pressure Test 

• 	 J80A07(g)( I )(iii) Except for cargo tanks carrying lading "corrosive to the tank", 
areas covered by the upper coupler (fifth wheel) assembly must be inspected for 
corroded and abraded ares, dents, distortions, defects in welds, and any other 
condition that might render the tank unsafe for transportation service. The upper 
coupler (fifth wheel) assembly must be removed from the cargo tank for this 
inspection. 

We believe those words mean if there is any area of the cargb tank that is covered by the 
upper coupler and prohibits an external visual inspection of the cargo tank wall while the 
cargo tank is under pressure test pressure, then the upper coupler must be removed in order 
to perform a proper pressure test. 

• 	 J80A07(g)(2) When testing an insulated cargo tank, the insulation and jacketing 
need not be removed unless it is otherwise impossible to reach test pressure and 
maintain a condition of pressure equilibrium after test pressure is reached, or the 
vacuum integrity cannot be maintained in the insulation space. If an Me 338 cargo 
tank used for the transportation of a flammable gas or oxygen, refrigerated liquid is 
opened for any reason, the cleanliness must be verified prior to closure using the 
procedures contained in §178.338~15 of this subchapter. 

When a person is performing an external visual inspection on an insulated cargo tank motor 
vehicle, Note 4 in 180A07(c) states there is an option to perform either an internal visual 
inspection in conjunction with the external visual inspection or to perform a pressure test. 
This is because the Department has recognized that insulation and jacketing covers the 
external surface of the cargo tank, including those areas of the cargo tank covered by the 
upper coupler and merely inspecting the jacketing would not be an effective external visual 
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inspection. The Department has also recognized there is a'tremendous expense associated 
with the removal of the jacketing and insulation in order to inspect the external shell and 
heads ·of the cargo tank wal I. The Department has noted under the pressure test 
requirement that the insulation and jacketing are not required to be removed unless the test 
pressure cannot be attained. 

For the record it should be noted that the vehicle inspection requirements are identified in 
49 CFR Appendix G To Subchapter B Of Chapter III--Minirnum Periodic Inspection 
Standards and this requires an inspection of the upper coupler on an annual basis. It would 
be helpful if the Federal Motor Carrier Safety Administration (FMC SA) would expand on 
the inspection requirements for upper couplers instead of simply saying coupling devices. 

Scenario 1 

A motor carrier offers a DOT 407 non-insulated cargo tank transporting a lading corrosive 
to the tank to a cargo tank test and inspection facility for an external visual, internal visual, 
thickness, leakage and pressure test and the area of the cargo tank above the upper coupler 
can be visually inspected without removal of the upper coupler. 

Please provide responses to the following questions: 

I. 	 Is the upper coupler required to be removed to perform the external visual 

inspection? 


2. 	 Is the upper coupler required to be removed to perform the pressure test? 
3. 	 Is the UC marking required to be applied to cargo tank motor vehicle? 

Scenario 2 

A motor carrier offers a DOT 407 insulated cargo tank transporting a lading corrosive to 
the tank to a cargo tank test and inspection facility for an external visual, internal visual, 
thickness, leakage and pressure test and the area of the cargo tank above the upper coupler 
cannot be visually inspected without removal of the upper coupler. 

I. 	 Is the upper coupler required to be removed to perform the external visual 

inspection? 


2. 	 If the answer to question number one is yes, is the jacketing and insulation above 
the upper coupler required to be removed so the shell of the cargo tank can be 
inspected. 

3. 	 Is the upper coupler required to be removed to perform the pressure test? 
4. 	 If the answer to question number three is yes, is the jacketing and insulation above 

the upper coupler required to be removed so the shell of the cargo tank can be 
inspected. 
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5. Other than the requirement in 180.407(g)(2), is there ever a requirement for the 
facility to remove the insulation and jacketing? 

Thank you in advance for your timely reply. 

Sincerely 

Daniel G. Shelton 
President 
HazMat Resources, Inc. 
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